Válka je vůl. Nekopejte do mě, šíříte propagandu. Ostrá debata občanů s poslancem ČSSD o Zaorálkovi a zahraniční politice

20.05.2015 4:40

Především na otázky týkající se novely branného zákona odpovídal v poslední době na svém profilu na ParlamentníchListech.cz poslanec Antonín Seďa (ČSSD), který je členem sněmovního výboru pro obranu. Naši čtenáři se ptali například na to, zda budou muset na rozkaz sloužit v zahraničních misích i členové dobrovolných záloh a proč budou povinné odvody i pro ženy.

Válka je vůl. Nekopejte do mě, šíříte propagandu. Ostrá debata občanů s poslancem ČSSD o Zaorálkovi a zahraniční politice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Anketa

Kdyby Jaromír Jágr kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

10%
90%
hlasovalo: 3420 lidí

Čtenář, který se podepsal jako „Radek862“, poukázal na některé nejasnosti v návrhu novely branného zákona. „V aktuální novele (vím, že byla stažena a projde úpravou) se pod § 12a s názvem ‚Služba v operačním nasazení‘ píše, že ‚voják v aktivní záloze‘ vykonává službu v oper. nasazení na území ČR a mimo něj. Nicméně u ‚vojáka v záloze‘, tudíž brance, je psáno, že může být pouze na vlastní žádost povolán do služby v oper. nasazení a pouze na území ČR. Tato část jasně udává, že do zahraničních misí budou moct pouze vojáci v AZ. Jenže další část novely (§ 13) píše, že ‚vojáka v záloze‘ povolá velitelství ‚za účelem plnění úkolů vyplývajících z mezinárodně právních závazků‘,“ upozornil čtenář s tím, že v tomto případě o dobrovolnosti a o tom, zda jen na území ČR či mimo něj, žádná zmínka není. Proto jej zajímalo, zda aktuální znění novely umožní i případné nedobrovolné zahraniční mise. Seďa upozornil, že novela branného zákona stažena nebyla, pouze nebyla zařazena organizačním výborem na program jednání.

Odvody se možná změní na on-line evidenci

Přiznal, že zmíněné konkrétní připomínky čtenáře skutečně odhalují nedostatky novely. „Podle mého názoru i názorů většiny členů Výboru pro obranu, povinné odvody bude nutno změnit na jiný způsob, řekněme evidenci, která musí být on-line a nesmí zbytečně zatěžovat občany,“ uvedl Seďa.

Anketa

Jakou známkou hodnotíte ministerské působení Andreje Babiše? Jako ve škole.

22%
7%
4%
4%
63%
hlasovalo: 8438 lidí

Podle něj je v návrhu novely skutečně uvedena možnost, jak využít záloh i pro službu v zahraničí. Sám je ale proti. Je také podle něj chybou, aby naplněnost vojenských útvarů byla řešena doplňováním zálohami. Proto věří, že jak Ministerstvo obrany, tak Armáda ČR, „přijdou k rozumu“ a připraví se komplexní pozměňovací návrh, který tyto problémy a nedostatky vyřeší. „Jinak by novela stěží byla schválena,“ přiznal Seďa.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Bude muset dojít k radikální úpravě novely branného zákona

Čtenář, který se podepsal jako „Strojil Franta“, obvinil v rámci dotazu nadepsaného ,,Válka je vůl" ČSSD, že „militarizuje ČR na válku“ a varoval, že sociální demokracie přichází o poslední příznivce. Poslanec odmítl, že by ČSSD militarizovala naši zemi.

Souhlasím pouze s vaším úvodem, a sice že válka je vůl . ČSSD nemilitarizuje naši zemi, naopak vůči našim koaličním partnerům je v opozici. Vládní koalice slíbila do roku 2020 navýšit rozpočet MO ze současných 0,98 % na 1,4 % HDP. Ale opravdu jsem si nevšiml, že by sociální demokraté řídili resort obrany. Co se týká jak novely branného zákona, tak povinných odvodů, bude muset dojít k radikální úpravě zákona. Totéž se týká zákona o aktivních zálohách. V současné době se pohybujeme v mírových podmínkách, takže stále platná branná povinnost není na pořadu dne. Ta se totiž týká případů ohrožení země či vyhlášení mobilizace. Mohu vás ujistit, že militarizace společnosti není politikou ČSSD, a pokud bude sociální demokracie ve vládě, tak nedopustí to, co popisujete. Nenechte se prosím zastrašit a věřte, že naše země je bezpečnostně zajištěna,“ uvedl.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Nedělejte z lidí hlupáky!

