Vy hlupáci! vzkázali vám politici za to, že věříte Okamurovi a Babišovi

15.01.2014 4:36

ANKETA Podle průzkumu CVVM uskutečněném v prosinci 2013 je nedůvěryhodnějším stranickým politikem předseda Úsvitu Tomio Okamura. Druhé a třetí místo spolu sdílejí předseda hnutí ANO Andrej Babiš a poslanec ANO Martin Stropnický. ParlamentníListy.cz se dotazovaly politiků, o čem výsledky průzkumu svědčí.

Vy hlupáci! vzkázali vám politici za to, že věříte Okamurovi a Babišovi
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Andrej Babiš a Tomio Okamura

Okamurovi důvěřuje dle výzkumu 47 procent lidí, Babišovi a Stropnickému 45 procent respondentů. Řada politiků míní, že popularita může být pouze dočasná podobně jako u Stanislava Grosse, Jana Fischera či Vladimíra Dlouhého v minulosti. Část míní, že jde o pokračování trendu z voleb, podle některých politiků to svědčí o nepoučitelnosti či hlouposti občanů a rozkladu politiky.

O čem tedy dle jednotlivých politiků vypovídá, že v žebříčku důvěryhodnosti je na prvním místě Okamura a na druhém a třetím Babiš se Stropnickým?

Svědčí to o nevědomosti až hlouposti a vítězství populismu

„Svědčí to o úporné snaze najít mezi novými tvářemi někoho, kdo je zatím nezklamal,“ míní předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Svědčí to o nevědomosti až hlouposti a vítězství populismu. Jinými slovy to dokazuje, že se voliči dají koupit a oblbnout,“ míní senátor za ODS Zdeněk Schwarz.

„Vypovídá to o mentální úrovni dotazovaných,“ reagoval podobně místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

První místopředsedkyně Senátu a místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková říká, že pořadí důvěryhodnosti politiků je obrazem hierarchie hodnot, které lidé zastávají, a jejich utvářením především v mediálním virtuálním světě. „Je to k velkému zamyšlení pro všechny, kteří se ve veřejném prostoru pohybují, od učitelů přes politiky až po novináře. Doplňovací senátní volby ale v prvním kole ukázaly, že si lidé přece jen uvědomují hodnotu klasických politických stran pro demokracii,“ dodala senátorka.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Plníme sliby voličům

Podle místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslavy Jermanové svědčí průzkum o tom, že hnutí ANO plní své sliby, které dalo voličům. „Potvrzují to i další průzkumy veřejného mínění, ve kterých je ANO v preferencích na prvním místě,“ dodala.

„Myslím, že nejde o trvalý jev – Úsvit má preference jen přes šest procent a Babiše prověří vládní angažmá. Efekt nabídky iluzí netrvá dlouho, ale naznačuje to, jak ošidný může být většinový volební systém ve vztahu k časovaným drahým kampaním,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Uvedená čísla podle místopředsedy sněmovny a předsedy STAN Petra Gazdíka svědčí buď o větší než statistické chybě průzkumu, nebo o tom, že dotazovaní tápou ve významu pojmu důvěryhodnost. „Náš spotřební přístup k politice, tedy: ´Dejte mi každý rok nějaké nové a neokoukané tváře´, způsobuje, že největší oblibě se u nás těší ti, kdo ještě nic neudělali, a tedy nic nezkazili,“ dodal Gazdík.

„Odráží to výsledky podzimních voleb,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Sám vítěz průzkumu Tomio Okamura říká, že netuší, o čem výsledek svědčí, ale dodává: „Pokud je ten průzkum pravdivý, tak moc děkuji občanům za důvěru a pro mě je to silný motiv pracovat a nadále hájit zájmy občanů na maximum, co to půjde. Tohle ovšem slibuji bez ohledu na to, zda budu v budoucnu populární, či ne.“

Kde jsou dnes Gross, John či Fischer…

„Nechci dělat unáhlené závěry. Pamatuji časy, kdy byl ve vedení podobných výzkumů Gross, John či Fischer. Životnost těchto mediálních hvězd naštěstí není v politice velká. Přesto tyto výzkumy nelze podceňovat, pokud jsou v jejich čele populisti, kteří se označují za nepolitiky. Je to důkaz o frustraci lidí. To není dobré znamení a je na politicích demokratických stran, aby lidem dokázali, že demokracie funguje a neexistuje k ní alternativa,“ míní poslanec ODS Adolf Beznoska.

„Když byl nejoblíbenější a nejdůvěryhodnější Vladimír Dlouhý a potom Stanislav Gross, tak tyto žebříčky svědčí o tom, že sebeklam je nejlepší cestou do pekel a česká společnost si ji opakovaně vychutnává,“ řekl poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Výzkum podle poslance KSČM Miroslava Opálky potvrzuje, že předvolební nálady přetrvávají. „Jmenovaní mají prostor v médiích a nenesou zatím za nic zodpovědnost. Svědčí to o nedůvěře lidí v zaběhnuté metody a persony a o očekávání změny k lepšímu a upínání se k slibům nových zachránců. Tento povrchní trend je ve společnosti zakořeněn a stále sílí,“ vysvětlil Opálka.

