Vláda se v tichosti chystá zahájit tento černý scénář a bodne kudlu do zad vlastnímu národu. Kardinál Duka se ostře vyjádřil k muslimům a tohle nám řekli Babiš, kníže, Keller či Okamura

29.08.2016 16:25

ANKETA Kardinál Dominik Duka v rozhovoru pro Echo24.cz varoval, že když je muslimů ve společnosti 15 procent, začnou přicházet s požadavky, že by chtěli svými lidmi obsadit určitá klíčová místa ve společnosti, a jakmile se dostanou nad 25 procent, začnou do zákonů prosazovat právo šaría a usilovat o převzetí vlády. Podle Tn.cz Duka řekl, že islámský svět se stále více radikalizuje, a pokud Evropa přijme uprchlíky, čeká ji katastrofa. Podle něho bychom jejich přijetím mohli společnost uvrhnout do chaosu.

Vláda se v tichosti chystá zahájit tento černý scénář a bodne kudlu do zad vlastnímu národu. Kardinál Duka se ostře vyjádřil k muslimům a tohle nám řekli Babiš, kníže, Keller či Okamura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mše na sv. Vojtěcha. Kardinál Dominik Duka udělil zlatou Svatovojtěšskou medaili Jiřímu Grygarovi a Alexandru Tomskému

Na otázku, zda je třeba se obávat většího počtu muslimů v Evropě, Duka uvedl, že může jen opakovat postřeh kardinála Gantina. Bernardin Gantin byl beninský kardinál, zemřel v roce 2008. Podle Duky to byl velký přítel našeho kardinála Tomáška. „Gantin o vyznavačích islámu řekl: Dokud jich je ve společnosti pět procent, nejsou problémy. Když jich je patnáct procent, začnou přicházet s požadavky, že by chtěli obsazovat svými lidmi určitá klíčová místa ve společnosti. A jakmile se dostanou na 25 procent, začnou do zákonů prosazovat právo šaría a usilovat o převzetí vlády,“ uvedl Duka pro Echo24 s tím, že pohled kardinála Gantina sdílí.

„Islámský svět se stále více radikalizuje, a pokud Evropa přijme uprchlíky, čeká ji katastrofa. To si myslí kardinál Dominik Duka, který byl hostem speciálního vydání diskusního pořadu Vaše téma na Tn.cz,“ uvedl web Tn.cz. 

„My jim v první řadě nepomůžeme; a to je trochu i můj spor s některými lidmi uvnitř církve. Neuvědomujeme si, do jakého chaosu bychom mohli uvrhnout společnost, protože ta otázka přijetí těchto lidí – to znamená tedy opravdu uskrovnění se celé společnosti,“ řekl Duka.

Merkelová ohrožuje bezpečnost Evropy

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o uvedených slovech kardinála Duky myslí. Drtivá většina politiků, kteří se vyjádřili, se slovy kardinála Duky souhlasí. A to dokonce i ti, kteří ho za jiných okolností silně kritizují.  

„Stále trvám na tom, že odmítáme do České republiky přijímat uprchlíky a odmítáme plnit kvóty, které nám vnutil Brusel. Výsledky otevřené a nekontrolované migrační politiky vidíme už přes rok v Německu, ve Francii nebo v Belgii. Bohužel evropští politici v čele s kancléřkou Merkelovou si neumějí a nechtějí přiznat své chybné politické kroky, kterými ohrožují bezpečnost celé Evropy. To je pro mě nepochopitelné. To, že mezi běženci přišly do Evropy stovky radikálů, uvádějí německá média na základě zpráv německých služeb. Jaké další důkazy evropští politici potřebují? Jejich chybné kroky se Evropě vracejí víc a víc. Pořád dokola opakuji: Evropa musí okamžitě zavřít svou schengenskou hranici, hotspoty se musejí přesunout mimo území Evropy, EU si za miliardy eur musí vyjednat možnost důsledných kontrol přechodů běženců z Turecka a Řecka. Až se zrealizují tyto zásadní kroky, Evropa bude mít znovu šanci být bezpečným kontinentem,“ odpověděl ParlamentnímListům.cz předseda hnutí ANO a první vicepremiér Andrej Babiš.

