Veliký a mocný kmotr? Prý přítel šéfa ČSSD

21.02.2013 10:24

Během vystoupení nového předsedy Věcí veřejných Víta Bárty v pondělním Hyde Parku byla otevřena diskuse o tom, zda a případně jak velký vliv na chod ČSSD má advokát Radek Pokorný, přítel Bohuslava Sobotky. Podle expředsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka je nyní Pokorný „řídícím důstojníkem“ ČSSD.

Veliký a mocný kmotr? Prý přítel šéfa ČSSD
Foto: ČSSD
Popisek: ČSSD zahájila předvolební kampaň pro krajské a senátní volby 2012 jízdou vlakem

„Když jsme se pustili do největší reklamace v českých dějinách, tak společnost Eurovia zastupuje pan Radek Pokorný, což je osobní právník a kamarád předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky. Jinými slovy řečeno, ti kmotři nejsou jen na straně ODS nebo TOP 09, ale jsou i na straně sociální demokracie,“ reagoval na ČT Vít Bárta na otázku, proč místo ODS a TOP 09 po parlamentních volbách nezačali spolupracovat raději s ČSSD.

Na dotaz redakce ParlamentníchListů.cz Bárta své vyjádření rozšířil a podrobněji zdůvodnil. „Pan doktor Pokorný je člověk, který dle mého názoru stojí za všemi pragmatickými dohodami v sociální demokracii, je to člověk, který je přímo spojen s osudem pana Sobotky a pro mě je to hlavně člověk, který mě osobně symbolizuje v souvislosti s ministerstvem dopravy příběh jménem Eurovia,“ uvedl šéf VV.

Konflikt zájmů proti českému státu

„Radek Pokorný je z jedné strany velmi blízký panu předsedovi Sobotkovi, z hlediska průzkumů veřejného mínění nejpravděpodobnějšímu budoucímu premiérovi a přitom je to právník, který zastupuje společnost Eurovia v největším reklamačním řízení (arbitráži) mezi Eurovií a Českou republikou, potažmo Ředitelstvím silnic a dálnic v kauze reklamačního řízení nad dálnicí postavenou na odpadcích do Ostravy,“ konstatoval Bárta.

Podle jeho slov jde o typický příklad konfliktu zájmů a nějakého osobního zájmu, který je prý v tomto směru velmi jednoznačně v neprospěch České republiky.

ParlamentníListy.cz oslovily tiskového mluvčího ČSSD Martina Ayrera s žádostí, zda může Bártova tvrzení z pondělního Hyde Parku ČT24 oficiálně komentovat. „Pan předseda Sobotka nemá žádného osobního právníka a nepokládáme za potřebné výroky pana Bárty komentovat,“ uvedl stroze Ayrer.

Za Paroubka žádný vliv neměl, dnes je prý řídící důstojník

Nicméně podle názoru bývalého předsedy ČSSD a expremiéra Jiřího Paroubka (NS-LEV21) je současný vliv Radka Pokorného na dění v sociální demokracii značný.

„V květnu 2010, kdy jsem končil v sociální demokracii, měl Radek Pokorný nulový vliv,“ odmítl nejdříve Paroubek. „Pokud jde o nynější stav, je to samozřejmě řídící důstojník, ale mluvit o kmotrech v sociální demokracii v době, kdy jsem byl jejím předsedou, se snad ani pan Bárta neodváží. To, že dneska má pan Pokorný možná rozhodující vliv, to je jiná věc,“ dodal vzápětí expremiér pro server ParlamentníchListů.cz.

Politolog Lukáš Jelínek, který má k ČSSD blízko, sice podle svých slov nemůže v tomto směru něco jednoznačně tvrdit, avšak na druhou stranu příliš nevěří, že by Pokorný chod strany ovlivňoval.

Politolog: Znají se, ale...

„Vím, že se Bohuslav Sobotka s Radkem Pokorným znají, mají spolu minulost mladých sociálních demokratů, jsou si snad věkově blízcí a nevím, zda spolu dokonce nestudovali, takže jejich blízký vztah je známý. Co se týká toho kmotrovství, tím bych si vůbec jistý nebyl, protože sociální demokracie je postavená trošku na jiných principech než strany, které klasickému kmotrovství podléhají,“ myslí si Jelínek.

Ten je dokonce přesvědčen, že je ČSSD vůči takzvaným kmotrům na centrální úrovni odolná. „Já třeba v různých textech na sociální demokracii kritizuji, že je těžkopádná, zbyrokratizovaná a postavená na nejrůznějších formalizovaných institucích a institucionálních vazbách, a kvůli tomu je mnohem obtížnější, než když se nahlodá manažerská struktura nějaké pravicové velké nebo malé strany,“ řekl politolog ParlamentnímListům.cz.

Takové přitažené za vlasy?

„V případě sociální demokracie jsou spíše problémem lidé či kmotři, kteří jsou navázáni na některé zastupitele v obcích nebo v krajích, protože je nejsnadnější zlobbovat členy nejrůznějších zastupitelských sborů, kteří mají konkrétní vliv v kraji nebo městě, kde se vládne. V případě předsedy sociální demokracie možná v něčem Pokorný Sobotkovi radí, to fakt nevím, ale zase si nemyslím, že by to byla věc, která by měla zásadní dopad na fungování nebo výstupy z té strany,“ uvádí dále.

Jelínek ale nechce nic vyloučit. „Nevím o tom, možná, že má Bárta nějaké informace, které by i mě překvapily, ale přijde mi to spíš trošku přitažené za vlasy, protože každý člověk nějak někoho zná a s někým se přátelí nebo diskutuje. Nakolik by se to blížilo vztahu, který by se dal označit za kmotrovský, to já odhadnout nedokážu,“ uzavřel v komentáři pro redakci ParlamentníchListů.cz Lukáš Jelínek.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…