Volby vyhrála ČSSD, těsně unikla Babišovi. ODS propadla

26.10.2013 17:40

Volby do Poslanecké sněmovny opět vyhrála ČSSD a opět nevýrazně, stejně jako před třemi lety. Letos těsně za ní skončilo hnutí ANO místo dříve vládní ODS, která o téměř čtyři pětiny poslanců přišla. Do Sněmovny, v níž dál budou TOP 09 a KSČM, se vrátila KDU-ČSL, prosadil se i Úsvit přímé demokracie.

Volby vyhrála ČSSD, těsně unikla Babišovi. ODS propadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka (uprostřed)

Krátce před sečtením všech 100 procent právoplatných hlasů už se pořadí politických stran měnit nebude. Sociální demokraté doslova vydřeli volební vítězství se ziskem zhruba 20,5 procenta hlasů, což je výrazně za jejich představou očekávaných minimálně 25 procent. Těsně za sociální demokraty se dostal nejúspěšnější skokan voleb Andrej Babiš s hnutím ANO, který se dostal na necelých 18,7 procent.

KSČM s necelými patnácti procenty obsadila třetí příčku, čtvrtá TOP 09 dosáhla bez mála na 12 procent. Někdejší nejsilnější pravicová strana ODS zažila v těchto volbách propadák, když ji volilo méně než osm procent voličů. Do Poslanecké sněmovny usednou ještě zástupci hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a KDU-ČSL, ti dosáhli na necelých sedm procent.

Definitivní výsledky budou aktualizovány po sečtení všech 100 procent hlasů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…