„Je to Dukova pozdní lítost. Svými ekonomickými požadavky, které jsou pro 80 procent obyvatel neoprávněné, odradil většinu společnosti od toho, aby mu kdokoli naslouchal,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda KSČM a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip.

„Předpokládám, že ta čísla má pan kardinál z nějakých seriózních zdrojů. Obecně zkušenosti ze západní Evropy ukazují, že lidé, kteří sem přicházejí z prostředí jiných kultur a zvyklostí, se tady těžko aklimatizují. Myslím si, že to varování je vcelku namístě. Zejména někteří politici a lidé, kteří toto nechtějí brát na vědomí, by o tom měli přemýšlet, protože pak už se těžko ty poměry v obyvatelstvu mění. Myslím si, že čím větší procento jiného vyznání, jiných zvyklostí, jiných hodnot, tím větší potenciál střetů v té společnosti vzniká. Takže obecně souhlasím, akorát se nemohu přesně vyjádřit k těm konkrétním číslům,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda senátu Milan Štěch z ČSSD.

Předseda ODS a poslanec Petr Fiala říká, že současná situace v některých evropských státech ukazuje, že velké množství muslimů se neumí, respektive nechce začlenit do společnosti a přijmout naše hodnoty, a tím vznikají velké problémy, které negativně ovlivňují bezpečnostní situaci v Evropě. „Imigranti se musejí přizpůsobit, pokud s námi chtějí žít. Přizpůsobit se musejí oni, ne Evropa. Nekontrolované vlny přistěhovalců musejí být zastaveny. Politici napříč politickým spektrem však musejí hledat řešení, populistické výkřiky nám nepomohou. Jakékoli snahy o zavedení práva šaría v Evropě jsou nepřijatelné,“ vysvětlil Petr Fiala.

Vláda se v tichosti chystá zahájit tento černý scénář a chystá se bodnout kudlu do zad vlastnímu národu

„Tleskám panu kardinálovi za jeho slova. O to horší je, že vláda se ve středu chystá v tichosti zahájit tento černý scénář. Bude totiž projednávat zakázku na přijetí celkem 6 000 islámských imigrantů do ČR. V okamžiku, kdy celá Evropa čelí terorismu a radikalizaci islámu, se Sobotkova a Babišova vláda chystá bodnout kudlu do zad vlastnímu národu. Pro mě jako vojáka je to válečná zrada a takoví lidé patří před válečný soud,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Úsvitu Miroslav Lidinský.

Narážel tím na to, že více než půl miliardy korun bude stát veřejná zakázka na generálního poskytovatele integračních služeb pro osoby s udělenou mezinárodní ochranou pro období let 2017 až 2019. Veřejnou zakázku vypsalo ministerstvo vnitra a úkolem generálního poskytovatele integračních služeb bude koordinace a zajištění integračních služeb oprávněným osobám formou subdodávky ve spolupráci se subdodavateli, kterými mohou být obce, nestátní neziskové organizace, církve a zaměstnavatelé. V materiálu, který resort Milana Chovance předložil vládě, se píše o přibližném počtu šesti tisíc osob, které by měla Česká republika přijmout ve zmíněném tříletém období. Poskytováním integračních služeb je míněna pomoc oprávněným osobám při jejich začlenění do společnosti, a to zejména v oblasti bydlení, vzdělávání, odstranění jazykové bariéry a pomoc při vstupu na trh práce.

