Za naše spory se Zaorálkem může Schwarzenberg, zaznělo rázně z ČSSD. Tady je důvod

21.03.2014 15:58

Není žádným tajemstvím, že postoje ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka se nelíbí části ČSSD. Nyní se však, alespoň podle dvou poslanců ukazuje, že příčinou sporu je někdo úplně jiný a situace v sociální demokracii není tak vyostřená, jak se mohlo původně zdát. Za současné pokrytectví v zahraniční politice prý může Karel Schwarzenberg.

Za naše spory se Zaorálkem může Schwarzenberg, zaznělo rázně z ČSSD. Tady je důvod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Který český politik je nejšikovnější při vystupování v médiích?

46%
1%
1%
38%
5%
1%
hlasovalo: 10019 lidí
Během páteční schůze Poslanecké sněmovny se opět pokračovalo v živé a často emocionálně vypjaté debatě na téma Ukrajina, Krym, sankce proti Rusku a postoj české vlády a ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka.

Ministr Zaorálek (ČSSD) je už delší čas terčem kritiky uvnitř vlastní strany. Části jeho kolegů se nelíbí prý příliš jednostranné postoje vůči současné, revolučně dosazené, ukrajinské vládě a zároveň silná kritika postupu Ruska.

Během sněmovní rozpravy ale Zaorálek odmítl, že by se bavil pouze s jednou stranou sporu. Do Prahy prý dokonce pozval ruského ministra zahraničních věcí Sergeje Lavrova. „Já vás mohu ujistit, že komunikuji s ministrem Lavrovem, že on sám mi dal najevo, že se chce setkat, já jsem ho pozval do Prahy. Prostě není pravda, že komunikuji jenom s jednou stranou,“ řekl Lubomír Zaorálek v pátek na plénu sněmovny.

„Danieli, nenič nám našeho ministra…“

Ministr kultury Daniel Herman v reakci na vystoupení poslankyně Kateřiny Konečné (KSČM) obvinil komunistickou stranu, že je nedemokratická a hájí anexi území cizího státu. Herman odtržení Krymu srovnal s anšlusem Rakouska v roce 1938 a okupací Československa v roce 1968.

„Myslím si, že je třeba jasně pozvednout hlas, a říci jednoznačné ne pošlapávání demokratických tradic a obsazování cizího území. A jsem velmi rád, že mohu být hrdý na českou zahraniční politiku za její jasný postoj,“ pochválil Daniel Herman ministra Zaorálka.

To se však nelíbilo sociálnědemokratickému poslanci Vítězslavu Jandákovi: „Danieli, prostřednictvím předsedajícího, nenič nám našeho ministra. To, co tady říkáš, to ho totálně zlikviduje v sociální demokracii,“ řekl Jandák.

Když Schwarzenberg chválí ČSSD, není něco v pořádku

Zaorálkovo vystupování vůči Ukrajině už před časem pochválil jeho předchůdce v úřadě Karel Schwarzenberg, nad čímž se ve čtvrtek v deníku Právo podivil lídr eurokandidátky ČSSD profesor Jan Keller. Ten napsal, že když Schwarzenberg chválí sociální demokraty za jejich moudrou politiku, mohli by se nad sebou aspoň trochu zamyslet.

Na nejednotnost ČSSD v otázce výkladu ukrajinské krize ve sněmovně poukázal poslanec ČSSD Jiří Koskuba, který se znovu pozastavil nad tím, že někteří Zaorálkovi spolustraníci svým kolegům vyčítali, že na téma Ukrajiny vystupují s vlastními názory místo toho, aby podpořili právě Zaorálka.

„Projednává se zde bod Ukrajina. A jak jste se mohli dočíst i v tisku, považuje se za neslušné, aby jednotliví poslanci ČSSD vyslovovali svůj názor, neboť máme svého ministra zahraničí,“ podotkl k tomu Koskuba.

