Ve sněmovně se "ztratil" zpravodaj k EET. Kalousek: Nedělejte si z nás srandu!

19.06.2015 13:57

Sotva dnes poslanci hodinu po poledni zahájili plánovaný a pevně zařazený bod, kterým je návrh zákona o elektronické evidenci tržeb, začalo ve sněmovně veselí. Po projevu ministra financí Andreje Babiše (ANO) měl totiž k normě vystoupit její zpravodaj, kterým je lidovec Jaroslav Klaška. Protože ale nebyl k nalezení, klub hnutí ANO požádal o přestávku pro jednání svých poslanců v délce čtvrt hodiny. Poslanci se této nastalé situaci sice napřed smáli, ale později se vysvětlilo, oč šlo.

Ve sněmovně se "ztratil" zpravodaj k EET. Kalousek: Nedělejte si z nás srandu!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anrej Babiš odpovídá na Kalouskovu interpelaci

Hledáme zpravodaje. I tak by se dalo nazvat to, co se dnes ve sněmovně odehrálo kolem novely zákona o elektronické evidenci tržeb. Po úvodním vystoupení ministra financí Andreje Babiše (ANO) k bodu totiž měl podle pravidel vystoupit k normě následně zpravodaj Jaroslav Klaška z KDU-ČSL, který je členem rozpočtového výboru PS. Jenže ten nebyl v tu chvíli k nalezení. Klub hnutí ANO proto následně požádal o přestávku pro jednání svých poslanců v délce čtvrt hodiny.

Co se odehrálo během těchto pár minut v budově Poslanecké sněmovny, se dá jen odhadovat. Výsledkem tohoto možného „uzavřeného hledání“ ale bylo nakonec to, že se Klaška objevil a k bodu vystoupil. Jenže jinak, než měl.

„Já se velmi omluvám, ale omlouval jsem se již panu předsedajícímu a to z vážných rodinných důvodů,“ oznámil udýchaným hlasem Klaška poslancům. A pak řekl, že žádá o změnu zpravodaje, jelikož zase musí odjet. To sněmovna následně odhlasovala a tak se zpravodajem stal předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

„Ach jo!" povzdechnul si na to Votava do sněmovního mikrofonu. „To bylo slovo do pranice,“ reagoval na to okamžitě předsedající schůze Petr Gazdík (TOP09/STAN). Právě topkaři totiž s normou nesouhlasí a jsou prý dokonce zákon připraveni ve třetím čtení blokovat dlouhotrvajícími obstrukcemi.

Kalousek: V pondělí to bude Lojza a pak Franta?

„Nedělejte si z nás srandu! My nedovolíme, aby se na tomto zákoně měnil zpravodaj jako ponožky. Já si nepamatuji institut náhradního zpravodaje...V pondělí to pak také může být Lojza a pak Franta,“ pustil se do koalice s chutí předseda poslanců TOP09/STAN Miroslav Kalousek.

"Současně bych se rád ohradil a popřel v kuloáru putující zprávy, že snad máme na pana poslance Klašku nějakou složku. Nemáme,“ dělal Kalousek následně vtípky nejen na chybějícího zpravodaje, ale především se tím obul do ministra financí, který tento týden zveřejnil materiál, jímž obvinil poslance sociální demokracie Ladislava Šincla z korupce a to kvůli tomu, že Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění.

A pak se jal cupovat samotnou předlohu. „Nedělejte to, nikdy se vám to nepodaří,“ varoval Kalousek před časem ve sněmovně koalici před normou.

Kalousek ve své řeči kromě jiného zmínil, že vláda zároveň zákonem podnikatelům vzkazuje, že jsou všichni nepoctiví, ale nejvíc restaurace a maloobchod, na něž má evidence tržeb dopadnout jako první. Varoval navíc před vyššími náklady na vznik i provoz systému, než jaké vláda očekává. „Cena počítačového systému bude v miliardách a zařadí se k nejdražším IT projektům v zemi," zmínil k tomu Kalousek.

Ačkoli vláda předpokládá počáteční náklady pro stát 400 milionů a provozní 200 milionů korun ročně, interní studie pro finance se podle něj odhaduje na 391 milionů a 417 milionů korun. Navíc prý bude nutné vystavět nové datové centrum. „Budeme platit víc, než bude zvýšené inkaso," soudí Kalousek. Poukazoval i na náklady živnostníků, kteří podle něho dají za terminály v souhrnu pět miliard korun a za vysokorychlostní připojení k internetu 3,5 miliardy korun ročně. Kalousek také podotkl, že někde takové připojení ani neexistuje. Než tedy hostinský pošle údaje do datového centra a dostane zpět potvrzení, "pěna spadne a pivo zvětrá".

Kalousek ovšem svůj projev stejně dnes nedokončil, předsedajícím schůze byl totiž přerušen, neboť plán pro pátek byl skončit ve 14.00 hodin. Bod poslanci přerušili do pátku 10. července.

Napřed restaurace, hotely a stravovací služby, později velkoobchod a maloobchod

Vláda schválila návrh zákona o elektronické evidenci tržeb na počátku června. Ministerstvo financí si od toho slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, hlavně daně z přidané hodnoty. Systém by měl být spuštěn podle dřívějšího vyjádření ministra financí Babiše nejdříve v únoru 2016.

Od počátku by se mělo podle dostupných návrhů zavedení elektronické evidence tržeb týkat restaurací, hotelů a stravovacích služeb. O čtvrtletí později by měly tržby evidovat i firmy v oblasti velkoobchodu a maloobchodu. O dalším rozšíření systému na další odvětví by měla rozhodnout následně vláda.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu pět tisíc korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikla povinnost evidovat tržby.

Systém elektronické evidence tržeb má být v Česku zaveden podle chorvatského modelu. Ovšem tento týden ministerstvo financí sdělilo, že nebude totožný s tím, který zavedlo od roku 2013 Chorvatsko. Česká evidence by měla například umožnit zjednodušený offline režim a nebude regulovat stav hotovosti v pokladnách. „Systém komunikace s českou finanční správou by měl být rychlejší a rozsáhlejší,“ uvedli v úterý náměstkyně ministra financí Simona Hornochová a náměstek Miroslav Hejna.

Málo času...

Zástupkyně generálního finančního ředitele Chorvatska Marijana Vuraić Kudeljan tento týden upozornila, že od první myšlenky na zavedení elektronické evidence tržeb po zavedení systému uplynulo osm měsíců. S návrhem evidence přišlo Chorvatsko v dubnu 2012 a v listopadu návrh schválil chorvatský parlament s tím, že proti byli dva poslanci. „Celý systém jsme spustili 27. prosince 2012," uvedla Kudeljan.

„Firmy i jejich poradci budou mít na přípravu na elektronickou evidenci velmi málo času. Řada podstatných, zdánlivě detailů stále není známa, proto nám navrhovaný termín zavedení přijde opravdu šibeniční," uvedl k zavádění evidence tržeb v ČR odborník na nepřímé daně ve společnosti PwC Česká republika Martin Diviš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…