„Každá skupina ve společnosti, ať je to politická strana, odborářské hnutí, zemědělci, podnikatelé, muslimové či myslivci se pokoušejí prosadit své zájmy a cíle. Bodejť, dosáhnou-li tato percenta. Právo šaría je i v muslimských státech sporné a neprosaditelné. Jeho Eminence pan kardinál Duka by mohl též citovat 5. knihu Mojžíšovu, odstavec, který se čte v pondělí 19. týdne,“ uvedl čestný předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Jsem rád, že další a další lidé dávají za pravdu tomu, co jsem jako jediný politik v parlamentu již mnoho let říkal. Ještě vloni mě za stejné názory tito stejní lidé a média označovali jako populistu a xenofoba. Nyní již postupně mnoho lidí přichází na to, že jsem měl pravdu a že naopak oni byli pomýlení. Všichni se na vlastní oči můžeme přesvědčit, jak vypadá soužití s muslimy po celé západní Evropě – ano, není to jen terorismus, ale hlavně jiná kultura v praxi neslučitelná s moderním světem v našem evropském pojetí. A těm, kteří to popírají, vždy připomínám zásadní teze islámu: Člověk, který nepotlačuje práva žen a homosexuálů, člověk, který nenásleduje doslovně příkazy Koránu, takový člověk není muslim a podle slov proroka islámu musí být zabit. Jinými slovy, neexistují umírnění a radikální muslimové – jsou jen jedni muslimové, tedy ti, kteří dodržují příkazy Mohameda, a pak ti, kteří je doslovně nedodržují, a tedy odpadli nebo jsou nevěřící. Mohamed výslovně zakázal jakékoli změny svého učení a přikázal jeho doslovné plnění – proto je islám nereformovatelný a neslučitelný s demokracií,“ říká předseda SPD a poslanec Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Z KDU-ČSL nikdo nereagoval, a to jsme kupříkladu oslovili předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka, místopředsedy Pavla Bartoška, Jiřího Miholu, Zuzanu Roithovou, poslance Ludvíka Hovorku, Jiřího Junka, Jaroslava Klašku, senátory Jiřího Čunka, Stanislava Juránka, Jiřího Carbola či europoslance Tomáše Zdechovského.

„Nevím. Ale je to hodně varující,“ reagoval na Dukova slova místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Že by byl pan kardinál xenofob? Ale teď vážně. Toto jasné a stručné vysvětlení nastávající katastrofy Evropy pokládám vedle stanoviska prezidenta Miloše Zemana za doposud nejvýznamnější a nelze ho jen tak smést ze stolu. Pana Duky si je třeba vážit,“ uvedl předseda SPO a senátor Jan Veleba.

Společnost bez víry se hůře brání invazi radikálního a k nám nepřátelského náboženství

„Uvržení do chaosu je slabé slovo. Evropu a naši civilizaci bychom tím zabili. Pokud by muslimové měli volební právo, pokud by se jejich komunita zvětšovala, budou zakládat politické strany a hnutí. Tím budou mít možnost prosazovat své zákony a nikdo jim v tom nezabrání. Stejné je to u obsazování důležitých postů. Stačí se dnes podívat do Británie, kde starostou Londýna je muslim. Islamizace Evropy, radikální projevy islámu a terorismus je největší nebezpečí, kterému budeme čelit. A musíme čelit!“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Je smutné, že český kardinál má uvažování jako za časů náboženských válek. Ani v těch nešlo o víru, ale o moc. Jako když ve Francii vyvraždili o svatobartolomějské noci hugenoty. Duchovní pastýř by neměl vytvářet obrazy nepřátel, v tomhle je vzorem duchovních papež František, který z Latinské Ameriky lépe chápe, co je bída a co je zdrojem chaosu. V církevních kruzích je mi jeho vyjadřování bližší než kardinálovo. Ten spíše ukazuje to horší, co na diskusi na toto téma v ČR existuje. Potvrzuje to, že jako jsou různí muslimové, jsou i různí křesťané,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Pan kardinál Duka nehovoří jako křesťan a jeho názory jsou v rozporu s názory papeže Františka, který zdůrazňuje potřebu solidarity ve společnosti. Nevím, odkud čerpá pan kardinál informace, ale nevšiml jsem si, že 15 či 25 procent představuje většinu společnosti. Rozumím názorovému spojenectví kardinála Duky s prezidentem Zemanem ve vztahu k migraci, na straně druhé není třeba vyzývat k nějaké novodobé křižácké výpravě. To, co je třeba a co naše vláda dělá, je zajistit bezpečnost našim občanům a usilovat o uzavření schengenského prostoru. S takto radikálními názory kardinál Duka nezlepší obraz katolické církve v ČR po nešťastných církevních restitucích, i když si to zřejmě myslí. Od církevních představitelů bych čekal naopak úsilí o zklidnění situace, nepodporu radikalizace společnosti a snahu o větší podporu národních tradic v naší zemi. Protože hrozbám, které nás v současné době ohrožují, lze čelit pouze soudržností společnosti, a nikoli jejím rozdělováním,“ domnívá se místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa

