Za zlého ducha a diletanta Kalouska ještě zaplatíme. Ekonomové i politici se vyslovili

10.10.2013 6:26

Exprezident Václav Klaus v knize Česká republika na rozcestí, kterou napsal s kolegy z Institutu Václava Klause, obvinil Nečasovou vládu z pokračující recese České republiky, zatímco sousedním zemím roste HDP.

Za zlého ducha a diletanta Kalouska ještě zaplatíme. Ekonomové i politici se vyslovili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus z knihy předčítal úryvek

Nečasova (a Kalouskova) vláda prý udělala dvě zásadní makroekonomické chyby: Zvyšovala daně a škrtila investiční výdaje, zatímco mandatorní výdaje bohužel nesnižovala. Tím podle Klause radikálně snížila domácí poptávku a zavedla zemi do recese. Ekonomové i politici s Klausem často souhlasí. Chyby sebekriticky přiznávají i někteří politici ODS. TOP 09 chyby víceméně neuznává.

Podle Klause jsme jediná země v okolí, která se doposud nedostala na úroveň roku 2008. Stačí prý také srovnat například kumulativní růst HDP od roku 2008 do roku 2012. Sousední Polsko v tomto období zaznamenalo růst 12,3 procent, ČR pokles 1,6 procenta.

Ekonomický nečas a selhání diletanta Kalouska

„Nečas a spol. opravdu přivedli zemi do ekonomického nečasu. Vše stále nelze svalovat na finanční krizi a její důsledky. Vždyť započala před více než šesti lety! Vskutku je třeba omezovat mandatorní výdaje – to je jedno z velkých ekonomických témat dneška. Bohužel jej politické strany, až na výjimky, nereflektují – zase slýcháme před volbami sliby o tom, jak se hodlají tatíčkovsky postarat o ty či ony. Místo omezení mandatorních výdajů je tak volebním tématem tažení proti korupci. To v ČR nabralo takových rozměrů, že se ve vzniklé atmosféře strachu a nejistoty málokdo pustí do nějakého investičního projektu za veřejné peníze. Neproduktivní mandatorní výdaje tak v důsledku nahrazují produktivní investiční výdaje a občané České republiky stojí tváří v tvář ekonomickému nečasu, v němž se mísí rostoucí zadlužení s ekonomickou stagnací,“ řekl redakci ekonom VŠE a Prague Twenty Lukáš Kovanda.

„Souhlasím s Václavem Klausem,“ uvedl ekonom Pavel Kohout. Podle Kohouta Kalousek ve své pozici dělal to nejhorší, co vůbec mohl dělat, a zkritizoval, že Kalousek zvyšoval daně ve chvíli poklesu HDP: „Diletant začne šílet, že roste rozpočtový schodek a že je třeba stůj co stůj zvýšit daně, teď hned, honem honem, neplníme maastrichtská kritéria, ó hrůzo.“

„Kalouskovo selhání v hospodářské politice mělo a bude mít dalekosáhlé politické důsledky. Poté, co se pravice rehabilitovala z neúspěchů druhé poloviny 90. let, prodloužená recese způsobená zvýšením daní opět těžce poškodila její pověst,“ uvedl také Kohout.

Tak dlouho levice mučila živnostníky, až je dorazila TOP 09 a ODS

„Klausovo hodnocení se zcela kryje s mým pohledem, jen on to říká při při pohledu zpět, já jsem to predikoval ve chvíli, kdy vznikl návrh takzvaného úsporného balíčku. Namísto systémových úspor dělali pokusy na lidech i na rozpočtu. Systém výplaty sociálních dávek je dnes třikrát dražší než v roce 2010 a nefunguje! Neúnosně vysoké daně srazily spotřebu a z části i odklonily k šedé zóně. Tak dlouho levice mučila živnostníky, až je dorazila TOP 09 a ODS. Za devět měsíců letošního roku stát vybral na daních OSVČ necelých 100 milionů korun. Loni za stejné období šestkrát tolik. Je to zoufalé, daně je nutné snížit,“ říká lídr pravicového bloku Hlavu vzhůru! v Jihočeském kraji Michal Doktor.

„Nečasova vláda dělala plno blbostí, ale ta kritika snížení výdajů svědčí o naprosté ekonomické nedovzdělanosti krugmanovského typu,“ reagoval ekonom VŠE Ladislav Tajovský.

Podle stínového ministra financí ČSSD a kandidáta do sněmovny Jana Mládka byla hlavním problémem špatná struktura škrtů a špatná struktura zvyšování daní. „Oni sice žvanili o vysokém zdanění práce, v podstatě všechny ostatní daně snižovali, jen tu práci nechali nejvíce zatíženou. Není pravdou, že nebylo důležité snižování mandatorních výdajů. Oni ostřihli důchody a tím podlomili domácí poptávku a vyvolali extrémně negativní očekávání. To vůbec nemuseli. Já jsem si myslel, že budou strašit Řeckem jenom před volbami 2010 a že toho pak nechají. Ale oni v tom pokračovali. Protože jsou hloupí a nepochopili to,“ řekl redakci Mládek.   

