Ve sněmovně se znovu projednává EET. Babiš s Fialou se stihli pohádat už před začátkem jednání

08.01.2016 9:51

AKTUALIZACE V devět hodin dopoledne začala už třetí sněmovní schůze, která má řešit elektronickou evidenci tržeb (EET). Pravicová opozice ovšem tento zákon blokuje svými obstrukcemi a pokračovat v nich bude prý i tento pátek. „Poslanecká sněmovna může běžet normálně, jenom využíváme jednacího řádu tak, abychom zabránili jednomu jedinému bodu,“ hájí se ale předseda ODS Petr Fiala. Ani dnes ovšem prý nikdo z poslanců neočekává, že se debata o EET uzavře. Podle šéfa sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) prý bude bod o EET opět odložen.

Ve sněmovně se znovu projednává EET. Babiš s Fialou se stihli pohádat už před začátkem jednání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Poslanci se dnes zakousli do dalšího dějství, v němž jde o schvalování kontroverzní elektronické evidence tržeb. V souvislosti s obstrukcemi pravicové opozice se ale opět neočekává, že by o vládním návrhu zákona hlasovali. Poslanci TOP 09 a ODS blokovali mimořádnou schůzi k evidenci už dva prosincové pátky. Pro dnešek se předpokládá obdobný scénář.

Vláda si od elektronické evidence tržeb slibuje omezení šedé ekonomiky, a tím i narovnání podnikatelského prostředí a vyšší výběr daní. Pravice naopak tvrdí, že evidence zničí hlavně drobné živnostníky, kterým ztíží práci a zvýší výdaje. Varuje také před možným zneužitím získaných dat.

TOP 09 předem ohlásila, že bude postupovat tak, aby sněmovna zákon nikdy neschválila. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ovšem stále uvádí, že věří, že poslanci o zákonu ještě tento měsíc rozhodnou.

Už tu byly registrační pokladny...

Předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák dnes na brífinku přímo v Poslanecké sněmovně novinářům řekl, že opozice nějakou formu EET již prosazovala v minulých letech, tehdy šlo podle jeho slov o registrační pokladny. Tato norma ale podle Sklenáka nakonec dolní komorou neprošla.

Jiří Mihola, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL, si na tomtéž brífinku stěžoval na to, že obstrukce ve sněmovně má být založena na diskusích. K tomu ale podle něj nedochází.

„K boji se šedou ekonomikou se přece hlásily všechny strany,“ připomněl Mihola opozici a namítl, že je třeba předkládat společné řešení a na to opozice prý při „svých“ obstrukcích zapomíná.

Předseda ODS Petr Fiala na brífinku před schůzí poslanců ale vyzdvihl, že opozice zcela neblokuje jednání Poslanecké sněmovny. Opozice totiž prý zvolila nejmírnější formu obstrukcí, a nebrání tak nijak v chodu Poslanecké sněmovny.

„Poslanecká sněmovna může běžet normálně, jenom využíváme jednacího řádu tak, abychom zabránili jednomu jedinému bodu,“ poznamenal Fiala a připomněl, jakým způsobem by mohla vláda lépe vybírat daně, ale namísto toho zvyšuje počty státních úředníků. „To je nesmyslná cesta, na niž nás Sobotkova vláda zavedla,“ řekl Fiala a zopakoval, že v případě přijetí EET se ODS obrátí na Ústavní soud, neboť vládní koalice se připravuje na to, že stanoví pevné datum hlasování o elektronické evidenci tržeb do konce ledna, i když bude mít opozice zájem dál diskutovat.

Podle soudu Fialy by měla koalice namísto zavádění EET přemýšlet o zjednodušení daňových zákonů, což však nedělá.

„Ještě jednou, dvakrát, třikrát dáme prostor pro odbornou diskusi,“ uvedl před schůzí šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a dal tím tak na vědomí, že vládní koalice asi vskutku stanoví pevné datum hlasování o elektronické evidenci tržeb.

Změna jednacího řádu?

Vzhledem k už několikátému kolu obstrukcí totiž zvažuje vládní koalice, jaké kroky může podniknout k tomu, aby jeden ze svých klíčových zákonů prosadila. „My máme jisté mechanismy, jak omezit dobu pro vystupování jednotlivých poslanců, a zvážíme, zda tyto nástroje nepoužít,“ uvedl k tomu předseda komory Jan Hamáček. Hnutí ANO chce prý navrhnout změnu jednacího řádu sněmovny, tak aby čas na projednání zákonů byl omezený a rozdělený mezi jednotlivé poslanecké kluby.

Babiš: Prý Kalouskovi spadne pěna z piva!

Jako první se dnes v jednací síni dolní komory postavil za sněmovní pultík ministr financí Andrej Babiš (ANO), aby „svou“ normu opět obhajoval.

„Proč potřebujeme elektronickou evidenci? Pan předseda Fiala dnes uvedl, že finanční správa má dostatečné nástroje, ale přitom nám nesdělil, jaké že to nástroje finanční správa má! Ona je totiž nemá!“ zdůraznil Babiš.

„Já se ptám, co udělala ODS za období své vlády pro zlepšení výběru daní? Co udělala strana, která zde prohlašuje, že jediným receptem na lepší výběr daní je snížení daňových sazeb?“ navážel se Babiš do proklamací ODS o tom, že je tento zákon zbytečný a že jde jen o další útok na podnikatele.