„Zlatá slova, pane kardinále, zlatá slova. Zabránit islamizaci společnosti je velkou programovou prioritou našeho hnutí Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Pan kardinál by si o tom ovšem měl také promluvit s panem Bělobrádkem. Myslím, že předseda KDU-ČSL potřebuje v této věci školení,“ uvedl místopředseda SPD a poslanec Radim Fiala.

„Pláč nad rozlitým mlékem je teď v módě. Jenže stěhování národů ani bezpečnostní hrozby, jimž hraje do noty, nespadly z nebe – v tom fyzikálním i věroučném. I v Paříži jsou už roky celé čtvrti, kterým muslimská komunita vládne i z radnice a policejních vachcimer. Vědělo se to dávno předtím, než si tím začal publikum kupovat kardinál. Marně však šátrám v paměti, kdy svůj majestát vložil do jediného protestu proti tomu, jak nekřesťansky nakládá panstvo z velmocí honosících se ‚židovsko-křesťanskou tradicí‘ se světem někdejších kolonií. Kdy zvedl hlas proti válkám za ‚změnu režimu‘ vedeným armádami v duchovní péči křesťanských kaplanů? Kdy se postavil aspoň špinavé práci, již za ně dělají jejich džihádističtí spojenci? Kdy to udělal aspoň v případech, kdy na Blízkém východě a v severní Africe masakrovali právě křesťanské komunity? V tom všem je český primas světelné roky i za svým nadnárodním šéfem. Až se s tím svěří ve zpovědnici, chce to rozhřešení adekvátní možnostem české kurie. Díky ‚církevním restitucím‘ sedí na balíku, z nějž lze pomoci spoustě potřebných. Například v Sýrii zhruba sedmkrát větší než až tady v Evropě,“ uvedl místopředseda KSČM Josef Skála.  

„Myslím si, že pan kardinál má naprostou pravdu. Je jen velká škoda, že ze své pozice se více neprosazuje v šíření křesťanských hodnot ve společnosti. Společnost bez víry se hůře brání invazi radikálního a k nám nepřátelského náboženství,“ míní poslanec ANO Pavel Šrámek.

„Nevím, zda přesně sedí ta procenta, jistě to variuje podle typu země, ve které se muslimové usazují. Ale bylo by přinejmenším naivní si myslet, že čím více imigrantů z jiných kultur se v zemi usadí, s tím větší ochotou se budou snažit vycházet vstříc naší kultuře vlastní,“ míní europoslanec ČSSD Jan Keller.

Pokud dovolíme, aby stále více a více muslimů přicházelo, nebudeme se moci divit, že budou chtít vládnout

