Vedení ODS se pohádalo kvůli zvyšování daní. Nečas zvyšoval hlas

20.03.2012 11:23

ODS v čele se svým předsedou Petrem Nečasem slibovala, že nebude zvyšovat daně. Ty se ale nyní zvyšují a plánuje se další zvýšení DPH a zavedení progresivního zdanění. To se ale nelíbí některým členům strany. Na pondělní výkonné radě se kolem toho strhla poměrně vášnivá diskuse.

Vedení ODS se pohádalo kvůli zvyšování daní. Nečas zvyšoval hlas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér a předseda ODS Petr Nečas

„Vláda nechce zvyšovat progresi daně z příjmů fyzických osob,“ píše se například v programovém prohlášení vlády.

„Vědomě říkáme, že nechceme zvyšovat daně. Ano, my víme, že na sebe klademe vyšší nároky. Bylo by pohodlnější říci, že zvýšíme některé daně. Ale my jsme přesvědčeni, že to poslední, co potřebuje česká ekonomika v tomto stádiu obnovujícího se ekonomického růstu, je začít tento růst dusit vyššími daněmi,“ řekl před sněmovními volbami v debatě na ČT volební lídr ODS a současný premiér Petr Nečas. Nyní ale progresivní zdanění podporuje.

Podle informací ParlamentníchListů.cz od zdroje z Výkonné rady ODS, několik členů výkonné rady na jejím pondělním zasedání porušení předvolebního programu a dlouhodobých cílů ODS silně kritizovalo. Například členové výkonné rady za regionální sdružení Vysočina, europoslanec Ivo Strejček a Jan Tesař. Dále například šéf regionálního sdružení ODS v Královéhradeckém kraji Ivan Adamec, europoslanec Hynek Fajmon či starosta Prahy 10 Milan Richter.

Nečas zvyšoval hlas

„Odpůrci zvedání daňové zátěže argumentovali, že zvyšování daní jde přímo proti základním principům ODS. Premiér Nečas říkal, že musíme být odpovědní vůči zemi a začal poněkud kantorsky zvyšovat hlas a kárat odpůrce zvyšování daní. Proti tomuto tónu předsedy se postavil jeden poslanec. Jinak grémium až na Stanjuru vytrvale mlčelo. Stajnura říkal socialistické argumenty o nutnosti solidarity. Vondra, Němcová, Pospíšil mlčeli. Žádné argumenty,“ řekl redakci člen výkonné rady.

Sazby DPH se na návrh vlády mají zvýšit na 15 a 21 procent. Mezi opatřeními, jež chystá vládní koalice, je třeba i zavedení druhé sazby daně z příjmů fyzických osob pro fyzické osoby, které měsíčně vydělají více, než je strop odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Z příjmů přibližně nad sto tisíc měsíčně by se tak platila daň 31 procent a v roce 2014 dokonce 32 procent.

Daň z příjmu fyzických osob má podle ministra financí Miroslava Kalouska stoupnout všem, a to z 15 na 16 procent ze superhrubé mzdy.

ParlamentníListy.cz o odporu části v ODS kvůli zvyšování daní informovaly již na začátku března.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…