Za zlého ducha Kalouska zaplatíme

„S hodnocením Kalouskovy vlády – de facto to doopravdy byly jeho vlády nejen proto, že byl nejvlivnějším hráčem koalice, ale zejména proto, že neutěšený stav naší ekonomiky je přímým důsledkem jeho činností v roli ministra financí – se ztotožňuji. Je to dokonce ještě horší a se ´zlým duchem´ bývalého ministra financí se potýká i tato vláda. Nejde totiž vůbec o zpackanou snahu o úspory. Většina opatření, která v rovině makroekonomické správně popisuje Václav Klaus, totiž vůbec nic neušetřila, ale ještě jsme na nich prodělali. Takže jsme se chovali podle zásady ´musíme šetřit, ať to stojí, co to stojí´. V tomto případě budeme všichni v naší zemi za působení ´zlého ducha platit´ vysokou cenu,“ myslí si ministr dopravy a lídr SPOZ Zdeněk Žák.

„Já nemohu než smutně souhlasit s Václavem Klausem, neboť zejména tento názor nás několik v posledních letech k hrůze vedení ODS neustále na jednání výkonné rady opakovalo. Pravidelně a dokola. Tak úporně, až jsme začali být považováni za kaziče a rozbíječe ´reformního a vládního úsilí´. Jak to dopadlo, vidíme. A když ty výsledky a důsledky v ČR vidím, tak snad ani nemohu mít radost z toho, že nás pár zoufalců s vlastním názorem mělo tehdy na výkonné radě pravdu,“ řekl redakci europoslanec ODS Ivo Strejček.

Vládní výdaje prosperitu nepřinesou

Exposlanec TOP 09 František Laudát kandidující v Praze knihu nemá a nečetl. Říká, že klíčovým problémem země je struktura státního rozpočtu.

„I jako u velkých měst se ve státním rozpočtu rozevírají nůžky mezi mandatorními a kapitálovými výdaji. Jednoduše řečeno prostor pro investice se hodně zmenšuje. Mandatorní výdaje jsou vázány na změny zákonů. Kdo dnes křičí proti úsporám v sociální a zdravotní kapitole? Proto teoreticky má Klaus pravdu, v reálu je to komplikovanější. Navíc jsem přesvědčen, že okolní země mají nezdravý ekonomický růst postavený na dluzích. Varovná je věta amerického prezidenta Obamy, že pokud kongres nepovolí navýšení státního dluhu, země upadne do hluboké recese. Kde tohle skončí?" vysvětluje Laudát.

„Jestli bych vládě Nečase něco vyčítal, tak pomalé budování lepších podmínek pro podnikání, inovace, málo peněz do vědy a fungování soudů a tak dále. Je mi líto, pokud už i Klaus věří, že ekonomický růst zajistí veřejné peníze. Něco o tom vědí Řekové, Španělé, Portugalci a brzo o tom budou vědět Francouzi, možná i Němci a Američané. Moje teze: V žádné zemi na světě nevybudoval prosperitu veřejný sektor. Ten tomu může pomoci, ale nic víc. Končím zvoláním: Svět se zbláznil,“ dodal exposlanec.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

V SSM a na škole chemie se triviální ekonomické poznatky nevyučují

Lídr hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura říká, že zvýšení DPH s kombinaci s vysokou spotřební daní za nafty způsobilo logický pokles poptávky a pokles investic veřejného sektoru ekonomiku podráždil ještě víc.

„Ale toto jsou triviální poznatky, které se učí studenti po celé planetě. Bohužel se tyto poznatky nedostaly ani na oblastní výbor SSM, kde vyrůstal pan Nečas, ani na chemicko-technologické školy, kde se vzdělával ministr financí Kalousek. Ony ty důsledky jsou jasné i pro běžného občana, že když je draho a není práce, tak málo utrácím. Ale ani jeden z pánů, co vedli vládu, tedy Kalousek ani Nečas, mezi běžnými lidmi nežili. A z limuzíny či stranického sekretariátu ten svět vypadá jinak,“ dodává senátor Okamura.

