Válka v TOP 09, hrozí jí rozpad. Kalouskovi se to prý sype pod rukama. Bojí se, že se Schwarzenbergův Hudeček dohodne s Babišem

15.10.2014 11:44

Primátor Tomáš Hudeček i předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra vystoupili z TOP 09. Situaci v pražské TOP 09 sledujeme dlouhodobě. Zjišťovali jsme, co se dělo v pozadí.

Válka v TOP 09, hrozí jí rozpad. Kalouskovi se to prý sype pod rukama. Bojí se, že se Schwarzenbergův Hudeček dohodne s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vávra a Tomáš Hudeček

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

Poté, co se objevila v úterním Blesku zpráva, že byl Vávra na oslavě narozenin, kde byl přítomen i pražský podnikatel Tomáš Hrdlička, médii označovaný za kmotra, vyzval Hudeček Vávru, aby odešel ze strany. „Kalousek pak zase vyhrožoval Hudečkovi, že ho vyhodí z vyjednávacího týmu,“ řekl redakci zdroj.

Hudeček na úterním zastupitelském klubu dle informací redakce navrhl usnesení, které by tento jeho krok podpořilo, avšak pro takové usnesení nezískal na zastupitelském klubu podporu. Pak již následovalo setkání s vedení TOP 09, kde oba na své členství ve straně rezignovali a vedení to přijalo.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

Část TOP 09 se může odtrhnout a domluvit s Babišem

Nyní bude zajímavé, co se bude dít dál. Podle informací redakce může dojít k rozštěpení zastupitelského klubu TOP 09.

„Hudeček má v klubu minimálně osm lidí. Kalousek má v klubu víceméně jen Tomáše Jílka. A řada z nich nesnáší Kalouska. Hovoří se o tom, že by se pražská topka od celorepublikové osamostatnila. Tito zastupitelé by pak mohli uzavřít koalici s ANO. Hudeček s Babišem opravdu jednal o možném angažmá v ANO. Celou dobu se totiž bál, že ho Kalousek vyškrtne z kandidátky. Takže je klidně možné, že se teď bude chtít s Babišem dohodnout. Toho se Kalousek bojí jako čert kříže. Když TOP 09 postavila svou kampaň na válce proti Babišovi, nemůže připustit, aby nejsilnější základna strany s ním šla do koalice. Ale už to nemá pod kontrolou, sype se mu to pod rukama. Část pražské topky se zastupiteli se mu může trhnout. Navíc zastupitelům se nechce do opozice. Vždyť by pak neměli místa v lukrativních pozicích na radnici či městských firmách,“ řekl redakci dobře informovaný zdroj.

Kandidátky ANO na primátorku Adriany Krnáčové jsme se dotázali, zda by pro ni byla přijatelná koalice v Praze se zastupiteli kolem Tomáše Hudečka, kteří by odešli z TOP 09. „Nic neměníme, situaci v TOP 09 nebudeme komentovat,“ odpověděla ParlamentnímListům.cz Krnáčová.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

Nouzové řešení?

Oficiálním kandidátem oficiální TOP 09 na primátora teď bude patrně Jiří Nouza, který byl společně s Václavem Novotným jmenován do vyjednávacího týmu k Marku Ženíškovi. Problém Nouzy je, že ho nemají příliš rádi lidé od Hudečka ani od Kalouska, respektive Vávry. „Uvidíme, jestli zafunguje `Nouzové řešení`,“ řekl zdroj.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg má dle usnesení předsednictva v co nejbližším termínu svolat mimořádný sněm krajské organizace v Praze.

Prohlášení Jiřího Vávry pro ParlamentníListy.cz:

Usoudil jsem, že pokud nenabídnu rezignaci já, nenabídne ji ani Tomáš Hudeček. A nechtěl jsem našimi vzájemnými konflikty nadále oslabovat TOP 09, na které mi záleží. Věnoval jsem TOP 09 pět let života a spoustu práce stejně jako řada mých stranických kolegů a přátel.

Není možné toto vše obětovat vnitrostranické válce a nenávisti rozpoutané panem Hudečkem.

Jeho kontinuální lži a paktování se s nepřáteli TOP 09 prostě musely ustat. Navíc naše neshody začaly rozdělovat stranu na dva nesmiřitelné tábory, což bylo bezesporu i cílem řady utajovaných schůzek Andreje Babiše a Tomáše Hudečka. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl, že rezignuji na členství v TOP 09. Tímto mým krokem, doufám, dojde k ukončení rozbrojů a TOP 09 bude mít šanci se opět sjednotit a usilovat o vytvoření funkční koalice v hlavním městě.

Přeji TOP 09, Karlu Schwarzenbergovi, Miroslavu Kalouskovi a obecně všem správným topákům štěstí v dalších politických bitvách a děkuji za jejich spolupráci, podporu a pět let skvělého společného života.

Prohlášení Tomáše Hudečka pro ParlamentníListy.cz:

Na základě včerejší žádosti předsedy  TOP 09 jsem dnes podal žádost o rezignaci na členství v TOP 09. Předsednictvo TOP 09 dnes tuto moji žádost přijalo. Po pěti letech tak opouštím tuto politickou stranu.

Dlouhodobě jsem upozorňoval vedení TOP 09 na velmi nebezpečné vztahy předsedy pražské organizace strany TOP 09 Jiřího Vávry. Vedení strany ale tyto informace bagatelizovalo. Jsem přesvědčen, že politická strana, která se odkazuje na konzervativní tradice a vymezuje se proti starým praktikám propojování politiky se zákulisními hráči a pak mlčky tyto praktiky trpí u svých významných funkcionářů, zrazuje svoje základní hodnoty. V takové straně nemohu být členem.    
 
V tuto chvíli zůstávám členem zastupitelského klubu TOP 09.  

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…