Víkendová roztržka Sobotky a Tejce má vážnou dohru. Padla ostrá slova

16.06.2014 17:35

Potyčka mezi předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou a poslancem Jeronýmem Tejcem, jež začala na sobotním jednání ÚVV ČSSD o vnitrostranickém referendu, má pokračování. Tejc totiž pro ParlamentníListy.cz dnes řekl, že se Sobotka na sobotním jednání „ocitl v roli cenzora“, když proti jeho návrhům tvrdě vystoupil. „Z mé snahy navíc někdo udělal nový puč,“ poznamenal ještě Tejc. „O tom nic nevím, ale asi se pan Tejc z prvního puče nijak nepoučil,“ reagoval na to předseda Senátu Milan Štěch.

Víkendová roztržka Sobotky a Tejce má vážnou dohru. Padla ostrá slova
Foto: Petr Kupka
Popisek: Bohuslav Sobotka v hovoru s Jeronýmem Tejcem

To, co se v sobotu událo na zasedání ÚVV ČSSD, by se mohlo bez nadsázky označit za nový rozkol v sociální demokracii. A opět tady hrají hlavní roli tzv. „haškovci a sobotkovci“. O co jde?

V sobotu totiž „oranžoví“ jednali o celostranickém referendu a ÚVV ČSSD se nakonec dohodl na tom, že členové ČSSD budou hlasovat ve vnitřním referendu na přelomu července a srpna o třech klíčových otázkách k fungování strany: o změně v sestavování kandidátek, o kumulaci funkcí a o podílu žen a mužů na kandidátkách. Ovšem návrh Jeronýma Tejce na rozšíření referenda o další otázky nejenom že na ÚVV neprošel, dokonce byl prý sám Tejc za tyto své návrhy atakován.

Tejc chtěl totiž prosadit, aby se do referenda zařadily otázky o zdanění církevních restitucí a o zavedení takzvané sektorové daně. Sám Tejc již v sobotu řekl, že proti jeho návrhům se Sobotka „velmi důrazně postavil". Mrzí ho prý, že strana bude hlasovat jen o „technologii moci".

„Voliče ani většinu členů nezajímá, jak se sestavují kandidátky, ale zajímá je to, co prosazujeme," řekl tehdy Tejc.

Naopak předseda a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v rozhovoru pro deník Právo uvedl: „Je předčasné, abychom hlasovali o otázce církevních restitucí, protože soc. dem. chce pokračovat v jednání s církvemi o úpravách smluv a jakýkoli výsledek referenda nezmění smlouvy, které byly uzavřeny mezi státem a církvemi.“ Pokud jde o možné hlasování o zvýšení daně z příjmu právnických osob, tak prý Sobotka „pokládá za zbytečné, aby se o této věci hlasovalo“.

Sobotní zasedání ÚVV ČSSD ale má dohru.

Tejc: Ocitl se v roli cenzora

„Jsem stoupencem vnitrostranického referenda. Jen si myslím, že členové mají mít právo vyjádřit se nejen k technologii moci, ale také k programu. Mrzí mne, že se Bohuslav Sobotka na sobotním jednání ocitl v roli cenzora a tvrdě vystoupil proti mým návrhům otázek,“ reagoval totiž dnes pro ParlamentníListy.cz Jeroným Tejc. Na rozšíření vnitrostranického referenda nevidí prý nic špatného.

„Nevidím nic špatného na tom, zeptat se všech členů, zda má ČSSD podporovat zdanění církevních restitucí nebo velkých finančních a energetických společností. Pokud někdo z mé snahy nechat rozhodnout o zásadních věcech členskou základnu dělá nový puč, vypovídá to spíš o něm než o mně. Návrh jsem nedával proto, abych někoho porazil, ale protože jej považuji za správný,“ dodal Tejc.

Jeho slova ale poněkud vyvedla z míry předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD).