„Nejenom islámský svět se radikalizuje, každá rozpínající se komunita chce více práv. Jenom menší část přicházejících lidí jsou uprchlíci, většinou jsou to mladí lidé v očekávání snadného žití na sociálních dávkách. Tito lidé bez práce spolu s radikály vpuštěnými do EU bez identity představují významné bezpečnostní riziko,“ míní poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Ano, naprosto souhlasím. Do Evropy přicházejí lidé, kteří mají zkušenosti s válkou, hledají lepší a snadnější život, nejsou připravení ani jazykově a ani jejich vzdělání a pracovní návyky neodpovídají potřebám naší společnosti. Jejich zklamání a frustrace z toho, že bude pro ně velmi obtížné zařadit se do běžného života v EU, povede k jejich radikalizaci. Sýrie kdysi patřila k nejvyspělejším státům na Blízkém východě. Přijala necelé tři miliony uprchlíků z Iráku a dnes se sama zmítá ve válce. Myslím, že se nikdo nechce dožít podobné situace v Evropě. Pomoci lidem, kteří utíkají před válkou, lze i jiným způsobem než pouhým přijímáním více a více uprchlíků. Kromě toho dnes do Evropy přicházejí uprchlíci z úplně jiných zemí než ze Sýrie. Jsou to lidé především z Afriky. To dokazuje, že zcela neuvážený krok paní kancléřky Merkelové ve formě pozvání syrských uprchlíků do EU má daleko rozsáhlejší následky, se kterými nebude jednoduché se vypořádat. Pokud dovolíme, aby stále více a více muslimů přicházelo, nebudeme se moci divit, že v zemi, ve které žijí, budou chtít také rozhodovat a vládnout. Tento názor dokládá i výsledek nedávných voleb starosty v Londýně,“ upozorňuje poslankyně ANO Ivana Dobešová.

„Myslím, že právě chaos byl cílem politiků, kteří migraci až nesmyslně podporovali. Kardinál Duka si asi konečně uvědomil nebezpečí; a pokud to i církev takto vyhodnotí, jsem zvědav, jak se bude chovat dál. Ani restituční miliardy by totiž nestačily na asimilaci rozdílných náboženství. Možná i k tolik diskutované válce by mohlo být blíž. Který bůh by zvítězil, je zcela mimo zájmy lidí. Dobře že se vedle některých politiků probouzejí také představitelé církve. Jen doufám, že to není z obavy ztráty výhod z restitucí,“ sdělil senátor KSČM Václav Homolka.

„Pan Duka je představitel církve, který bude terčem radikálních (kteří to jsou?) muslimů. Po vraždě kněze ve Francii je nad slunce jasnější, že přinášejí své nenávisti s sebou. Je dobře, že pan Duka nazývá věci pravými jmény. Souhlasím s ním,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

„Rozhodně jsem nikdy jako novinář a cestovatel nebyl intolerantní k žádnému náboženství. Ale poslední zprávy od mých kolegů a kamarádů ze SRN a Švédska mluví jasně. Tyto komunity budované ze státních příspěvků se radikalizují a ovlivňují majoritní společnost. U Vesteros ve Švédsku jim stát pod cenou prodal bývalé kino. Tradičně se v blízkosti pořádal hudební festival. Protože si komunita migrantů stěžovala, byl festival zakázán. Neznám přesná procenta, protože ta přesně nevědí ani úřady. Ale v podstatě s Jeho Eminencí panem kardinálem Dukou souhlasím,“ sdělil poslanec ANO Stanislav Berkovec.

Ale teď jste na dobré cestě, pane kardinále… Kardinál Duka je moudrý muž

„Souhlasím s panem kardinálem,“ reagoval poslanec ODS Jan Zahradník.

„S názorem kardinála Duky přirozeně zcela souhlasím, ale kde se v něm najednou vzalo tolik racionality a sociální prozřetelnosti, skutečně nechápu. To, co předvedl například v souvislosti s církevními restitucemi, napovídalo spíše o opaku. Ale teď jste na dobré cestě, pane kardinále,“ vyjádřil se poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Myslím si, že kardinál Duka je moudrý muž. Jeho hlas v katolické církvi není ojedinělý. Chtěl bych připomenout dnes už slavný projev pátera Petra Piťhy. Na druhé straně katolická církev musí být hodně demokratická, když v ní dostává prostor se svými sluníčkářskými názory páter Halík. A papež? Ne nadarmo si vybral jméno František…,“ řekl poslanec ANO Zdeněk Soukup

„Sdílím stejné obavy o osud Evropy, naší země a společnosti jako kardinál Dominik Duka, pokud jde o jeho vyjádření v rozhovoru pro Echo24.cz a je potřeba, abychom o hrozbách, o kterých kardinál hovoří, diskutovali, snažili se jim zabránit a udělali maximum pro zachování našich mnohaletých hodnot a tradic,“ uvedla poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová

„Pan kardinál má jistě podrobné informace z církevního prostředí. Proto si myslím, že je potřeba jeho slovům věnovat zvýšenou pozornost a neriskovat likvidaci našeho středoevropského kulturního prostředí,“ míní poslanec ANO Vlastimil Vozka.

