Vlasta Parkanová nám řekla, kdo by měl nahradit Schwarzenberga v TOP 09

07.11.2013 12:28

Exministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Aktuálně.cz připustil, že by ještě v tomto volebním období sněmovny mohl odejít z čela TOP 09. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, kdo by ho mohl ve vedení strany nahradit.

Vlasta Parkanová nám řekla, kdo by měl nahradit Schwarzenberga v TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: V prezidentském volebním štábu Karla Schwarzenberga. Fenomén Karel zůstal nakonec poražen

Karel (VII.) Schwarzenberg oslaví 10. prosince 76. narozeniny. Zatím říká, že je v dobré kondici, ale připouští již svůj možný odchod.

Podívejte se – uvidíme, ale nejsem Adenauer

Schwarzenberg v rozhovoru řekl, že lidi nadávají, že většinu stranické práce přenechává Mirku Kalouskovi a připouští, že je v tom mnohem lepší: „Já opravdu dobrý funkcionář, straník, spolkař nejsem. To přiznávám, můžete říct, že je to moje slabost. A v mém věku se to už nenaučím.“

Redaktor se pak s narážkou na Schwarzenbergův věk zeptal předsedy TOP 09, zda si dovede představit, že by vedl TOP 09 do voleb ještě třeba za čtyři roky, pokud by nebyly předčasné volby.

„Podívejte se - uvidíme. Připraven jsem, toho času nemám problémy se zdravím, ale můžu si představit, že už rok předtím bych to předával. Bude mi přes osmdesát - a já se necítím jako Adenauer,“ odpověděl Schwarzenberg. Konrád Adenauer skončil ve funkci německého kancléře v 86 letech a předsedy CDU v 90 letech.

TOP 09 není monarchie

Na otázku, komu by předal TOP 09, odpověděl, že TOP 09 není monarchie a nemá korunního prince a nechtěl říct žádné jméno. Dodal ale, že TOP 09 je jako strana již tak stabilizovaná, že by vydržela i výměnu.

ParlamentníListy.cz tedy oslovily politiky s dotazem, jaká osobnost by se jim do budoucna líbila, aby převzala vedení TOP 09. Mnoho politiků neodpovědělo a ti, kteří reagovali, uváděli opatrně, že je to předčasné. Nejčastěji padlo ale jméno Miroslava Kalouska jako Schwarzenbergova nástupce v předsednickém křesle.

Kalousek!

„Strana má plno výrazných osobností, ale myslím, že je předčasné to řešit už v tuto chvíli, kdy má Karel Schwarzenberg ještě dostatek sil,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda TOP 09 Pavol Lukša.

„Nemyslím si, že je to aktuální otázka. Ale až na to dojde, tak by to měl být Kalousek,“ uvedl poslanec František Laudát.

„Kalousek,“ odpověděla na otázku stručně exposlankyně Vlasta Parkanová.

A Kalouska má na mysli i poslankyně Gabriela Pecková: „Nejpřirozenějším nástupcem předsedy bývá jeho první místopředseda.“

Odcházení

O odchodu Schwarzenberga z politiky se v minulosti spekulovalo již několikrát. V polovině března 2012 psalo Aktuálně.cz, že Schwarzenberg odejde z Nečasovy vlády kvůli tomu, že se ČR nepřipojila k fiskální unii EU. Schwarzenberg ale neodešel.

Sám Schwarzenberg v rozhovoru pro HN 16. července 2012 odpověděl na dotaz, zda bude pokračovat v politice, když se nestane prezidentem, takto: „Dokončím toto volební období a pak bych skončil. Předpokládám, že do voleb v roce 2014 už TOP 09 nepovedu. Přenechám to mladším. Každé životní období má své přednosti a já bych se v tomto případě rád věnoval vnoučatům.“

Kalousek by Schwarzenbergovi nevadil a bude připraven

Ohledně toho, že by ho mohl nahradit Miroslav Kalousek, tehdy řekl: „Nic bych proti tomu neměl. Má největší zásluhy o stranu. Ale v politice je týden strašně dlouhá doba. A natož dva roky. Uvidíme, kde bude strana, kde bude Miroslav Kalousek a kde budu já. Teď bych ale řekl, že je samozřejmý kandidát.“

„Ta strana už je tak vyspělá, že si dokáže najít nového předsedu,“ řekl první místopředseda TOP 09 Kalousek v ČT v reakci na to, co nedávno uvedl Schwarzenberg. „V okamžiku, kdy se Karel Schwarzenberg rozhodne nekandidovat, budu připraven kandidovat a věřím, že budu mít více protikandidátů,“ dodal.

Kníže málem prezidentem

Karel Schwarzenberg, celým jménem Karel Jan Nepomuk Josef Norbert Bedřich Antonín Vratislav Menas kníže ze Schwarzenbergu, se narodil 10. prosince 1937 v Praze-Bubenči. Jeho otcem byl historik a heraldik, konzervativec a český nacionalista Karel VI. Schwarzenberg. Předseda TOP 09 je příslušník české větve rodu Schwarzenbergů. Jeho dědičný šlechtický titul (v zemích, kde nebylo jejich užívání zákonem zrušeno či zakázáno) je „kníže ze Schwarzenbergu, vévoda krumlovský, hrabě ze Sulzu a landkrabě klettgavský“.

Od roku 2009 je předsedou strany TOP 09, kterou spoluzaložil, od května 2010 poslancem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. V minulosti působil jako vedoucí kanceláře prezidenta Václava Havla, byl ministrem zahraničních věcí v druhé Topolánkově vládě (nominovaným za Stranu zelených) a prvním místopředsedou vlády a ministrem zahraničních věcí v Nečasově vládě (za TOP 09). V letech 2004–2010 byl senátorem Parlamentu ČR za Prahu 6.

V prvním kole přímé volby prezidenta v roce 2013 se umístil na druhém místě s 23,4 procenty hlasů za Milošem Zemanem. Ve druhém kole volby získal Karel Schwarzenberg 45,19 procent odevzdaných hlasů. Pro vítězného kandidáta Miloše Zemana hlasovalo 54,80 procent voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…