I europoslanec ODS Hynek Fajmon si myslí, že v uvedeném směru má Václav Klaus pravdu: „Zvyšování sazeb DPH a dalších daní v kombinaci s razantním krácením investičních výdajů státu vedlo ke zbytečnému prodlužování recese v Česku. Řada lidí uvnitř ODS včetně mě na to upozorňovala již v době, kdy to bylo přijímáno. Bohužel jsme neměli sílu Nečase a Kalouska ani přesvědčit, ani vyměnit. ODS se musí voličům za tuto chybnou hospodářskou politiku omluvit a slíbit, že daně už zvyšovat nebude.“

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Tohle jsme přece říkali stokrát

„Tohle jsme přece říkali stokrát. Na tohle nepotřebujeme Klause. V jeho knize mě spíš zaujalo, jak obhajuje kmotry a říká, že jsou něco jako veksláci za socialismu, že jsou vlastně solí země a rozhýbávají ekonomický život země. To vysvětluje, proč vyhlásil amnestii pro podobné hospodářské kriminálníky. Ale neplyne z toho, že bychom měli brát vážně jeho ekonomické a politické názory. Spíš by tomu mělo věnovat pozornost státní zastupitelství a policie,“ reagoval místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Je to pozdní lítost Klause nad vládou, kterou před tím oslavoval. Co by sám užil proti krizi – redukci sociálního státu, další privatizaci?“ uvedl místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Lídryně hnutí ANO v Kraji Vysočina Věra Jourová s Klausem v hodnocení souhlasí: „Ano, s touto analýzou souhlasíme. Podvázání ekonomiky je způsobeno i přetrvávající špatnou atmosférou ve společnosti a obav z budoucnosti. Z toho plyne tendence spotřebitelů šetřit a obavy zaměstnavatelů přijímat zaměstnance.“

Podobně hovoří i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek: „V tom se shodneme. Růst DPH přišel v nejhorší okamžik.“

Tak to není

Exposlanci TOP 09 Helena Langšádlová a Pavol Lukša s Klausem nesouhlasí. „Václav Klaus zcela zapomíná, že tři čtvrtiny úspor se provedly na výdajové straně. A největší objem právě v oblasti mandatorních výdajů. Václav Klaus by se měl seznámit se skutečnými čísly a nevymýšlet si,“ uvedla Langšádlová kandidující ve středních Čechách.

„Je mi líto, že bývalý prezident zapomněl na období svých vlastních úsporných balíčků a mnohem hlubší recesi v devadesátých letech. Za jeho vlády byly daně v mnoha ohledech vyšší. Například zdanění podniků 35 procent moc růstu ekonomiky a zaměstnanosti nepomohlo. Nyní je 19 procent,“ uvedl lídr TOP 09 v Moravskoslezském kraji Pavol Lukša.

"Já vždy říkám, že nejsem Brouk Pytlík nebo Radek John, abych měl odpověd na každou otázku," smál se lídr ANO v Libereckém kraji Martin Komárek. "Nejsem makroekonom, ale každý vidí, že země byla řízena špatně, když sousední země zvládly krizi lépe," dodal Komárek.

„Já s tím názorem Václava Klause mohu jen souhlasit. Vláda nepostupovala chytře. Navíc byla nejistá a svými postoji vyvolávala neklid a nespokojenost veřejnosti,“ říká kandidát ODS do sněmovny Jaroslav Zvěřina.

Zvýšení daní podvázalo spotřebu domácností a to zpětně vedlo k druhému kolu recese

„Česká ekonomika prožívá obtížné období. Nachází se v nejdelší recesi ve své historii. Ztráta dynamiky je minimálně střednědobá a není možné ji vysvětlit jen jako běžný cyklický výkyv. Od roku 2009, tedy od dopadu euro-americké finanční a ekonomické krize, ekonomika ztratila výkonnost, a to jak s ohledem na období před krizí, tak v mezinárodním srovnání. Její výkon je horší než výkon našich všech přímých sousedů, proces přibližování se k nejvyspělejším zemím se zastavil. Recesi nelze svalovat na ekonomický výkon a pokles poptávky u našich největších obchodních partnerů. Ti všichni prošli recesí lépe než my a aktuálně dosahují lepších ekonomických výsledků. Problém naší ekonomiky je tedy především naším vnitřním problémem. Primárním důvodem je pokles domácí české poptávky, který pokračuje i v roce 2013. Nejméně polovina tohoto propadu je způsobena fiskální restrikcí. Ta má v ČR z kvantitativního hlediska dva projevy: snížení veřejných investic (oproti roku 2009 téměř na polovinu v roce 2013) a zvýšení daňové kvóty. Zvýšení daní podvázalo pomalu se zotavující spotřebu domácností a to zpětně vedlo k druhému kolu recese v roce 2012 a 2013,“ shrnul Klaus to, jak koaliční vláda Petra Nečase a Miroslava Kalouska podle něj způsobila hospodářskou krizi v ČR.

Knihu Česká republika na rozcestí, která se zabývá i mnoha dalšími palčivými problémy naší země, napsal Václav Klaus a kolektiv bezprostředních zaměstnanců i blízkých spolupracovníků institutu – Ladislav Jakl, Stanislava Janáčková, Václav Klaus, Marek Loužek, Jan Skopeček, Martin Slaný, Dušan Tříska, Otakar Vychodil a Jiří Weigl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…