Konec polistopadové republiky: noví mesiášové a antipolitika

Podle europoslance ODS Ivo Strejčka je to další z důkazů, že polistopadová republika byla vystřídána novým systémem, politika je nahrazena antipolitikou: „Je zde jiný výkon politiky s jinými hlasateli a novými mesiáši. Jestliže snad polovina lidí věří pánům Okamurovi či Babišovi, které považuji za antipóly politiky, nemohu jejich popularitu charakterizovat jinak než úspěšný nástup antipolitiky.“

Podle senátora KDU-ČSL Jiřího Čunka vypovídá výsledek o tom, že tradiční strany zklamaly: „Nedokázaly vyrazit gaunery ze svých řad a dát slušné, schopné a výrazné lidi do mocenských pozic.“

„Lidé už mají opravdu dost politiků, kteří se řídí pravidlem ´hlavně mluvit tak, aby nikdo nerozuměl. Tomio Okamura, Andrej Babiš a další prostě říkají věci, jak jsou, řeší problémy, které jsou problémem a jsou to lidé, kteří dělají maximum pro naplnění volebního programu, se kterým šli do voleb,“ vysvětluje poslanec Úsvitu Marek Černoch.

Brouk Pytlík

„Já bych v této fázi průzkumy nepřeceňoval. Ale fakt, že v čele žebříčku důvěryhodnosti stojí pan Okamura, je alarmující. Momentálně se ocitáme v období, kdy se tvoří nová vláda a přetrvává velké povolební očekávání a napětí. Průzkumy mohou vypovídat o nespokojenosti ve společnosti a touze velké části lidí po radikální změně a ochotě naslouchat laciným a populistickým slibům politiků formátu pana Okamury. To jsou převážně voliči, kteří hlasovali protestně,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Mám pocit, že kdyby byl do průzkumu zařazen brouk Pytlík, tak by mohl být vážným konkurentem laciného populisty Okamury. Osobně bych ho považoval za důvěryhodnějšího. Je mezi nimi však jeden rozdíl. Za broukem Pytlíkem stojí v pozadí kladná postava Ferdy Mravence, za panem Okamurou stojí záporná postava z VV Vít Bárta, tedy všehoschopný špicl z bezpečnostní agentury ABL. Takže výsledek průzkumu je pro náš národ tragikomický. Ale věřím, že je to jen projev momentální nálady. Bude záležet na nové vládě, aby tento trend zvrátila. Musí se chovat důvěryhodně, stabilizovat ekonomickou a sociální situaci a hlavně plnit své sliby. Jen tak se vrátí důvěra lidí v demokratické instituce. Šance zde je. V tomto průzkumu je kladně hodnocena velká část budoucích vládních politiků. Takže lidé do nich vkládají jistou část naděje,“ dodal Dolejš.

V Čechách se dá koupit už úplně všechno

„Všechny tři spojuje skutečnost, že nikdy nenesli v politice za nic odpovědnost a jen kritizovali. To je populární,“ míní poslanec ODS Petr Bendl.

„Pan Okamura je politik, který dokáže zaujmout nejen svou výřečností, ale především uplatňováním programu, který je v zájmu široké veřejnosti. Je mužem na svém místě. Mám tedy z české společnosti radost,“ míní poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

Podle senátora ODS Milana Pešáka průzkum svědčí o několika věcech: „1) Že v ČR spějeme k rozvratu parlamentní demokracie založené na soutěži standardních politických stran, 2) že občané ČR jsou ochotni hledat politické spasitele téměř kdekoli a naslouchat jim, 3) že téměř polovina veřejnosti věří populistům, 4) že nadhled a politická prozíravost téměř poloviny respondentů průzkumu (či celé populace?) je prakticky nulová stejně jako schopnost poučit se z toho, co již bylo (Věci veřejné), 5) že průzkumy nemohou ukazovat směr vývoje, neboť mediální pozornost vždy vynese na vrchol někoho nového, aby jej za nedlouhý čas ztratila jako zločince." 

„Myslím, že to svědčí o podivném myšlení voličů na jedné straně, ale především o prapodivném myšlení dvou nejsilnějších hráčů slepence nazvaného trojkoalice. Mám za to, že neměli důvod se nechat nemravně, spíše sprostě, vydírat těmi, kteří i do politiky zatahují svého Boha. Okamurovy poslance považuji za podstatně spolehlivější. To oni měli být partnery pro sestavení vlády,“ uvedl senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava.

„Svědčí to o tom, že v Čechách se dá koupit už úplně všechno,“ reagovala poslankyně ODS Jana Černochová.

PaedDr. Mgr. Augustin Karel Andrle Sylor

  • BPP
  • Zemřel 15.4. 2021 po těžké nemoci ve věku nedožitých 75 let

Bohuslav Sobotka bude z výsledků smutný. Ano, bude líp!

„Průzkum svědčí o tom, že momentálně populární a mediálně známí lidé jsou v daném okamžiku považování za důvěryhodné,“ reagoval poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

„Věřím pouze těm průzkumům, které si sám zfalšuji,“ citoval Winstona Churchilla europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Svědčí to o zoufalství voličů, kteří již po všech zklamáních neví, komu věřit. Ale i o tom, jak snadno lze podlehnout mediálním klišé, a vůbec není podstatná realita. Smutné poznání,“ říká senátor Miroslav Krejča.

„Náš pan předseda bude z výsledků smutný. Však také mě a mého okolí se očividně neptali,“ uvedl soucitně poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Já jim také věřím. Ano, bude líp!“ vtipkoval senátor ODS Tomáš Jirsa.

Na čtvrtém místě průzkumu se umístil Bohuslav Sobotka s důvěrou 42 procent a na pátém Karel Schwarzenberg s 37 procenty. Proti září 2013 si Okamura polepšil o tři procenta, Babiš o 13 procent, Sobotka o sedm procent a Pavel Bělobrádek o 14 procent z 11 na 15 procent. 

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

21:00 V Senátu smůla, tak chtěli zkusit Sněmovnu. Za to ale dostal Bartoš naloženo

Ratifikační proces Istanbulské úmluvy nedávno zarazili senátoři, když tento mezinárodní dokument odm…