Ze Zemana by kvůli tomu udělali blázna a zrádce. Může za to i krteček a moudrý český národ. Kníže, Bělobrádek, Gazdík i Filip promluvili

24.02.2015 15:35

Dle aktuálního lednového průzkumu CVVM označilo vztahy České republiky a Číny za velmi dobré či spíše dobré 64 procent respondentů, což je oproti prosinci 2013 nárůst o 18 procent. ParlamentníListy.cz se politiků dotázaly, čím to podle nich je a zda ten posun považují za pozitivní.

Ze Zemana by kvůli tomu udělali blázna a zrádce. Může za to i krteček a moudrý český národ. Kníže, Bělobrádek, Gazdík i Filip promluvili
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem ve Velkém lidovém paláci v Pekingu

Za velmi dobré nebo spíše dobré nyní považuje česko-čínské mezistátní vztahy dohromady 64 procent respondentů průzkumu, 22 procent je označilo za spíše nebo velmi špatné. Zbytek dotázaných odpověděl, že neví.

Větší politiků vnímá posun za kladný a pozitivně hodnotí i vztahy s Čínou. Především pak politici ČSSD a KSČM. Politici TOP 09 a KDU-ČSL připomínají důležitost lidských práv.

Výsledek nové politiky vlády vůči Číně

„Vždy je dobré mít dobré vztahy,“ reagoval stručně vicepremiér pro vědu a vzdělávání a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Pokládám to za výsledek nové politiky vlády vůči Číně. Tato politika spolupráce dle mého nese ovoce v ekonomické oblasti a je evidentně pozitivně vnímána i občany České republiky,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

„Je to důsledek standardních vztahů a je to pro budoucnost jen dobře. Potřebujeme ještě další zlepšení pro naše větší možnosti v obchodní výměně,“ míní předseda KSČM, místopředseda Poslanecké sněmovny a předseda Meziparlamentní skupiny ČR – Čínská lidová republika Vojtěch Filip.

„To jsou trochu podivné otázky, neboť poté, co tato vláda od počátku zvěstovala, že konečně napravila vztahy v Číně a jak máme výborné vztahy, a pan Zaorálek prohlásil, že se nebudeme míchat do vnitřních záležitostí Číny, to jest nebudeme mluvit o lidských právech, bylo jasné, že to bude mít odraz ve veřejném mínění. Jestli je to dobře, nebo špatně? Podívejte se, jestli veřejné mínění je toho názoru či onoho, to není tak závažné. Otázka je, jaké jsou vztahy opravdu. Zda jsou stejné, horší či lepší, je těžko k posouzení. Doufám, že jsou dobré. Otázka ale je, čím se to vykoupilo. To jsou otázky na trochu komplikovanější odpovědi, kdy se musí zohlednit několik věcí, a ne pouze ano, či ne,“ řekl redakci předseda TOP 09 a předseda Zahraničního výboru sněmovny Karel Schwarzenberg.

Zřejmě to jsou důsledky krtečkovy čínské mise

„Nepřeceňoval bych výsledky jednoho průzkumu. KDU-ČSL zastává vůči Číně dlouhodobě transparentní politiku: Stojíme o ekonomickou spolupráci a čínský trh považujeme pro české exportéry za atraktivní a důležitý. To však neznamená, že opustíme politiku obrany lidských práv. Jednak bychom tím přišli o významný rys české zahraniční politiky, který nám dělá dobré jméno na mezinárodní scéně, jednak by nám to v byznysu s Čínou stejně nepomohlo, protože v Pekingu si neváží těch, kteří si neváží sami sebe a netrvají na svých názorech,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

„Zřejmě to jsou důsledky Krtečkovy čínské mise. Zda to je pozitivní, či ne, to bych nehodnotil. Není totiž tolik důležité, co si o našich vzájemných vztazích s Čínou myslíme, ale to, jakou konkrétní podobu na sebe berou. Stížnost čínské velvyslankyně na poslaneckou cestu na Tchaj-wan ukazuje, že ve vnímání toho, co je ve vzájemných vztazích normální, se dosti lišíme,“ říká místopředseda Poslanecké sněmovny a první místopředseda STAN Petr Gazdík.

