Velký problém předsedy Sněmovny Vondráčka? Šéf jeho kanceláře byl v Praze známá firma

05.12.2017 20:55

Podnikatel Jan Štrof dříve působil v barvách sociálních demokratů na Praze 9. Nyní svůj politický comeback zkouší v barvách ANO a s trochou nadsázky o něm lze hovořit jako o „pravé ruce“ nového předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Zatímco v minulém volebním období dělal Štrof Vondráčkovi poslaneckého asistenta, po letošních volbách vystoupal strmě vzhůru a stal se přímo ředitelem jeho kanceláře. Jak ParlamentnímListům.cz Štrof sám přiznal, právě rozhovor s Vondráčkem představoval klíčový impuls pro jeho vstup do politického hnutí Andreje Babiše. Podle jednoho ze zdrojů ParlamentníchListů.cz by si oba zmiňovaní pánové mohli být blízcí. A Jan Štrof je osobností vskutku protřelou, která má již leccos za sebou jak v politice, tak v byznysu. Mediálních kauz, ve kterých bylo Štrofovo jméno zmiňováno, je hned několik. ParlamentníListy.cz si na ně posvítily.

Velký problém předsedy Sněmovny Vondráčka? Šéf jeho kanceláře byl v Praze známá firma
Foto: Facebook Jana Štrofa, reprofoto
Popisek: Jan Štrof

Jan Štrof byl  v minulosti například členem dozorčí rady PPF Banky spadající do holdingu nejbohatšího Čecha, miliardáře Petra Kellnera. Štrof v Kellnerově bance reprezentoval hlavní město Praha, které v ní drží přibližně šestiprocentní podíl. Kromě toho ale Štrofovo jméno figurovalo i přímo v řadě městských firem. Jeho účast v nich se v podstatě překrývala s jeho působením v komunální politice, a to v řadách sociálních demokratů na Praze 9. Mezi lety 2004 a 2006 byl Štrof například členem představenstva akciové společnosti Pražské služby. O pár let později, v letech 2006 až 2007, byl pak v tomto podniku dokonce místopředsedou představenstva. Štrofově působení se nevyhnul ani pražský dopravní podnik, ve kterém zasedal v letech 2005 a 2007. Ještě předtím, mezi lety 2004 a 2005 působil jako člen představenstva Pražské vodohospodářské společnosti.

Neblaze proslulá devítka…

Místní organizace ČSSD na Praze 9 se v době, kdy v ní Štrof působil, stala vděčným tématem řady mediálních kauz. Skloňována přitom byla v nepříliš pozitivních konotacích, a to v souvislosti s takzvanou pervitinovou aférou. Ukázalo se totiž, že jeden z členů místní buňky vařil a prodával pervitin.

Další kauzou, kterou místní organizace proslula, byla tzv. úplatkářská aféra. Podle ní si totiž tehdejší sociální demokraté na Praze 9 měli údajně domlouvat úplatky výměnou za politickou podporu. V kauze, kterou později policie pro nedostatek důkazů zastavila, měl figurovat jako hlavní aktér tehdejší radní pro životní prostředí Lukáš Plachý a rovněž tehdejší šéf ČSSD na Praze 9 František Kolínský. Kolínský byl rovněž jedním z těch, které tehdy policie v souvislosti s věcí obvinila. Policie následně vyšetřování aféry zastavila s ohledem na nedostatek důkazů. Lukáš Plachý aktuálně sedí v čele představenstva městské akciové firmy Kolektory Praha.

Sám Štrof měl krátce poté, co kauzu rozmázla média, v pražské ČSSD skončit, přičemž mu bylo pozastaveno členství. Podle informovaného zdroje ParlamentníchListů.cz, který trvá na své anonymitě, to měl být přímo on, kdo s aférou údajného uplácení v řadách sociálních demokratů na Praze 9 seznámil novináře, a to v rámci „vnitrostranických šarvátek“. 

Podle informací ParlamentníchListů.cz, které pocházejí z interního zdroje přímo z řad sociálních demokratů na Praze 9, mělo být ale důvodem toho, že se strana Štrofa zbavila, to, že údajně „poškozoval jméno ČSSD“. Náš zdroj nám rovněž sdělil, že se měl Štrof na Praze 9 v řadách ČSSD přetahovat o nadvládu právě s Františkem Kolínským, který v úplatkářské aféře figuroval.