ParlamentníListy.cz už několikrát přinesly informace o ne zrovna klidných jednáních poslaneckého klubu ČSSD, kde se téma Ukrajiny a Ruska probíralo (ZDE a ZDE). Někteří poslanci sociální demokracie s ministrem Zaorálkem na tato témata debatovali během neveřejného semináře v minulém týdnu.

Kosovo neschválila ČSSD, Zaorálek je ve sporu nevinně

Jaká je nyní situace uvnitř sociálnědemokratického klubu? Posunul se názorový spor části poslanců a Lubomíra Zaorálka někam? Podle poslance Stanislava Humla vlastně o žádný spor nejde, je to prý jen otázka vyjadřování.

„Pozorně jsem ho dnes poslouchal ve sněmovně a on má svoji pravdu, neříkejme, že ne. Je to otázka toho, že já mám problém s neofašisty a nacionalisty. Celou dobu nechápu, jak strana Svoboda a Pravý sektor na jednu stranu chtějí do Evropy a na druhou stranu evropské hodnoty neuznává a boří. V tom je můj problém. Zaorálek je v tom do určité míry nevinně, protože Kosovo neschvalovala vláda ČSSD, ale Topolánkova vláda. Ta schizofrenie není Zaorálkova, ale je ministerstva jako úřadu. Neberte to, že by situace byla dramatická, vůbec ne,“ řekl ParlamentnímListům.cz Stanislav Huml.

Další z poslanců ČSSD Jaroslav Foldyna pak upozornil na to, co je vlastně příčinou celé současné schizofrenní situace. „Lubomír Zaorálek je ministrem zahraničí a já na něm cítím vládní odpovědnost a to, že zapadá do kontextu ministrů zahraničních věcí ostatních států EU a jeho vyjadřování je v dikci toho, co mu leží na ramenou,“ uvedl Foldyna.

Ministr je filozoficky založený, na všechno má víc odpovědí

„Druhá věc ale je, že Luboš Zaorálek je filozoficky založený člověk a jednoznačná odpověď pro něho znamená, že k tomu dá dvacetiminutový komentář. A právě ty komentáře jsou často předmětem poznámek a protichůdného postoje s jednotlivými představiteli sociální demokracie. Luboš si odpovídá na spoustu filozoficky založených otázek a má na všechno několik odpovědí a ty odpovědi si někdy trošku protiřečí,“ je přesvědčen poslanec.

Příčina celého problému je možná překvapivá, ale podle Foldyny jednoznačná. „Upozornil jsem na to i ve svém vystoupení v parlamentu, že právě Karel Schwarzenberg nás dostal do té schizofrenní situace, kdy uznal Kosovo s těmi postoji, které k tomu vyjadřoval a nasadil jakési subjektivní pocity na objektivní stav mezinárodního práva. Schwarzenberg dostal českou zahraniční politiku do pozice, kdy je Luboš Zaorálek velmi složitě schopen vysvětlovat, aniž by jednoznačně nepopřel to, co Schwarzenberg udělal.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Vina padá na Schwarzenberga, ten za to může

„Alfou a omegou toho sporu je, kam nás dostal Karel Schwarzenberg jeho zahraniční politikou a ministerstvo zahraničí je tím cítit ještě dnes. Luboš velmi složitě prosazuje své postoje, je příliš znát, že v Černínském paláci byl dvě období právě Schwarzenberg, který je odpovědný za současnou deformaci politiky ČSSD. Nese za to plnou odpovědnost. Schizofrenní situace kvůli Ukrajině a pokrytectví v zahraniční politice padá na Schwarzenberga,“ dodal pro server ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD a člen zahraničního výboru sněmovny Jaroslav Foldyna.

V souvislosti s ukrajinskou krizí během nastal během pátku další posun. Současný ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk v Bruselu podepsal tzv. politickou část asociační dohody s Evropskou unií a v tutéž dobu byl v Moskvě dokončen proces přijetí Krymu a města Sevastopol do Ruské federace. Příslušné dokumenty po schválení horní komorou parlamentu podepsal prezident Vladimir Putin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…