Všechno jste tady podělali, vyjel Babiš ve sněmovně na Kalouska. A začala válka. Čtěte

07.05.2014 11:51

Zpráva vlády o vývoji kritického stavu nezaměstnanosti v ČR, kterou přednesl před poslanci ve středu ráno premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), měla slovní dramatickou dohru. V ní hráli prim předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek a ministr financí Andrej Babiš (ANO). Jejich horkokrevné dohady ovšem přeťal poslanec Daniel Korte (TOP 09). K údivu všech totiž žádal, aby Babišova slova byla ve sněmovně tlumočena, neboť vicepremiér prý nemluví spisovnou češtinou.

Všechno jste tady podělali, vyjel Babiš ve sněmovně na Kalouska. A začala válka. Čtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Poslanci si na začátku tohoto volebního období loni na konci roku slíbili, že se ve sněmovně nebudou přít podobně, jako to dělala předchozí dolní komora, kdy rozplizlé debaty často byly propojeny s obstrukcemi. Že toto své předsevzetí ale vůbec nemysleli vážně, to dokázali dnes, po projevu předsedy vlády ke stále hrozivým číslům nezaměstnanosti.

Do debaty se totiž přihlásil i ministr financí a vicepremiér Andrej Babiš (ANO). A kromě jiného zmínil, co všechno musel on ve svém resortu řešit. Také se rozhovořil o ekologickém tendru, kdy si podle něj „pan Kalousek a jeho kluci chtěli  vydělat 50, 60 miliard“.

Průběh řečnické výměny Kalouska s Babišem ZDE, ZDE, ZDE, ZDE a ZDE

Jenže to byla voda na mlýn politiků z TOP 09, zejména pak pro předsedu klubu topkařů Miroslava Kalouska, jenž se právě s Babišem zrovna „nemusí“. Kalousek reagoval třeba na to, že Babiš za sněmovním pultíkem zdůraznil, že není politikem.

„Já jsem tady za občany a nejsem politik,“ řekl totiž Babiš, čímž si vysloužil smích v jednacím sále dolní komory. "

„Hnutí ANO bylo úspěšné proto, že vy jste to vedli do bankrotu. Vy jste rozložili tenhle stát! Vy jste nebyli schopni ani za 24 let postavit ty podělané dálnice! Podělali jste to a tady mluvíte o nezaměstnanosti? Proč nemáme rychlovlaky? Proč nezaměstnaní z Ústí a z Ostravy se nedostanou do Brna nebo do Prahy rychlovlakem? O čem to tu mluvíte?...Pan Kalousek, tak nechť nám povykládá, jak zaplatil tomu důchodci z předměstí Suffolku 1,6 miliardy za TOZy, kdy ten zločinec, jeho výběrčí Šnábl organizoval arbitráže proti našemu státu a je na něj podáno trestní oznámení! ...vy jste za dvacet let rozložili tento stát a my jsme přišli proto, protože to jednoduše nefunguje!“ rozhlučnil se Babiš, přičemž bylo jasné, komu svá slova hlavně směřoval – předchozímu kabinetu Petra Nečase a tehdejšímu ministru financí Kalouskovi.

Připomněl k tomu také justiční mafii a mnoho dalších věcí, které občany v té době údajně trápily.

„Některé lži mají asi žít vlastním životem. Ale jsou to lži místopředsedy vlády! Nikdo nic s ekotendrem nezarazil, ekotendr proběhl a žádná nabídka neproběhla jako dobrá. Vy tady ale přesto lžete, jako když tiskne,“ vypořádal se ale s Babišem Kalousek.

Kalousek: Jste politik, a navíc lžete

Ve své další poznámce se pak pro změnu snažil Babišovi říci, jak on jako vicepremiér mate pojmy a vysmál se Babišovi i za jeho poznámku, že není politik.

„Za občany jsme tu všichni. Člen vlády a člen Poslanecké sněmovny je politik, i když bude tvrdit, že není. Prostě to je stejné, jako když tvrdí, že nebyl agentem StB... Pan místopředseda prostě - nevím, zda z neinformovanosti, anebo úmyslně - ale lže téměř neustále,“ sdělil také za sněmovním pultíkem Kalousek na konto Babiše.