Otazníky rovněž zůstávají nad možnými kontakty Jana Štrofa s dalšími předními figurami pražské sociální demokracie. Jak naznačují informace naší redakce, měl mít Štrof v minulosti vazby na dvojici prominentních postav ČSSD v Praze, europoslance Miroslava Pocheho a místopředsedu krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a v minulosti pravomocně odsouzeného Karla Březinu. Nejmenovaný a dlouholetý člen ČSSD na Praze 9 nám ale tuto informaci popřel. „To mne velmi překvapuje. Slyšel jsem, že tito lidé se Štrofem spolupracovat vůbec nechtěli,“ sdělil nám k věci. „Nejsem s nimi v kontaktu, neviděl jsem je několik let,“ sdělil na dotaz ParlamentnímListům.cz sám Štrof.

Inženýrem za 16 měsíců...

Jak nicméně Štrof ParlamentnímListům.cz přiznal, v minulosti podnikal například s bratrem Petra Dolínka, který je náměstkem pražské primátorky a rovněž byl letošní jedničkou na pražské kandidátce ČSSD. Dolínkův bratr Ondřej byl aktuálně v médiích zmíněn v kauze firem členů ČSSD údajně napojených na zakázky týkající se městského úklidu. Na tu již dříve upozornily například Hospodářské noviny. Podle opozice z řad Pirátské strany, která na magistrátu v Praze působí, se jedná o klientelismus, zmiňují „Hospodářky“.

Anketa

Proč podle Vás ČT vymazala z projevu prezidenta Zemana negativní zmínku o Bakalovi?

hlasovalo: 26154 lidí

„Ano, s Ondřejem Dolínkem jsem spolupracoval, ale pouze do roku 2010, kdy se naše cesty rozešly, a několik let o něm nevím. V kontaktu nejsme,“ potvrdil informaci ParlamentníchListů.cz prostřednictvím e-mailu Štrof. Jméno Jana Štrofa rovněž figurovalo v kauze tzv. „rychlostudentů“, kdy se některá média pozastavovala nad tím, jak mohl podnikatel získat inženýrský diplom na pražské Vysoké škole finanční a správní tak rychle. Štrof měl údajně školu vystudovat za 16 měsíců. Podle tehdejšího vyjádření školy mu to ale umožnil individuální plán.

Otázkou zůstává, proč se Štrof, který je podle všeho v současnosti úspěšným podnikatelem (působí jako konzultant v oblasti realit a privatizací nemovitostí) a nějakou dobu žil i na Slovensku, rozhodl do hnutí ANO vlastně vstoupit, a to do místní organizace v Kroměříži. „S některými členy z Kroměříže a Prahy z hnutí ANO jsem byl v kontaktu, líbily se mi vize a nasazení, se kterými lidé v hnutí ANO pracovali,“ svěřil se pro ParlamentníListy.cz Jan Štrof. Uvedl rovněž, že „velkým impulsem“ pro jeho rozhodnutí do hnutí vstoupit byla spolupráce s Radkem Vondráčkem, tedy současným předsedou Poslanecké sněmovny.

Pravá ruka Radka Vondráčka?

 „Mé působení a vstup do hnutí ANO odstartoval v roce 2015 rozhovor s panem Vondráčkem, kdy jsme dlouze hovořili o stavu, v jakém se ČR nachází, a že politik je pro obyčejné lidi v podstatě gauner,“ sdělil Štrof ParlamentnímListům.cz. „Líbila se mi vize hnutí ANO, Radka Vondráčka a Andreje Babiše, jeho manažerské řízení politiky,“ upřesnil politik, který aktuálně působí v místní organizaci ve Vondráčkově domovské Kroměříži, a sice jako předseda oblastního předsednictva.

Podle informací dalšího zdroje, který naši redakci kontaktoval, by si Jan Štrof a Radek Vondráček mohli být velice blízcí. „V minulém volebním období dělal Štrof Radkovi Vondráčkovi asistenta a byl zapsaný na internetových stránkách Poslanecké sněmovny,“ sdělil nám zdroj. Jeho informaci ParlamentnímListům.cz potvrdila i Martina Lustigová z tiskového odboru Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

A Štrof coby součást Vondráčkova poslaneckého aparátu podle toho, co nám řekla, dokonce povýšil. „Ano, pan Jan Štrof byl v minulém volebním období asistentem současného předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka. Nyní je ředitelem Kanceláře předsedy Poslanecké sněmovny,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Lustigová.

Nově zvolený předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček ParlamentnímListům.cz na dotazy ohledně svého komunálního kolegy z Kroměříže Jana Štrofa neodpověděl. Nereagoval na e-mail ani na SMS. Nulová reakce přišla i ze strany prvního místopředsedy hnutí ANO a poslance Jaroslava Faltýnka.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…