Zásadní rozkol v Babišově týmu. Mluví se i o předčasných volbách

02.11.2013 5:45

Vyrovnané jsou v hnutí ANO síly těch, kteří zásadně odmítají vstup do vlády, i těch, co naopak k účasti v ní vyzývají. Rozkol však zatím nehrozí, protože se všichni podřídí rozhodnutí Andreje Babiše. Ten už své spolustraníky nabádá, aby se připravovali na to, že společně s volbami do Evropského parlamentu se mohou uskutečnit další předčasné volby.

Zásadní rozkol v Babišově týmu. Mluví se i o předčasných volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Neskrývá dobrou náladu

Hnutí ANO není jednotné v pohledu na to, zda se má pustit do vládního angažmá. „Je to asi tak napůl rozdělené. Jedni jsou zásadně proti vstupu do vlády a druzí jsou pro. Zatím ale není důvod k obavám z nějakého rozkolu, protože tahle schůzka proběhla bez přítomnosti Andreje Babiše, a ten už je srovná, jak bude chtít,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz zdroj obeznámený se čtvrtečním jednáním ANO, který si ale nepřeje být jmenován.

Druhý nejsilnější subjekt z předčasných voleb si dobře uvědomuje nejednoznačnost jejich výsledku a možné nestability. „Andrej Babiš jim dal také jako alternativu, aby se chystali na možné další předčasné volby. Ať se chystají jakoby na volby do Evropského parlamentu, tam by chtěli rádi bojovat. Ale zároveň, aby počítali s tím, kdyby to u nás směřovalo k předčasným volbám,“ konstatuje zdroj.

Jednat s oslabeným Sobotkou je výhodné

Zároveň ale pečlivě sledují počínání politiků ČSSD a shánějí o nich informace. „Uvědomují si, že to v sociální demokracii nemusí dopadnout tak, jak to zatím vypadá. To, že Babiš řekl, že bude jednat jenom se Sobotkou, je pochopitelné. Byla by také hloupost, kdyby chtěl jednat s někým jiným ve chvíli, kdy je Sobotka tak oslabený,“ dodává zdroj blízký hnutí ANO.

Spory kvůli financím

Uhlídat téměř padesátku poslanců nebude pro Andreje Babiše snadné. Navzdory tomu, že jej náhle chválí téměř všechna česká média, není zákulisí hnutí ANO tolik optimistické, jak by se na první pohled zdálo.

Podle dostupných informací platil Babiš své lídry a klíčové postavy, mezi nimiž mohla být místopředsedkyně Jourová či herec Stropnický, částkou kolem 150 tisíc měsíčně. Poté, co hnutí vstoupilo do sněmovny, ovšem tyto peníze Babiš platit s největší pravděpodobností nebude. Všichni tak přijdou o přibližně sto tisíc korun. Od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2014 totiž činí dle zákona platová základna pro poslance 51 731 korun.

Vzhledem k tomu, že Andrej Babiš nehodlá vstoupit do vlády, zbude jen na několik vyvolených uvnitř strany další nárok na tučný plat v orgánech Poslanecké sněmovny. Jak se však pro ParlamentníListy.cz svěřili hned dva Babišovi poslanci, situace není růžová.

„Víte co, dělat práci po těch, kteří to tady zmrvili, je záslužné, ale brát za to 40 tisíc je výsměch. Doufám, že se o nás Andrej Babiš postará," uvedl jeden z jeho blízkých. „On nepřipouští diskusi, a když není po jeho, řve, že to platí a řídí on," dodal s tím, že rozhodně nechce být jmenován.

Ten měl jít tam, ten onam

Podle jiného poslance byly před volbami rozděleny resorty. Například finance měl řídit Andrej Babiš, což sám a opakovaně přiznal, na ministra zahraničních věcí mohl aspirovat bývalý diplomat Martin Stropnický. Ten má prý s tím, že by měl jen sedět v lavicích, taktéž problém. „Pokud se těšil a teď to nepřijde a bude jen sedět a mávat rukou, tak to samozřejmě efekt, o němž jsme snili, nemá," řekl náš zdroj z ANO.

Martin Stropnický se ke svým ambicím nehlásí. Jeho poslední komentář se týkal puče uvnitř ČSSD. „Prezident pokračuje v realizaci svého plánu msty. Domnívám se, že jeho naplnění podřídí všechno," uvedl v prohlášení pro ParlamentníListy.cz.

„Těch, kteří čekají, že budou v dozorčích radách a budou mít moc, je mezi námi mnoho a je pouze na Babišovi, aby to řešil. Nikoho jiného k tomu nepustí," řekl pro naši redakci budoucí poslanec ANO.

Toto hnutí v letošních předčasných volbách získalo 18,65 procent a 47 poslanců. Ani přesto nechce jeho předseda vstoupit do vlády. Důvodem je prý snaha o vyvolání předčasných voleb, v nichž by mohlo ANO drtivě zvítězit.

Reakce hnutí ANO

  1. Místopředsedkyně Věra Jourová není a ve své nynější politické funkci nikdy nebyla hnutím ANO placena.
  2. Martin Stropnický nikdy nebyl hnutím ANO placen.

Tyto lži (jak se ve vašem anonymním článku konstatuje „dostupné informace“) paní Němcové (ODS) jsme několikrát vyvrátili. Zdá se, že i „zdrojem z ANO“ Parlamentních listů je někdo z ODS.

Pokud by měl někdo s platem poslance problém, určitě by na kandidátku nevstupoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…