„Pan Tejc je de facto přímým představitelem sociální demokracie ve sněmovně a byl i na předsednictvu ČSSD, kde se tato věc podrobně diskutovala. On tam tehdy vystupoval sice několikrát, přičemž tyto vámi zmiňované návrhy nikdy nepředložil. Takže já se nedomnívám, že by to byl nyní jeho nějaký konstruktivní návrh, kterým by chtěl něco společensky vážného řešit. Podle mne to od něj byla spíš věc, která měla vzbudit odmítnutí referenda. On totiž podle toho, co jsem viděl, nebyl z onoho referenda úplně nadšený,“ řekl Štěch ParlamentnímListům.cz.

Štěch: z prvního puče se nijak nepoučil

A následně si do Tejce rýpnul v souvislosti se zmínkou o „novém puči".

„O tom nic nevím, že by jej takto na ÚVV někdo nazval. Já jsem totiž byl v té době v Lidicích a přijel jsem, když už bylo odhlasováno. Mně se ale od něj jeho nové návrhy nelíbily a překvapily mě velmi nemile. Myslel jsem si, že si snad některé věci už uvědomil, ale je to jeho věc... Já si myslím, že to od pana Tejce nebylo seriózní a bohužel mně potvrdil, že se z toho prvního puče vskutku nijak nepoučil,“ odvětil na to Štěch.

Podle jeho slov rozhodně nijak ČSSD nesložila ruce do klína, co se týče nějakého změkčení církevních restitucí.

„My jsme přesvědčeni o tom, že drtivá většina našich členů by byla pro to, aby se věci s církevními záležitostmi vyřešily, ale musíme také koukat na to, aby se koalice nerozpadla, neboť tam je celá řada dalších věcí, které je potřeba řešit. Že bychom ale chtěli církevní restituce jen tak šoupnout do šuplíku, tak to není pravda, je to jen pomluva. My je chceme řešit, jsou tam ovšem smlouvy s církvemi, proto není shoda na tom, jaké kroky tady udělat. Hrozí totiž kolem toho arbitráže. Když by se přijal zákon, který by rušil církevní restituce, tak by to stát v arbitrážích také mohl prohrát. Co se týče problematiky zdanění finančních náhrad církvím, to je pořád varianta, která je ve hře. O tom s církvemi vedeme stále jednání, je třeba tady vzít v potaz, že budou finanční náhrady dostávat po mnoho let. Pan Sobotka si podle mne ale v této otázce vede odpovědně a má moji podporu,“ poznamenal dále Štěch.

„Je nyní třeba hlavně udělat jiné kroky jako je nastartování hospodářského růstu, zvýšení životní úrovně lidí, stabilizovat veřejné rozpočty, aby schodky nebyly velké,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Štěch.

Bylo nás sedm...

„Na jednu stranu rozumím Sobotkovi v tom, že Tejce odmítl, neboť to je problémová věc v rámci koalice, na druhou stranu jsem ale pro ty návrhy (Tejce) hlasoval – bylo nás, tuším, sedm. To, že si to odhlasujeme, že se o to pokusíme, neznamená ještě, že tu koalici musíme také rozbít,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz na snahu Jeronýma Tejce sociálně demokratický poslanec Jaroslav Foldyna.

„S tím, jak jsou postaveny církevní restituce, tak s tím se nelze smířit. Není ale všem dnům konec,“ odvětil Foldyna na dotaz, zda tedy se nad restitucemi tzv. uzavírá voda. „ČSSD má ve sněmovně jenom 50 mandátů a s tímto počtem je to pak velmi složité. My ty věci ale budeme mít snahu upravovat. Je potřeba, aby se církev stala normálním plátcem daní jako všichni ostatní,“ uvedl dále Foldyna.

I otázka sektorových daní je podle něj důležitá. „Nepokusit se o tyto věci (zvýšení sektorových daní) je problém. Daňová a finanční spravedlnost se musí nastolit jinak, neboť by to mohlo vyvolávat extrémní polohy. Je třeba ohledně toho diskutovat i s ministrem financí Andrejem Babišem,“ dodal.

