Vetřelec Babiš, opary a rozdíl mezi Putinem a tím, co hrozí nám. Paroubek vykládal, jak se dělá politika

25.04.2014 7:55

REPORTÁŽ O důležitosti pravidelné analýzy společnosti při předvolebním boji a především o financích, které hrají v politice stěžejní roli, promluvil v Brně bývalý předseda vlády a dnes lídr LEV 21 do eurovoleb Jiří Paroubek. V závěru přednášky, při které hovořil ke studentům a hostům vysoké školy BIBS, odkryl úspěch Babišova hnutí ANO a také upozornil, že se obává ukrajinizace české politiky.

Vetřelec Babiš, opary a rozdíl mezi Putinem a tím, co hrozí nám. Paroubek vykládal, jak se dělá politika
Foto: Filip Ferbie
Popisek: Jiří Paroubek v Brně promluvil ke studentům a hostům vysoké školy BIBs

Anketa

Uvažujete o tom, že byste do Evropského parlamentu zvolili Jiřího Paroubka (NS-LEV21) ?

24%
76%
hlasovalo: 5326 lidí

Jiří Paroubek se v Brně při své přednášce zaměřil na politický marketing. Posluchačům krok za krokem vysvětloval, jak postupovat, aby byli v politice úspěšní. „V době, kdy jsem byl předsedou vlády a předsedou ČSSD, nechal jsem si dělat každý měsíc analýzu. Díky ní jsem přesně věděl, co se v české společnosti děje. Pokud někdo z našich politiků tvrdí, že ho průzkumy veřejného mínění nezajímají, že to nemá smysl, nevěří jim, tak buď lže nebo vůbec neví, oč se jedná, nebo je to určitá míra ignorantství,“ řekl hned v úvodu Jiří Paroubek. Zároveň ale připustil, že menší strany si podrobné analýzy nemohou dovolit, protože vyjdou ročně řádově na miliony korun.

Bez peněz se politika dělat nedá

Průzkumy jsou pro politiky důležité hlavně proto, že díky nim zjistí hodnotový systém společnosti, jak lidé vnímají jednotlivé problémy. Na tomto základě pak mohou tvořit své programy. „V současné době je v čele zájmu občanů nezaměstnanost. Pokud by se někdo zaměřil na kulturu, tak to rozhodně není téma, se kterým by se nyní daly vyhrát volby,“ uvedl příklad Paroubek. Dále posluchače upozornil, že považuje za jeden ze základních předpokladů úspěchu ve volbách dobrou analytickou práci. Vzápětí ale také řekl, že bez peněz se politika dělat nedá. „Výdaje na volby hrají nejdůležitější roli. V roce 2010 se u nás pohybovaly okolo bezmála miliardy korun. Je to smutné, ale to nejzákladnější a nejdůležitější, co je pro úspěch důležité, jsou peníze. Ty jsou nezbytné nejen pro činnost politické strany, ale také pro vedení volební kampaně,“ připomněl politik.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Velkorysá kampaň Andreje Babiše

Anketa

Kterého z těchto bývalých vrcholových politiků byste chtěli zpět?

hlasovalo: 9409 lidí

Podle jeho mínění šel velkoryse do volební kampaně Andrej Babiš se svým hnutím ANO. „Věděl, že je v politice jakýmsi vetřelcem. Nechtěl se na nikoho a na nic spoléhat, takže svou analytickou činnost měl od počátku na velmi slušné úrovni. Spolupracoval se zahraničními poradci. Lidé kolem Tony Blaira mu pomohli sestavit  základní strategii, na kterou by se měl zaměřit. Dále spolupracoval s lidmi z americké agentury PSB, což je firma, se kterou jsem spolupracoval léta při nejúspěšnějších kampaních sociální demokracie,“ zavzpomínal na úspěšné roky Paroubek.  Dále připomněl, že jsou to lidé, kteří mají vynikající zkušenosti z vedení několika set volebních kampaní po celém světě. V každé zemi mají své lidi, které proškolí. Tato firma dělala velmi úspěšné volební kampaně i pro Billa Clintona a Tony Blaira.