„S obsahem sděleného lze souhlasit, ale problém je v tom, kdo a proč to takto sděluje. Je totiž zvláštní, že pan Duka hovoří něco jiného než jeho představení ve Vatikánu. Já si to vysvětluji tím, že v církvi jen reagují na stále sílící odpor většinové populace v ČR a že kdyby byl názor ve společnosti jiný, to znamená ‚vítací‘, tak by se uklonili a ‚chudákům‘ uprchlíkům umyli jejich po strastiplné cestě zaprášené nohy. Podotýkám, že s vírou nemám sebemenší problém, ale po historických zkušenostech této církvi a jejím hodnostářům prostě nevěřím ani nos mezi očima,“ reagoval poslanec KSČM Zdeněk Ondráček

Dodnes jsme se nedokázali vypořádat s nepřizpůsobivými cikány…

„Kardinál Duka přece nesdělil nic jiného a nic nového, než co už řada osob a některých opozičních poslanců, mezi které patřím, říká a hlásá dlouhou dobu. Dnes rozhodujeme o tom, v jakém prostředí budou naše děti, doufejme ještě v naší zemi, žít za 15, 20, 30 let…Tato fakta o systému prorůstání islámu do nových společenství jsou přece dostatečně známa a konkrétní důsledky jasně vidíme v některých oblastech tzv. západoevropských zemí. Máme velkou výhodu, že zatím tento vývoz islámu se k nám nedostal v takové míře jako například v Belgii, Nizozemsku, Anglii a podobně. Tam se nechali před desetiletími uchlácholit, že nic se přece neděje. A zásadní důsledky změny ve společnosti, ztráty původního prostředí a kultury, radikální změnu bezpečnosti aj. vidí dnes až nepříjemně důsledně. Dodnes jsme se nedokázali vypořádat s nepřizpůsobivými cikány a myšlenky, že blízkovýchodní a afričtí ekonomičtí migranti se s naším prostředím sžijí a budou ho respektovat, jsou zcela scestné. Ano, byla by to katastrofa a nesmíme jí ustoupit,“ upozorňuje poslanec a člen Řádu národa Karel Fiedler.

„Asi kardinál ví, o čem hovoří. Mám podobné obavy,“ svěřil se senátor ODS Jiří Burian.

„Neurazte se, ale tohle, co řekl Dominik Duka, já už vím, mluvím o tom i tak ve sněmovně, konám, ač podle vašich mnohých čtenářů jsem jen ‚blbý nevolitelný socan‘, minimálně dva roky. Nechť se náhle probuzená Jeho Eminence modlí, abychom my, podobně smýšlející, získali potřebnou většinu. Je to ostatně jeho práce,“ říká poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Souhlasím,“ sdělil ke slovům kardinála Duky poslanec ANO Pavel Plzák.

„Kardinál Duka má pravdu. Myslím si totéž,“ reagoval stručně poslanec ODS Petr Bendl.

„V tomto případě by se dalo s kardinálem Dukou i souhlasit. Ale toto zjednodušení problému má jeden velký háček, a to proč tento stav vznikl a jaké má příčiny. Že kapitalismus založený na předpokladu stálého růstu a spotřeby musí být z logiky věci odsouzen k zániku, protože mít děti jako jistotu pracovní síly v budoucnosti se jaksi nehodí. Takže motivem současné situace může být i jakýsi pokus zajistit pracovní sílu. Takže je zaděláno v každém případě na velký problém,“ varuje poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Kardinál Duka má, obávám se, naprostou pravdu. Jak ve věci sílící radikalizace islámu, tak v otázce možných požadavků na obsazování důležitých postů a uplatňování práva šaría. Evropa si jednoznačně musí zachovat svoji identitu a sekulární charakter. Nesmíme dopustit směřování Evropy zpátky do středověku,“ uvedl senátor ČSSD Petr Gawlas.

