Všichni proti odsouzenci: Dívám se na Bártu a vidím nemocného člověka

16.04.2012 10:55

Od politiků, komentátorů i bulváru dostává bývalý předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta co proto. Nejenže neodešel z vysoké politiky, jak před pátečním rozhodnutím soudu sliboval, ale dokonce ohlásil kandidaturu na hejtmana Plzeňského kraje. Jedním z mála, kdo má pro jeho kroky pochopení, je exministr Josef Dobeš, kterého potěšilo, že po odsuzujícím verdiktu Bárta nezatrpkl.

Všichni proti odsouzenci: Dívám se na Bártu a vidím nemocného člověka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

Ani rázná prohlášení koaličních politiků, kteří po pátečním verdiktu nad Vítem Bártou požadovali, aby neformální vůdce Věcí veřejných složil poslanecký mandát, bývalého ministra dopravy nezlomila. Naopak přešel do útoku a oznámil, že se bude na podzim v krajských volbách ucházet o funkci hejtmana Plzeňského kraje. Chce si to prý vyřídit s vlivným členem tamní ODS Romanem Jurečkem a ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, kteří podle něj pošpinili Věci veřejné.



Na jeho vystoupení okamžitě zareagoval předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. „Je mi především líto, že Vít Bárta porušil slovo chlapa, to mě strašně mrzí. Dívám se na Otázky Václava Moravce a to, co vidím, je člověk, který není zcela při smyslech, který trpí nějakou duševní poruchou, přinejmenším stihomamem,“ glosoval Gazdík pro ParlamentníListy.cz takřka v živém přenosu.

Gazdík se stydí, že Bárta zůstává ve sněmovně

Podle šéfa Starostů a nezávislých Bárta svým postojem prokázal, že je egoistou, který myslí jenom na svůj zájem a zcela ignoruje názory a požadavky ať už svého okolí, či veřejnosti. „Takovému člověku už ruku nikdy nepodám. Opravdu se stydím za to, že takový člověk je členem zákonodárného sboru, tedy poslanecké sněmovny,“ vyjádřil Gazdík jednoznačně, co si o chování donedávna ještě předsedy poslaneckého klubu VV myslí.  

Podobně nemilosrdně ohodnotil Bártovo rozhodnutí Alexandr Mitrofanov v dnešním komentáři pro deník Právo. Bárta podle něj svým vystoupením uvrhl mnoho lidí do ještě větší deprese ohledně vysoké politiky, z níž podle svých slov už odešel. Aniž přitom vrátil mandát. „Jestliže budou lidé na Plzeňsku brát Bártu pouze jako bezcharakterního klauna, zkrachuje stejně jako v té své vysoké politice,“ myslí si Mitrofanov o Bártově kandidatuře na hejtmana.

Podpořit Bártu ve volbách mohou jen mimořádní exoti

Podle komentátora by si za své bezostyšné chování zasloužil, aby ho ve sněmovně poslanci jiných stran opravdu ostrakizovali, jak to někteří z nich slibují. „Politika Bártu můžeme odepsat. Imaginární občanské sdružení, které chce údajně založit, by mohli podpořit svým členstvím a hlasem opravdu už jen mimořádní exoti,“ tvrdí v komentáři Práva Mitrofanov.

A na Bártu po jeho rozhodnutí pálí ostrými i bulvár. „Tomu se nedá říct jinak než Vvýsměch. Vít Bárta o víkendu oznámil, že si nejen ponechá poslanecký mandát, ale rád by k tomu ještě získal i post hejtmana Plzeňského kraje. V pátek byl přitom nepravomocně odsouzen za uplácení kolegů ve sněmovně a právem teď asi bude označován za nejdrzejšího muže a politika České republiky. Kdo jiný by na to měl nervy?“ klade si řečnickou otázku na titulní straně bulvární deník Blesk.

Je dobře, že nezatrpkl a zkusí se vrátit

V záplavě kritických reakcí se zastánce Bárty přece jen najde. Je jím bývalý ministr školství Josef Dobeš. „Jeho rozhodnutí mě spíš potěšilo. Po tom pátečním rozhodnutí soudu mně ho bylo líto. Vždyť de facto ztratil všechno, protože politikou skutečně žije,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz Josef Dobeš, jak drtivou ranou pro Bártu verdikt o uplácení musel být.

Vůbec ho prý proto nechápou místopředsedkyně VV Karolína Peake a Dagmar Navrátilová, které volají po tom, aby si Bárta od politiky odpočinul. „Je jiný než ostatní. Kdo v šestnácti letech začal budovat firmu? Teď potřebuje dokázat, že mu bylo ukřivděno. Jsem rád, že nezatrpkl a v jeho silách je se do vysoké politiky vrátit. A nejlepší způsob, jak to dokázat, je zkusit to přes voliče. A Plzeň je vzhledem k pánům Jurečkovi a Pospíšilovi velmi dobrá adresa,“ domnívá se Josef Dobeš.

Pro někoho není sněmovna žádná významná meta

To, že se ODS a TOP 09 snaží dostat Víta Bártu z politiky a požadují složení mandátu, je pro exministra Dobeše důkazem, že do puče byly zapleteny a že na řečech Kristýny Kočí, které zazněly na nahrávce s Kamilem Jankovským, něco je. „Obě strany mají máslo na hlavě a mají zájem dostat Víta Bártu z politiky. Do toho posledního vývoje, který tak oslabil VV, byly zataženy už i Peake a Navrátilová, které jsou velmi loajální koaličním stranám,“ upozornil Josef Dobeš.

Ten po odchodu z čela resortu školství zůstává poslancem podobně jako Vít Bárta, jenž své setrvání ve sněmovně vysvětluje tím, že zastávat funkci poslance neznamená zůstávat ve vysoké politice. „Pro někoho je poslanecký mandát politická meta. Pro Víta Bártu je to závazek od voličů, ale pro něj je meta od ministra výš. On je jiná kategorie. Byl ministrem, předsedou poslaneckého klubu i vyjednávačem při K9, a to jeden z nejsilnějších,“ upozorňuje exministr Dobeš, že být řadovým  poslancem pro Bártu skutečně není vysoká politika.

Vše k tématu Bártův soud

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…