Tohoto čtenáře ale poslancova odpověď neuspokojila. „Pokud vím, ani ČSSD, ani ANO, ani KDU-ČSL neměly ve volebním programu ‚válečné aktivity‘ (nebylo to ani v koaliční smlouvě); bubny válčení z vlády začal až Zaorálek na podporu banderovců, ANO se přidalo později, až po návštěvě Stropnického v USA,“ napsal čtenář a v ostrém útoku na sociální demokracii pokračoval: „Chcete snad říci, že vláda to schvaluje s ‚odporem‘ proti úkolům koaliční smlouvy a proti odporu ministrů ČSSD??? Nedělejte z lidí hlupáky!!! Zatahujete ČR do cizích válek!!! Tam se nedali za 40 let zatáhnout Sověty ani komunisté,“ rozhořčil se čtenář a k tomu ještě podotkl, že by se měly zrušit „ženské registrace“, měl ovšem zřejmě na mysli povinné odvody žen.

Seďa odpověděl, že branný zákon s nynější podobou povinných odvodů předkládá ministr Stropnický. Ten ovšem nenarazil ve vládě, ale v parlamentu. „Mimochodem ministr zahraničí tuto novelu na vládě nepodpořil, tak mu, prosím, nenasazujte psí hlavu,“ upozornil čtenáře Seďa.

Odmítl, že by někdo chtěl posílat naše ženy do války. „Současné znění branného zákona ukládá povinnost bránit naši zemi všem od 18 do 60 let věku. Takže nic nového pod sluncem,“ upozornil poslanec. A zdůraznil, že postoj vlády vůči krizi na Ukrajině je vyvážený.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Pozitiva našeho působení v Afghánistánu převažují nad negativy

Další čtenář, tentokrát vystupující jako „Vašek Kr“, kritizoval působení českých vojáků v Afghánistánu. „Kdy se ČSSD zasadí o ukončení afghánské anabáze??? Tato nesmyslná válka, vnucená USA, stála ČR cca 20 mld.,“ upozornil čtenář a tvrdil, že za tyto peníze by bylo možno sanovat výchovu a výživu cca 10 000 českých dětí. „Dnes, kdy mnoho českých dětí nemá na kvalitní stravu a obědy ve školní jídelně, jde o trestuhodně hanebné mrhání prostředky českého národa,“ uvedl čtenář.

Seďa upozornil, že mise v Afghánistánu byla vyvolána jako reakce na útoky na USA, které požádaly NATO o aktivaci článku 5 Washingtonské smlouvy. „Ukončená mise ISAF běžela pod mandátem RB OSN. V současné době probíhá tréninková a monitorovací mise na základě dohody s afghánskou vládou,“ vysvětlil poslanec.

Podle něj není pravdou, že se nic nepodařilo, protože za vlády Tálibánu neměli Afghánci žádná práva a život připomínal středověk. „Vojáci, nejen NATO, ale i dalších zemí, přispěli k vybudování afghánské policie a armády, která by měla zajistit bezpečnost svých občanů. Provinční rekonstrukční týmy zlepšily životní podmínky obyvatel, umožnily přístup ke vzdělání a rozvoj zemědělství a drobného průmyslu,“ vypočítal Seďa některé úspěchy zmíněné mise.

Přiznal, že ne vše se podařilo a že bezpečnostní situace není nejlepší. „To, zda odejdou naši vojáci z Afghánistánu, záleží nejen na rozhodnutí naší vlády a parlamentu, ale i na požadavcích NATO a afghánské vlády,“ dodal s tím, že pozitiva z našeho působení v misi ISAF převažují nad negativy.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Svěřenecký fond bude sloužit k výcviku žen v jordánské armádě

Stejný čtenář pak ještě upozornil na to, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na zasedání Severoatlantické rady potvrdil vytvoření třetího svěřeneckého fondu pro Jordánsko, který bude sloužit k výcviku žen v jordánských ozbrojených silách. „Jde o náhodu nebo spojitost s harašením zbraněmi i v rukou českých žen? Nebo jde o pominutí smyslů jako v případě léčení majdanských banderovců?“ ptal se ostře čtenář a jízlivě dodal: „Budete na to přispívat vy osobně spolu s ostatními členy ČSSD??? Mně osobně se na to přispívat nechce!!!“

Seďa přiznal, že svěřenecký fond pro výcvik jordánské armády podpoří rozšíření schopnosti armády zmíněné blízkovýchodní země.