„Já tady přemýšlím nad logikou některých výroků – nejsem podnikatel, ale nejsem ani politik... Pane místopředsedo vlády, jste politik jako já,“ nenechal si ujít jízlivou poznámku předseda ODS Petr Fiala.

Na to se ale opět o slovo přihlásil Andrej Babiš a připomněl slova někdejšího řeckého filozofa Aristotela, který říkal, že politici jsou nejlepší z nás, nejmoudřejší, nejpracovitější a mají největší morálku. 

„Dvacet čtyři let tato parta řídí tuto zemi a dovedla to tam, kam dovedla.Takže to bych rád připomenul, že asi se nám to nějak vymklo z ruky, ta charakteristika těch politiků. Nevím, proč politik je nejméně uznávané zaměstnání. Dokonce ta uklízečka, která uklidí pořádně, tak je před ním,“ zaťal ostrý slovní šíp zejména do poslanců z TOP 09 Babiš. Podle něj má nynější pravicová opozice jediný program, a to je program „antibabiš". Připomněl také úterní prohlášení Kalouska ve sněmovně o tom, že prý je v redakci webového deníku Echo24.cz finanční kontrola, kterou tam prý on, jako ministr financí, měl poslat.

„Asi tam poslal kontrolu sám pan Kalousek, ale to jsou zase vaše lži,“ dodal k tomu Babiš.

Korte: Žádám tlumočníka

Jenže do hádky překvapivě vstoupil poslanec z TOP 09 Daniel Korte. Jenže tím, co řekl, rozproudil v jednací síni zcela novou debatu.

PhDr. Daniel Korte

  • TOP 09
  • Stálá komise pro kontrolu použití operativní techniky Policie České republiky

„Zákon o jednacím řádu stanoví, že se ve sněmovně má hovořit spisovnou češtinou. Jenže to, co ze svých úst vypouští pan Babiš, není čeština, ale hatmatilka. Je ale na to zákon, i když chápu, jak je to pro pana Babiše těžké,“ sdělil Korte a pak přečetl z jednacího řádu příslušné ustanovení, kde také stojí, že stačí, když jeden poslanec nerozumí někomu z kolegů a má hned právo na tlumočníka, čemuž se poté jiní poslanci sedící v sále zasmáli, a někteří dokonce Kortemu zatleskali.

Řídící schůze Jan Bartošek (KDU-ČSL) chtěl o tomto nechat dokonce hlasovat, ovšem na to se mu Korte vysmál, neboť prý podle jednacího řádu má na tlumočníka nárok, a to bez hlasování. Bartošek ovšem nadto uvedl, že se otevírá otázka, zda se i nářečí musí tlumočit do spisovné češtiny.

„Pan vicepremiér česky mluví, nevidím žádného důvodu zajišťovat překladatele," uzavřel Bartošek. Babiš je totiž slovenského původu a do svých českých slov často míchá i slovenské výrazy.

Na Korteho požadavek ale reagoval Josef Hájek (ANO). Podle něj v jeho domovském Moravskoslezském kraji nemluví česky skoro nikdo a dokonce prý někteří poslanci ve snměovně hovoří někdy i latinou. „Pro nás horníky, prosím vás, přeložte nám je vždycky do češtiny," udeřil Hájek.

O slovo se přihlásil i předseda sněmovního školského výboru Jiří Zlatuška (ANO). Podle něj by prý musel Korte doložit znaleckým posudkem, že Babiš česky nemluví. „Neexistuje žádná norma," zmínil.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Připomeňme, že státní zakázka na sanaci starých ekologických zátěží měla být největší veřejná zakázka v historii České republiky. Jejím obsahem mělo být vyčištění desítek kontaminovaných lokalit, které byly zamořeny před rokem 1989. Ale 19. října 2011 tehdejší premiér Petr Nečas oznámil, že vláda vítěze ekotendru nevybere a tento projekt tak končí. Zakázka ovšem byla vyhlášena Ministerstvem financí pod vedením Miroslava Kalouska, na což právě Andrej Babiš ve sněmovně dnes poukazoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…