Už nás to nebaví, prohlásil Kalousek

07.11.2014 13:05

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek ohromil ve sněmovně dnes odpoledne sdělením, že místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO) napsal na svém internetovém profilu Twitter o svém kolegovi ministrovi zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD), že „by měl ten Šnajdroid Němeček urychleně nastoupit na protialkoholní a psychiatrickou léčbu". Babiš prý také napsal, že Němeček zpronevěřil veřejné peníze. Následně na to se strhla ve sněmovně velká mela.

Už nás to nebaví, prohlásil Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Poslanci namísto jednání o ekonomických normách se hodinu po poledni pustili do jiného problému. Ústředním tématem nových debat byly spory ministra financí Andreje Babiše (ANO) s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem (ČSSD).

Kalousek totiž po pauze na jednání klubu TOP 09 ohromil sdělením, že místopředseda vlády Andrej Babiš (ANO), přestože prý nyní sedí v Bruselu na jednání ministrů financí EU, tedy na EKOFINu, tak stačil napsat na svém Twitteru o svém kolegovi Němečkovi cosi, se je mimo jakékoliv chápání.

„Mám ověřeno, že to vyjádření je autentické. On napsal, že by měl Šnajdroid Němeček urychleně nastoupit na protialkoholní či psychiatrickou léčbu,“ řekl Kalousek. Babiš prý měl na Twitteru také napsat, že Němeček zpronevěřil veřejné peníze. Následně na to se strhla ve sněmovně velká mela. „Jde o totální rozklad vlády," poznamenal k tomu Kalousek.

TOP 09 chce mimořádnou schůzi

TOP 09 prý kvůli tomu svolá mimořádnou schůzi. „Jsme v situaci, že když zasedá Poslanecká sněmovna, tak ministr o svém vládním kolegovi říká, že má neprodleně nastoupit na protialkoholní léčbu?“ tázal se Kalousek.

„My nevíme, co je Šnajdroid, ale vás žádáme, pane premiére, abyste sdělil, zda váš ministr zdravotnictví má nastoupit na léčbu... Tohle, myslím, nemá precedent v historii českého Parlamentu,“ řekl také Kalousek.

Předseda ODS Petr Fiala pak uvedl, že Babiš na Twitteru zkritizoval nadto i údajně nevýhodné nákupy v ostravské fakultní nemocnici, kterou Němeček v minulosti vedl.

„Tak já vám přečtu dál, co Andrej Babiš napsal - a to už je opravdu hodně vážné - na svém Twitteru: ´V roce 2009 koupil Němeček jako ředitel ostravské fakultní nemocnice cyberknife za 200 milionů, normální cena půlka. Je to evropský rekordman.´ A další tweet před několika minutami pana prvního místopředsedy vlády: ´Ale rozumím tomu, že stavět dům v Čeladné je drahá záležitost.´ Tak, dámy a pánové, jestli jsou tyto věci pravda, jestli tímto způsobem komunikujete uvnitř vlády, tak se tedy dostáváme do situace, která je mimořádně vážná a která musí zajímat každého občana České republiky... To už je hodně vážné, ale někteří se tady smějí," poznamenal Fiala. „Já žádám, aby se tady k tomu pan premiér vyjádřil," řekl Fiala.

„Já v každém případě po rychlé poradě s panem kolegou Stanjurou avizuji, že na toto téma svolá opozice mimořádnou schůzi. Na této mimořádné schůzi budeme chtít vysvětlení a budeme se tím chtít zabývat. Ale jestli chcete alespoň zastavit tu průtrž nedůvěry, kterou váš pan první místopředseda vlády způsobil tímto prohlášením, tak teď něco, pane premiére, řekněte a neseďte tady jako, neseďte tady, prosím, pane premiére, jako absolutní zbabělec. Teď se buď vyjádříte, nebo nejste premiér," dodal následně Kalousek s tím, že buď ve vládě okamžitě skončí ministr zdravotnictví, nebo první místopředseda vlády a ministr financí, nebo odejdou oba:

„Situace, kdy by tam snad po těchto výrocích mohli oba dva zůstat, je naprosto komická a vy zesměšníte tuhle vládu nejenom před českou veřejností, ale i před celou Evropou." Pravicová opozice prý dokonce uvažuje o hlasování o nedůvěře vládě. Podle Kalouska totiž takovou věc český Parlament v posledním čtvrtstoletí nezná. „Vaši ministři buď lžou, nebo kradou," zdůraznil Kalousek.