Dle mého názoru je jen dobře, když se rozšiřují práva žen v muslimském státě,“ podotkl s tím, že tato věc nemá nic společného s novelou branného zákona, která zavádí povinné odvody.

Reagoval i na zmínku o léčení zraněných Ukrajinců: „Nevím, proč zmiňujete léčení zraněných z Majdanu v souvislosti s banderovci, ale naše země se zachovala v souladu s národními zájmy ČR a v rámci solidarity a humanity. Mimochodem, takto postupovala i v případě jiných zemí. Z tohoto pohledu váš dotaz k financování je irelevantní,“ uvedl Seďa.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Když se čtenář dále domáhal odpovědi na doplňující dotaz, zda Seďa míní podporu jordánských vojákyň platit ze svého, odkázal ho poslanec na odpovědné, kteří o věci rozhodovali. „Ono je totiž zřejmě jednodušší kopat do poslance. Já to přežiji, ale stejně to nechápu. Pan ministr Zaorálek má moji podporu, protože si nemyslím, že svoji práci dělá špatně .Ale v tomto pohledu se jistě neshodneme," sdělil.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Ukrajina zatím není připravena na vstup do NATO

Viktora V. zajímalo, zda Seďa hlasoval na Parlamentním shromáždění Severoatlantické aliance pro podporu přijetí „ukrajinských banderovců do NATO“. A Seďovi pohrozil, že bude jedním z těch, kvůli nimž skončí ČSSD bez ideálů, bez skrupulí a bez voličů.

Podle Sedi se ale na Parlamentním shromáždění NATO nehlasovalo o vstupu Ukrajiny do Aliance. Předně proto, že na to Ukrajina není připravena, a to nejen ekonomicky, ale i politicky. „Nemusíte mít obavu o osud sociální demokracie, protože o tom, zda bude či nebude Ukrajina v budoucnu v Alianci, budou rozhodovat sami Ukrajinci a všechny členské státy NATO,“ vysvětlil Seďa s tím, že pokud nebude Ukrajina splňovat podmínky ke vstupu, on bude prvním, kdo na to bude upozorňovat a nebude podporovat vstup Ukrajiny do Aliance.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

Sankce proti Rusku v létě zřejmě zrušeny nebudou

Poslanec odpověděl i na dotaz, zda je reálné, že v létě nebudou prodlouženy protiruské sankce, a jaký by byl v takovém případě další vývoj.

Seďa přiznal, že „pokud budou sankce zrušeny, pak by koncem června měly skončit. Nicméně osobně si nemyslím, že ekonomické sankce skončí. Zejména proto, že minské dohody nejsou dodržovány, a obávám se, že ze strany Ruské federace není zájem o stabilizaci Ukrajiny (bez Krymu),“ uvedl.

Připomněl, že původně byly ekonomické sankce v rámci EU přijímány z důvodu anexe Krymu. „Teď se nějak o tom mlčí, a hovoří se o dohodě Minsk II,“ podotkl s tím, že sám podporuje diplomatické řešení konfliktu na východní Ukrajině.

Čtenáře také zajímalo, zda by OSN neměla projít reformou své vnitřní struktury, která podle něj již nereflektuje současné dění. „Například právo veta pro Rusko,“ podotkl čtenář.

Podle Sedi se dlouhodobě skutečně hovoří o nutnosti reformy vnitřní struktury OSN, zejména z pohledu stálých členů RB OSN. „Nejedná se pouze o právo veta RF, ale i o právo veta USA. Mimochodem USA je největším donátorem této organizace a pochybuji, že bude mít někdo odvahu toto učinit,“ poznamenal.

  • Celé znění otázky a odpovědi najdete ZDE

 

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…