Veselo ve sněmovně: Já že jsem mimozemšťan, pane Babiši? Korytáři se futrují

15.10.2014 12:26

Místopředseda poslaneckého klubu TOP 09/STAN František Laudát si dnes mezi prvními poslanci ve sněmovně vzal slovo, aby dokázal v projevu, jaký je nepořádek na Ministerstvu dopravy. „Pan Babiš pokřikoval na náměstí, že jsem mimozemšťan, ale rezort dopravy zřejmě chystá UFO dálnice,“ uvedl pak mimo jiné Laudát. Sněmovna se totiž dnes mimořádně sešla, aby jednala o zřízení vyšetřovací komise k zadávání veřejných zakázek v rezortu dopravy. Schůze se koná na popud opozičních stran ODS a TOP 09.

Veselo ve sněmovně: Já že jsem mimozemšťan, pane Babiši? Korytáři se futrují
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Břevnovském klášteře proběhla konference Komunismus včera a dnes

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

Poslanci dnes na popud opozičních stran ODS a TOP 09 jednají o zřízení vyšetřovací komise k zadávání veřejných zakázek v rezortu dopravy. Pravice totiž tvrdí, že Ministerstvo dopravy pod vedením současného ministra Antonína Prachaře (ANO) ustoupilo od průhledného zadávání veřejných zakázek a přiděluje je firmám s neprůhledným vlastnictvím.

„Situaci v rezortu dopravy považujeme za naprosto kritickou. Poslankyním a poslancům klubů ANO a KDU-ČSL chci z tohoto místa říci, že to, že strkáte před tristní realitou hlavu do písku, že se snažíte před veřejností ututlat první skutečné výsledky vašeho vládnutí, neznamená, že se krize resortu časem nestane i pro širokou veřejnost viditelnou,“ připomněl zákonodárcům z ANO dnes ve sněmovně k projednávanému bodu místopředseda poslanecké frakce topky František Laudát.

"Situace v resortu dopravy je pravým opakem proklamací šéfa hnutí ANO pana Babiše. Místo šetření plýtvání. Místo průhledných zakázek návrat korupčního prostředí. Místo odbornosti laici, jejichž jedinou kvalifikací je prapor ANO, a zřejmě i chuť přijít k co největším penězům do vlastní kapsy. Místo odpovědnosti a rozhodování zbabělost a neschopnost rozhodovat a nést odpovědnost. Místo pokory při řešení problémů arogance moci," řekl také Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

"Mediálním kouskem hodným uznání bude vysvětlit lidem, že jsou dálnice, i když nejsou. Pan Babiš vykřikoval na náměsti, že jsem mimozemšťan. Pan premiér v neděli mluvil o UFO majetku. Vládní koalice ale pro českou, moravskou a slezskou veřejnost zjevně chystá UFO dálnice,“ uvedl dále mimo jiné Laudát. Narážel tak na fakta, která se nedávno objevila v ParlamentníchListech.cz o nedávném předvolebním mítinku v Plzni, na kterém šéf hnutí ANO Andrej Babiš veřejně urážel představitele TOPky, o Miroslavu Kalouskovi dokonce prohlásil, že je hlavou organizovaného zločinu.

Článek o plzeňském mítinku hnutí ANO a urážkách v ParlamentníchListech.cz četl ale i zřejmě poslanec Laudát. „Já jsem tam vyšel o něco lépe, mne tam Babiš zmiňoval jako mimozemšťana. Ve sněmovních restauracích teď říkají, co si dá `ÍTÝ`. Ale takové výroky svědčí jen o Babišově inteligenci, je to vrchol trapnosti a ubohosti,“ shrnul minulý týden Laudát své hodnocení chování majitele Agrofertu.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

Korytáři se futrují...

Laudát v dolní komoře dnes také pohovořil o situaci na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), kde se podle něj „korytáři futrují", a to na konto tamějších pracujících zaměstnanců. Ředitelství silnic a dálnic je podle něho v naprostém rozvratu.

Na ŘSD se podle Laudáta vystřídali od začátku letošního roku již čtyři generální ředitelé a na místa odborných ředitelů byli dosazeni vedením Ministerstva dopravy bez výběrového řízení opakovaně nekompetentní lidi. Laudát k tomu ve sněmovně citoval ze zápisu schůze závodního výboru odborové organizace Praha ŘSD, který prý hovoří o tom, že v rámci tohoto ředitelství dochází k "personální genocidě", kde hlavní roli hrajou ostré lokty ředitelů odborů, kteří ani nevytváří práci v centrále, a kvůli nim dochází i k podivným organizačním změnám.

"Dochází pak k úsměvným situacím, kdy sami zaměstnanci pátrají, v jakém úseku pracují,“ přečetl ze zápisu také Laudát.

Prachař podle něho mimo jiné umrtvuje dlouhá léta připravované investice, prodražuje dopravní obslužnost a hrozí škody v čerpání evropských dotací.

„Pane ministře, nesete osobní a politickou odpovědnost v bezpečnosti silničního provozu,“ řekl také Laudát na vrub Prachaře s tím, že na silnicích stále více lidí přichází o svůj život.

Pokud Prachař neodstoupí, ponesou podle Laudáta plnou odpovědnost za stav v dopravě premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Vznik sněmovní vyšetřovací komise k fungování Ministerstva dopravy je ale nejistý vzhledem k tomu, že vládní koalice má v dolní komoře většinu. Je proto možné, že sněmovní většina neschválí ani program mimořádné schůze. Navzdory tomu se ale otevřel prostor pro debatu o zakázkách v dopravě, byť omezenou, neboť debatovat mohou pouze politici s přednostním právem, tedy hlavně předsedové klubů a stran.

Schůze poslanců se přitom koná jen dva dny před druhým kolem senátních voleb, ve kterém současný ministr dopravy Antonín Prachař bojuje na Přerovsku o místo senátora. Soupeřkou mu je kandidátka lidovců a Strany zelených Jitka Seitlová.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…