„Pan kardinál má naprostou pravdu. Bohužel,“ reagoval senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Je naprosto nutné, abychom měli jasnou legislativu o islámu. Mimo jiné aby byl zákaz práva šaría. Ubráníme se, jako jsme se opakovaně ubránili v minulosti,“ říká poslanec ANO Rostislav Vyzula.

Šíří hlouposti…

Velmi obsáhle se vyjádřil poslanec ANO Jiří Zlatuška: „Nejsem moc autorita stran spásy a Království nebeského, ale řekl bych, že podle běžného laického pohledu za slova z Matouše 5:3 pana kardinála čeká zcela bezpečně spasení. Předtím ovšem zde, ve svém životě pozemském, může napáchat hodně škody šířením podobných hloupostí mezi lidmi, kteří ho budou považovat když ne za autoritu, tak alespoň člověka, který neplácá hlouposti (je známo, že úcta k těmhle úřadům je u nás bohužel obecně mnohem vyšší, než si řada osob v nich sedících zaslouží) – v zásadě považuji za vážnější společenský problém jeho slova než údajný ‚chaos‘, kterým se snaží strašit.“

„Co se pohromy při výskytu více než 25 procent muslimů v populaci týká, doporučuji začít zeměmi, kde je tento podíl více než dvojnásobný a překračuje 50 procent. V Evropě takové země plnou svou rozlohou tři, Kosovo s cca 90 procenty a právním systémem odpovídajícím mezinárodním standardům s právy žen, zákazem diskriminace a dalšími standardními prvky práva západních zemí, navíc s částečnou ingerencí EULEX, Albánie s cca 59 procenty a právním systémem založeným občansky, nikoli nábožensky, Bosna a Hercegovina s 51 procenty a rovněž občanským právním systémem včetně dozoru ústavního soudu; a částečně pak do Evropy zasahuje jako čtvrté i Turecko s cca 98 procenty muslimů, ale navzdory peripetiím po posledním pokusu o puč je to země s občansky založeným právním systémem – takže konkrétně v Evropě ani nadpoloviční většina k inkorporaci představ z hlavy pana kardinála do právních systémů příslušných zemí zjevně nestačí. Co myslí pan kardinál zeměmi, kde podíl muslimů přesáhl 25 procent, a že je specificky zmiňuje, by asi bylo vhodné se zeptat na pražském arcibiskupství. V Evropě je takovou zemí pouze Makedonie s cca 33 procenty a občansky založeným právním systémem, v celosvětovém měřítku vím o jediné další zemi, kterou lze do rozpětí 25 až 50 procent zařadit, a tou je Eritrea, z hodnoty nad 20 procent se tomu nejvíc blíží Benin s cca 24,5 procenta a Kypr s 23 procenty, jinak i Černá Hora má pouhých 19 procent a občansky založený právní systém (na rozdíl třeba od Izraele s 18 procenty, kde jsou prvky muslimského práva pro tuto část obyvatel v celkovém právním systému Izraele respektována a uplatňována, jako zavádění šaríe pro Izrael to ale nikdo bez skutečně velké horečky neoznačí, mluvit o ‚obsazování určitých klíčových míst‘ v Izraeli muslimy mi připadá jako manipulace neznalými, nebo spíš okázalá hloupost),“ pokračuje Zlatuška. 