Změny v církevních restitucích i sektorovou daň měla totiž sociální demokracie ve volebním programu. V koaliční smlouvě s ANO a KDU-ČSL je ovšem jen obecná zmínka o sektorové dani a v jednáních s církvemi se sociálním demokratům a hnutí ANO nepodařilo změny v restitucích prosadit.

Gajdůšková: Pokud to myslel jako další puč, tak se mu nepovedl

O medvědí službě Jeronýma Tejce a jeho nešikovnosti pak hovoří místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

„Jestliže návrh na revizi otázek našeho programu (a nic jiného nebylo na zařazení kromě toho, co v programu máme jako otázky vnitrostranického referenda) Jeroným Tejc myslel jako pokus o další puč, tak se mu nepovedl. Drtivá většina našich členů rychle pochopila, že na pořadu dne není ani změna našeho programu, ale ani koaliční smlouvy či vládního prohlášení. Pokusem zařadit tyto otázky do referenda, které je zaměřeno na větší zapojení členů do vnitřního uspořádání strany, udělal Jeroným Tejc sociální demokracii – ať už záměrně, nebo nešikovností a neschopností věci domyslet – spíše medvědí službu,“ napsala v sms zprávě ParlamentnímListům.cz Alena Gajdůšková.

K tématu politolog Lukáš Jelínek zmínil, že argumentace některých kritiků Jeronýma Tejce je vcelku logická.

„Asi argumentace proti němu by takto nezněla, kdyby se loni po volbách nepostavil na špatnou stranu. Takže to se mu bude vracet, kdykoliv se dostane do nějakého zásadnějšího rozporu s Bohuslavem Sobotkou či jeho příznivci. Je jasné, že mu vždy budou připomínat věrolomnost, stejně tak jako to budou připomínat i těm, co by se Sobotkovi postavili,“ připomněl ke špásování Tejce se Sobotkou pro ParlamentníListy.cz politolog Jelínek.

S „pučistou" se bude muset smířit

„Takto to v politice chodí a koneckonců se pan Tejc sám rozhodl, že se bude prezentovat i na půdě sociální demokracie jako alternativa vůči Bohuslavu Sobotkovi nebo jako jeho konkurent. Takže z tohoto hlediska mně to až tak zvláštní nepřijde, byť by bylo lepší, kdyby politici ve svých diskusích používali spíše věcné argumenty,“ pokračoval dále Jelínek s tím, že jak se bude blížit sjezd ČSSD, tak situace v sociální demokracii bude zcela jistě houstnout.

„A tehdy různé skupiny – nemusí to být už ani haškovci nebo sobotkovci, mohou to být třeba jinak definované skupiny - si určitě také nic nedarují a povedou mezi sebou personální a programovou bitvu,“ poznamenal k tomu.

Zda ale bude mít Tejc do budoucna naději postavit se vůči předsedovi strany a kandidovat na předsednický post, tak to si politolog neodhaduje věštit.

„Hovoří se spíše o tom, že Jeroným Tejc bude chtít kandidovat na post prvního místopředsedy nebo na nějakou jinou místopředsednickou pozici. To je reálné, a asi proto bude chtít brzy získat ty členy sociální demokracie, kteří jsou z nejrůznějších důvodů vůči stávajícímu vedení kritičtí. V sobotu ale zatím to hlasování na ÚVV ukázalo, že za ním stála jen třetina členů ÚVV, ale do března příštího roku se může situace změnit,“ zauvažoval Jelínek.

Se slovem „pučista" se ale prý Tejc bude muset smířit.

„To, co se odehrálo v sociální demokracii loni, bylo totiž za hranou určité politické etiky a kultury. Proto musí pan Tejc počítat s tím, že to bude mít co chvíli na talíři. To je asi normální. Když už byl jednou pučista, tak mu asi budou i dál říkat pučista,“ zasmál se nakonec Jelínek nad zmínkou samotného Tejce, že z jeho sobotní snahy někdo ve straně udělal „nový puč“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…