Premiér naznačil, že je to zástupné téma

Premiér Bohuslav Sobotka k tomu zmínil, že je neskutečné, že nyní sněmovna probírá toto a přitom je mu jasné, že dnes už nic dalšího poslanci neproberou. Hlavně prý v dolní komoře stojí norma v úvodním kole projednávání, která by od příštího roku zvýšila ústavním činitelům platy zhruba o procento. Pokud by nebyla přijata, jejich platy by po několikaletém zmrazení vzrostly skokově asi o čtvrtinu. Pravicovou opozici proto obvinil z toho, že se jí hodí jakákoli záminka, aby rozbourala sněmovní schůzi.

Sobotka ale přesto zdůraznil, že Babišovy výroky jsou nevhodné a nekolegiální, spor chce řešit v koalici. „Pokud se kdokoli dopouští jakéhokoli obvinění, měl by předložit důkazy, nebo se omluvit," uvedl premiér.

Svatopluk Němeček se totiž dnes ostře ohradil proti informacím páteční MF Dnes, která je vlastněna jeho vládním kolegou Andrejem Babišem. Noviny v článku uvádějí, že Ministerstvo zdravotnictví chce pod vedením Němečka prosadit, aby se nepovolená léčba diabetiků kmenovými buňkami platila z veřejného zdravotního pojištění. Němeček to ale v emocionálním projevu označil za naprostou lež. Podle něj jde o cílenou snahu jej zdiskreditovat.

„Pokud noviny našeho koaličního partnera prosazovaly zájem tohoto hnutí o rezort zdravotnictví, tak jsem mlčel. Pokud o mně psaly mnohé zkreslené informace se záměrem mě poškodit, také jsem mlčel. Ale v okamžiku, kdy noviny našeho koaličního partnera a server iDnes.cz otevřeně lžou a jako rukojmí si berou pacienty, tak jako ministr zdravotnictví a lékař už mlčet nemohu,“ řekl Němeček k léčbě kmenovými buňkami.

Babiš poté reagoval na sociální síti Twitter a doporučil Němečkovi nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu.

Sobotka: Vypovídá to jen o něm

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pro ČTK později řekl, že Babišova slova vypovídají o jejich autorovi. Sejde se prý kvůli nim koalice.

„Osobní útoky nejsou namístě, ministři musí spolupracovat," řekl ČTK. Na otázku, zda jsou útoky Babišových médií cílené, odvětil, že na to je třeba se zeptat ministra financí.

„Jestliže novináři nejsou schopni sdělit skutečnosti, které prokazatelně věděli, a přesto je zamlčí v rámci svého článku, tak je to minimálně špatná novinářská práce," poznamenal k tomu předseda vlády.

Co se dělo o hodinu později?

„Nás už to fakt nebaví. Vážně nás to nebaví,“ poznamenal Kalousek, když poslanci otevřeli po 14. hodině 19. schůzi a v Poslanecké sněmovně zazněla žádost k tomu, aby právě probíraná norma, což bylo zvýšení platů ústavních činitelů, byla projednána ve výborech ve zkrácené lhůtě 30 dnů. „Návrh, který teď přednesla paní ministryně, měl padnout v rozpravě. My jsme si tady něco povídali o profesionalitě. K té profesionalitě patří, že návrhy padají tehdy, když padat mají. To znamená v rozpravě,“ vysvětlil Kalousek.

Předtím ale poznamenal, že je ve sněmovně nejstarší a „něco tak strašného a nekompetentního v řízení schůze ještě nezažil". Schůzi v tu chvíli řídil lidovec Jan Bartošek.

„Vládo, jste totální amatéři, jste diletanti, neumíte to,“ zahlaholil také Kalousek, neboť se ukázalo, že v záplavě žádostí o vyřazení některých bodů z programu schůze a následných dalších žádostí se již málokdo vyzná. Sněmovna totiž dnes měla otevřeny tři schůze najednou, z toho dvě mimořádné. Debaty o tom, že ve sněmovně vládne nepořádek, se dokonce přetáhly otevřeně i do médií, kde zvláště pravicová opozice poukazovala na to, že kabinet nezvládá ty normy, jež chce do konce roku ještě stihnout prohlasovat, na jednání dolní komory protlačit včas.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…