„Pan kardinál by si měl dát pozor na rozdmýchávání nábožensky založených nevraživostí. Nemá koneckonců vcelku zjevně sám moc dobrou pověst: je známo, že církevní restituce nebyly v areálu Pražského hradu plně provedeny, a bylo to veřejně zdůvodněno obavami z bezpečnosti v areálu, kde se ovšem jednalo o objekty, které by vlastnili katolíci, muslimský tam samozřejmě nebyl ani jeden! Považuji sice sám obavy z toho, jak by katolíci mohli ohrozit bezpečnost úřadu hlavy státu, za spíše úsměvné, ale pan kardinál by si měl uvědomit, že máslo na hlavě má zjevně víc on sám než těch cca 10 tisíc muslimů, nějaké jedno promile obyvatel, v České republice – což je fakt, i když skartuje údajně již neaktuální dokumenty 2. vatikánského koncilu a nebude si všímat ani opakovaných vstřícností papeže Františka vůči náboženství i péči o muslimské uprchlíky, které si nedávno do Vatikánu přivezl. Argumentace procenty a zájem na vlivu je také dvojsečnou zbraní (nebo přinejmenším něčím, u čeho bývá citován Matouš 7:3-5). Při sčítání obyvatel se ke katolické církvi přihlásilo 10,26 procenta obyvatel České republiky. Klasifikace pana kardinála by mohla naznačovat mnohem větší militantnost katolické církve než muslimů (pomíjím, že navíc nemají žádnou centrální autoritu), když si s tímto procentem dovoluje vyjadřovat se například k návrhům zákonů, zatímco u muslimů vidí zastoupení, které by muselo být ještě o polovinu vyšší, aby si začali ve společnosti něco nárokovat. Vycházejme v úvahách kolem právního systému v naší zemi raději důsledně z toho, že jsme zemí sekulární a že náboženské vyznání je privátní věcí každého obyvatele, do které mu stát ani lidé kolem nemají co mluvit,“ říká Zlatuška.

„V odmítání pomoci uprchlíkům lze pana kardinála chápat. Mezinárodní smlouvy v teto věci právně zavazují jen Českou republiku jako takovou, nikoli církev, které v Česku pan kardinál šéfuje. Podobenství o milosrdném Samařanovi, Lukáš 10:25-37, si pan kardinál jako neprocházející ze Samary či Levanty k srdci brát také nemusí, nejsou ostatně právně vymahatelná ani v našem občansky založeném právním systému, zjevně je na panu kardinálovi nevymůže svou autoritou ani papež František s církevními kanály, a pokud by se tu nakrásně i ta kardinálova šaría zavedla, zrovna tohle by mu také nikdo nevyčítal (spíš by dostal pochvalu za to, že uprchlíky utíkající před islamisty, Asadem i Putinem chtěl nekompromisně odmítat). Dá se argumentovat tím, že být potřebným bližním je jedním z úhelných kamenů našich evropských kulturních a duchovních tradic, ale to se ztratí v šumu a nikdo si toho moc nevšimne. Že je těmto ‚evropským‘ tradicím blíž Argentinec než rodák z Hradce Králové, mi, pravda, přijde trochu jako paradox, ale i v tom je vidět nevyzpytatelnost sil, které ovlivňují naše osudy (dobré slovo pro to je ‚mystérium‘). Jako jednoznačně pozitivní ale vidím, že nehrozí například organizace křižáckého tažení proti muslimům, kde by se pan kardinál zapojil třeba v bojovém letounu – i když nějaký jeho záběr v supersonické stíhačce jako bych před očima viděl?!“ uzavřel poslanec ANO Jiří Zlatuška.

Kardinál Duka před islámem a imigrací varoval již v minulosti. „Situace je natolik vážná, že se musí nejenom Evropská unie, ale i OSN zamýšlet, co by se stalo, kdyby osmdesát nebo devadesát milionů lidí z tohoto regionu odešlo sem. Byla by to humanitární i ekologicko-hospodářská katastrofa. Takový přísun obyvatelstva, které není schopné se v jedné generaci integrovat do Evropy, by způsobil společenský a ekonomický rozvrat. Vypukla by jedna z největších ekonomických, politických a možná i bezpečnostních krizí ve světě vůbec,“ řekl před časem kardinál Duka pro Lidové noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…