Ve své řeči také negoval slova předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska, který kdysi uvedl, že než mu vystaví v hospodě účtenku, spadne mu pěna z piva.

"Pan poslanec Kalousek na této půdě vyjádřil obavy, že mu pivo zvětrá, než se hostinský s evidencí tržeb vypořádá. Nevím, zda to znamená, že v restauracích vyžadují po panu poslanci Kalouskovi platbu předem...," řekl Babiš.

TOP 09 totiž loni zahájila kampaň proti elektronické evidenci tržeb formou spotů a karikatur.

„Tvoje žena neví, kolik piv tu vypiješ? Andrej áno. Díky elektronické evidenci tržeb.“ Razantní slogan a karikatura Andreje Babiše coby rázné sledující báby se objevily loni v červnu v rámci kampaně TOP 09 proti povinným elektronickým pokladnám. Kresbu Kalousek tehdy zveřejnil také na svém twitterovém účtu. Zhruba ve stejné době se vytasil také se spotem, v němž naznačoval, že než mu v restauračním zařízení vystaví účtenku přes EET, spadne mu pěna z piva a pivo mu navíc ještě zteplá.

Elektronická evidence tržeb má podle ministra financí nastolit rovné podmínky při podnikání, neboť bude platit pro největší i nejmenší, kteří přijímají platby v hotovosti. A navíc - více než polovina zemí Evropské unie má podle něj model připomínající záměr české vládní koalice.

To mi stát bude nařizovat i to, jak mám do hospody přijít oblečen?

Lídr ODS Petr Fiala za sněmovním pultíkem se naopak vytasil s tím, co nám bude brzy stát pod kuratelou nových zákonů vydávaných vládní koalicí nařizovat.

„Stát mi chce říkat, co si mám v hospodě dát, a kolik bude stát minerálka a jak mám do té restaurace přijít oblečen: zda v reflexní vestě a kde se bude smět kouřit... A také, kdy mám chodit nakupovat. Do toho všeho totiž zapadá EET. Já si ale nemyslím, že tady má být stát, který bude řídit naše životy,“ poznamenal Fiala, ale při tom zdůraznil, že pokud hovoří o nějakém novém socialismu, tak rozhodně tím nemyslí, že by se vrátilo něco, co tady bylo před rokem 1989.

„Společnost ale potřebuje asi silné vůdce, kteří nám budou něco organizovat,“ ironizoval Fiala „socialistické inženýrství“ koalice.

Zabezpečení? Vždyť není zabezpečena ani elektronická komunikace premiéra!

„Jak jsme zjistili, tak není ani zabezpečena elektronická komunikace předsedy vlády,“ snažil se Fiala navíc ironizovat předchozí slova svého předřečníka Babiše, jenž se předtím poslancům snažil vysvětlit - podle něj ve čtyřech jednoduchých krocích - jak vlastně funguje elektronická evidence tržeb.

„Pokladní zařízení, které obsahuje příslušný software, odesílá elektronickou formou přes zabezpečené spojení informace o tržbě na centrální server, a to pouze nejnutnější informace, které finanční správa potřebuje, tedy informace o výši tržby...Abych nebyl napaden, že něco zamlčuji, další odesílané položky povinného charakteru jsou pouze pomocné údaje. Například jde o kryptografickou transformaci odesílaných údajů. Zde chci zdůraznit jeden podstatný fakt. Neodesílá se žádná informace o obsahu nákupu...,“ zmiňoval totiž třeba Babiš.

Systém podle Babiše při plném zprovoznění přinese zhruba18 miliard korun ročně. „Musíme si uvědomit, že jde o sdílené daně a že z těchto 18 miliard ročně půjdou přibližně čtyři miliardy korun ročně do rozpočtů obcí a přibližně 1,5 miliardy korun ročně do rozpočtů krajů,“ řekl k tomu.

Investice snů...

Prý - aby snad někdo neuvěřil lžím Miroslava Kalouska, že Ministerstvo financí bude budovat nějaké datové centrum za šest miliard korun - poté Babiš uvedl, že nebude. „Žádné datové centrum pro evidenci tržeb budovat nebudeme. Postaví se pouze centrální IT systém pro evidenci tržeb....Bude stát 370 milionů korun a provozování bude stát 170 milion korun ročně, možná i méně, protože záleží na konkrétních nabídkách od dodavatelů,“ poznamenal s tím, že tak půjde o „investici snů“.

„Takto má diskuse vypadat, díky, cítím se nalomen,“ poznamenal krátce na to místopředseda Sněmovny Petr Gazdík (TOP 09/STAN).

„Já se rozhodně necítím být nalomen,“ uvedl po něm posměšně naopak Petr Bendl z ODS.

Později Gazdík řekl jak pro ČTK, tak i pro Českou televizi, že se nejednalo o ironii. Prostě jen Babiš podle něj odpověděl na tři jeho argumenty proti elektronické evidenci tržeb. Má ale ještě řadu dalších.

Pokud zákon v Parlamentu projde, v první fázi by se elektronická evidence tržeb týkala restaurací a hotelů za sedm měsíců po přijetí zákona. Za další tři měsíce by se nová povinnost týkala velkoobchodu a maloobchodu. Po roce by se elektronická evidence tržeb týkala ostatních s výjimkou řemeslníků, těch by se nová povinnost nedotkla dříve než za 25 měsíců.

reklama

autor: Olga Böhmová

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…