Válková pod palbou. Debata o usmrcené policistce se stočila k jiné velké kauze

06.05.2014 18:18

Poslanci dnes přímo ve sněmovně prokázali, že umějí být velmi operativní. Odhlasovali si totiž bod, v němž měla zaznít informace ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) o vymahatelnosti práva, a to kvůli čerstvému případu, kdy řidič pod vlivem drog s jedenácti zákazy řízení srazil policistku a ta následně zemřela. Jenže poslanci bod využili i k jiné debatě. Ovšem ta byla směrem k ministryni velmi útočná.

Válková pod palbou. Debata o usmrcené policistce se stočila k jiné velké kauze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

V úvodu dnešní schůze se poslanci na návrh sociálního demokrata Jiřího Koskuby začali zabývat informací ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) o vymahatelnosti práva. Poslanec Koskuba žádost o zařazení bodu zdůvodnil hrozivým případem, kdy řidič pod vlivem drog, který má na kontě přitom až jedenáct zákazů řízení, srazil policistku, která velice vážným zraněním podlehla.

„Stát jedenáctkrát o něčem rozhodne a nemá to žádnou platnost," poznamenal k tomu Koskuba.

Jenže o poslancích je známo, že do jednoho bodu semelou i to, co tam vůbec nepatří. A tak se stalo, že ministryni Válkovou v dolní komoře namísto toho její kolegové hubovali třeba za to, že počátkem dubna sice odvolala z čela Vězeňské služby (VS) Petra Dohnala, ale následně prý velmi podivně na tento post jmenovala Pavla Ondráška, i když k tomu vyslyšela doporučení výběrové komise.

Zbyl jen Ondrášek...

Jde o to, že Válková sice vypsala v půlce dubna na nového ředitele VS výběrové řízení, ale do něj se přihlásili pouze tři zájemci. Dva z nich ovšem krátce poté byli z konkurzu vyřazeni, neboť dosud pracovali v civilu a zbyl v něm pak jenom Ondrášek.

Jana Černochová (ODS) k tomu do sněmovního mikrofonu útočně připomněla, že Válková jmenovala do čela VS Pavla Ondráška ještě před tím, než vyřídila rozklad jeho předchůdce Petra Dohnala proti odvolání z funkce. Černochová také poznamenala, že Ondrášek zrušil místo svého náměstka Mariana Prokeše, který se za Dohnala postavil.

„Ministryně Válková neměla pravomoc pověřit řízením Vězeňské služby Ondráška po Dohnalově odvolání,“ zdůraznil i poslanec Daniel Korte (TOP 09) s tím, že ministryně prý sama porušuje zákony.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

Komunistka Zuzka Bebarová - Rujbrová navíc připomněla, že již 19. dubna bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny vyzýval Válkovou k pozastavení výběrového řízení na obsazení funkce ředitele Vězeňské služby. Ona to ale podle jejích slov neučinila.

Válková: Je to projev svévole a zvůle

Válková ovšem na vystoupení i mnoha dalších poslanců reagovala slovy, že vše považuje za "projev svévole a zvůle", na který nebude prý nijak reagovat. Na to ale podotkl předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, že postoj ministryně je "výrazem arogance vůči Poslanecké sněmovně".

„Nejste v situaci, kdy můžete odpovídat jenom na to, na co se vám chce a co se vám hodí," řekl Válkové Kalousek.

Exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak Válkové vmetl, že ví, jak to nyní funguje na ministerstvu. Prý vždy, když chtějí média po ní nějaké vysvětlení, tak pak ona do médií říká, že je tam a tam „nějaká mafie“ a pak se zahájí vyšetřování, aby se na někoho „něco našlo“. „Ale ta metoda je odsouzeníhodná,“ zdůraznil k tomu Blažek.

Korte: Aby tam nepřišly firmy z Agrofertu!

Poslanec z TOP 09 Daniel Korte v plodné debatě naopak zmínil, že firmy, které mají napojení na Vězeňskou službu, nyní budou nahrazeny. „Já ale žádám odhlasování bodu, že firmy, které jsou v konglomerátu Agrofert, nebudou jimi nahrazeny,“ řekl důrazně topkař.

Miroslav Kalousek si vzal později opakovaně slovo a úplně mimo bod oznámil, že do redakce webového deníku Echo24.cz přišla finanční kontrola, čímž podle něj hrozil před časem novinářům z Echa na brífinku ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). „Zjistil jsem, že finanční kontrola do Echa vskutku nyní nastoupila,“ sdělil k údivu poslanců k tomu Kalousek.

Až později se zákonodárci vrátili k meritu věci, tedy k tomu, co si původně odhlasovali, tedy ke smrti policistky. K tomu pak poslankyně z ODS Jana Černochová uvedla, že „důstojným aktem ke smrti policistky je kondolenční akt, nebo příspěvek jejím dvěma dětem, které budou vychovávány bez matky“.

Poslanci se totiž v tu chvíli pro změnu dohadovali, zda za zesnulou policistku mají v jednací síni držet minutu ticha.

„Vždy, když někdo padnul, tak se držela minuta ticha a já na tom nevidím nic divného...ale toto téma se nyní rozšířilo někam jinam,“ poznamenal třeba k tomu trefně František Laudát (TOP 09).

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Blažek varoval a varoval

Pavel Blažek (ODS) naopak zdůraznil, že onu minutu ticha by měli jeho kolegové zvážit, aby se z toho nestalo něco nechtěného, neboť jsou podle něj tady i jiní zemřelí rukou těch, co nectí zákony, ovšem za ně pak poslanci minutu ticha rozhodně nedrží.

„Mně jde o to, abychom se nezúčastňovali mediálního kýče. Podle mě to důstojné není. Nechám to na paní ministryni....,“ uvedl kromě jiného Blažek.

Daniel Korte (TOP 09) nakonec navrhoval, aby sněmovna odhlasovala resumé, že „Poslanecká sněmovna vyslovuje soustrast se smrtí policistky Petry Z., která zemřela při výkonu služby v Brandýse nad Labem“. To podle něj úplně stačí.

Ten muž mohl být uvězněn

Válková ve své řeči ke smrti policistky řekla, že muži, který ji pod vlivem drog autem smrtelně zranil, mohl soud místo opakovaného zákazu řízení uložit vězení. Pokud soudce chyboval tím, že si nevyžádal například informace z registru přestupků, mohlo by být vůči němu podle Válkové zahájeno kárné řízení.

„Rozhodně si vyžádám k tomu příslušný spis a seznámím se do podrobností, co v tom konkrétním případě bylo. Mě pochopitelně bude zajímat, z jakých důvodů nedošlo k tomu, že se třeba neuložil nepodmíněný trest," uvedla Válková za sněmovním pultíkem.

Odmítli slova ministryně

Sněmovna ale odmítla vzít její celkovou informaci k případu na vědomí. Pro bylo jen 71 poslanců ze 180 přítomných, neboť většina sociálních demokratů se hlasování zdržela. Sněmovna se usnesla jen na tom, že vyjadřuje soustrast příbuzným policistky z Mělnicka.

Návrh Daniela Korteho, aby novými dodavateli pro Vězeňskou službu nesměly být firmy spojené s podnikáním šéfa ANO Andreje Babiše, nakonec většina poslanců nepodpořila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…