Fatální chyba sociálních demokratů

Konzultace se špičkovými odborníky stojí dle Paroubka politickou stranu ročně třicet až padesát milionů. „Jako fatální chybu sociální demokracie vidím, když se před loňskými volbami do Poslanecké sněmovny vzdala služeb PSB. Andreji Babišovi tak předala firmu, která v minulosti získala mnoho vnitřních informací o sociální demokracii, které nepochybuji, že ve volební kampani použila. Je to přece jenom byznys,“ řekl Paroubek a znovu připomněl, že peníze jsou v politice nejdůležitější.

Souvisí také s dalšími faktory jako je organizace, profesionální sepsání programu a marketing. „Můžete běhat po náměstích a přesvědčovat lidi o správnosti svých idejí a programu, ale pokud to nikdo nikam nenapíše, neobjevíte se v televizi, nemáte inzerci, nedostanete se do televizních debat, tak se lidé nic nedozví a je to jako byste nebyli,“ řekl Paroubek. Z jeho pohledu hraje v předvolební kampani stále větší roli také Facebook a internet obecně.

Politické opary, jako byly VV, jsou přechodnou záležitostí

V závěru došlo na diskuzi, kdy jeden z posluchačů vznesl dotaz, jak si Jiří Paroubek vysvětluje úspěch hnutí Ano. „Já osobně dávám přednost budovat klasickou politickou stranu s programem, členy a funkcionáři. Politické opary, které se tu a tam vytvoří, ať už to byly Věci veřejné nebo teď Hnutí Ano, jsou vždy přechodnou záležitostí. VV dopadly podle toho, jak si zasloužily,“ řekl Paroubek. Hnutí Ano může dle jeho mínění potkat jiný osud, pokud bude postupovat podle schématu založeném na financích, marketingu, programu u organizaci.

Jan Kasl je velmi příjemný, inteligentní, ale naprosto neschopný

„Peníze mají. Lidé, když vidí, že to má nějaký smysl, nechají se přesvědčit, aby za ně kandidoval,“ uvedl politik. Poté uvedl příklad Jana Kasla, který bude za hnutí ANO kandidovat na pražského primátora. „Dělal jsem mu několik let zástupce. Pan Kasl je velmi příjemný, inteligentní člověk, bojovník s korupcí s vynikající reputací mezi veřejností. Osobně musím říct, že je naprosto neschopný, ale pro ty volby to bude stačit,“ uvedl Paroubek. Pokud se ANO spojí se starosty, bude největší vládní stranou. Dle Paroubka je Babišovo hnutí skvěle marketingově dělaný projekt. TOP 09 je na ústupu a ODS zažívá hlubokou vnitřní i vnější krizi, takže se může v krátké době zcela vypařit z české politiky. Toto prázdné místo by potom mohla zaplnit právě silná středopravicová strana. „V případě, že půjdou cestou vytvoření klasické strany, budou mít budoucnost, i když třeba těžší než doposud. Zatím jsou totiž taková mlhovina, která se vznáší nad velkolepým duchem Andreje Babiše. Hlasy přicházejí samy, ale nesmí to dlouho trvat, protože pokud chce pan Babiš vyhrát příští volby, tak za dva, tři roky budou chtít lidé vidět něco konkrétního, co se podařilo dosáhnout,“ uvedl Paroubek.

Obavy z ukrajinizace české politiky

Diskuzi v Brně uzavřel muž, jehož zajímalo, na kolik odhaduje Jiří Paroubek, že mohla vyjít hnutí ANO předvolební kampaň. „Když do toho započtu zakoupení MF Dnes, iDnes, Lidových novin a Impulsu, tak to jsou řádově miliardy. K tomu je zapotřebí přičíst výdaje na poradenství v Anglii i americké PSB.  Když sem přijeli evropští poslanci a začali nás poučovat, co je konflikt zájmů, tak samozřejmě měli naprostou pravdu. Jim musí vstávat vlasy hrůzou na hlavě. Čeští voliči si ale takhle vybrali, takže to tak nějakou dobu bude. Pan Babiš si do toho svého mediálního impéria chce koupit ještě jednu televizi. Nebezpečí, které tady vidím, není putinizace, ale ukrajinizace české politiky. Putin má své oligarchy plně pod kontrolou, kdežto oligarchové na Ukrajině mají plně pod kontrolou politiky. A to je ten rozdíl mezi jednou a druhou zemí. Sami si musíte odpovědět na otázku, jak to bude u nás,“ řekl na závěr Paroubek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Filip Ferbie

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…