„Pokládám to především za mimořádně pádnou odpověď všem kritikům prezidenta Miloše Zemana a jeho loňské říjnové cesty do Číny. Je to především on, který jako hlava státu dokonal pozitivní obrat v naší politice vůči Čínské lidové republice s tím, že předseda vlády, ministr Jan Mládek a další tento trend podpořili. Normální občané a podnikatelské kruhy to samozřejmě ocenili a je dobře, že se nenechají zmást nesmyslnou mediální kampaní, která jak se ukazuje, je kontraproduktivní. Ono napsat v Lidových novinách o návratu hlavy státu z velmi úspěšné návštěvy druhé největší světové velmoci, kde byl přijat s největšími možnými poctami včetně dělostřeleckých salv ´Užitečný idiot se vrací´, tak to je opravdu úroveň Radia Jerevan a toto český člověk zkrátka nevezme. Pokud mohu prognózovat, tak si myslím, že příznivé hodnocení našich vztahů s Čínou bude dál narůstat,“ řekl redakci předseda SPO a senátor Jan Veleba.

ParlamentníListy.cz oslovily politiky ANO, například Andreje Babiše, Jaroslava Faltýnka, Jaroslavu Jermanovou, Martina Stropnického, Richarda Brabce a další, ale nikdo z nich nereagoval. Stejně tak nereagoval nikdo z ODS včetně Jana Zahradila, Martina Novotného, Evžena Tošenovského, Jany Černochové.

Vzdálená Čína s námi obchoduje a nešíří válečné hrozby

„V minulých měsících se o Číně více hovořilo. Doufám, že to neznamená, že se více našich občanů zhlédlo, jako pan prezident, v tom, jaký je stav čínské společnosti, a nechtějí se jím inspirovat. Čína zůstává zemí, kde jsou nejen pošlapávána lidská práva, ale i velká část společnosti žije v zoufalých sociálních podmínkách,“ uvedla místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Helena Langšádlová.

„Vzdálená Čína s námi obchoduje a nešíří válečné hrozby ani nenapadá kulturně Evropu,“ uvedl místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

„Nepochybně k tomu přispěla velmi otevřená politika, kterou vůči Číně zastává prezident Miloš Zeman. Občané správně cítí, že zde je obrovský trh, který je příležitostí pro naše výrobky a služby. Proto si myslím, že jde o jednoznačně pozitivní vývoj,“ soudí poslanec Úsvitu Radim Fiala.

„Určitě je to velmi dobrá zpráva. Svědčí o tom, že lidé pozitivně vnímají rozvíjení kontaktů s Čínou na nejvyšší úrovni a také naši obchodní diplomacii. Čína je pro nás zajímavý obchodní partner, zajímavé mohou být i jejich investice v České republice,“ myslí si místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Václav Votava.

Čína je největší potencionální partner pro mnoho našich firem

„Pozitivní posun to je. Ale jsem skeptický, že nám to krom dobrého pocitu něco přinese,“ reagoval místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Současná vláda i pan prezident volí ve vztahu s Čínskou lidovou republikou pozitivní zahraniční politiku opřenou o ekonomickou spolupráci a nezasahování do vnitřních záležitostí ČLR. Prostě zmizela některá zbytečně konfrontační témata. Na druhé straně pevně věřím, že zůstává v naší politice otázka dodržování lidských práv, sociální dumping či problematika životního prostředí. A také se začal rozvíjet turismus a vůbec výměna informací mezi oběma zeměmi,“ uvádí místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

Podle poslance Petra Adama zvoleného za Úsvit se jedná o pozitivní zprávu: „Čína je největší potenciální partner pro mnoho našich firem, a proto jsou dobré vztahy naprostým základem. Proč tomu tak je? Jeví se jako klidný region, který nerozpoutává konflikty po světě, což je pro mnohé obyvatele příjemná změna ke vnímání v dnešní velice turbulentní době. Je jen na nás samotných tento trend dobrých vztahů s Čínou nezkazit.“

Pražská kavárna by ze Zemana udělala zrádce demokratických hodnot a blázna

„Tento trend považuji za správný. Evidentně se však nebude líbit TOP 09 a takzvané intelektuální elitě z pražské kavárny. To však není podstatné. Dobré vztahy, a to hlavně v hospodářské oblasti, s Čínou udržují například nejen USA, ale také všechny významné demokratické státy EU. Stačí si vzpomenout na poslední návštěvu amerického prezidenta Baracka Obamy v Číně, kde tuto zemi chválil a prohlásil o ní, že je mírumilovná. To kdyby prohlásil například prezident Zeman, tak by z něho pražská kavárna udělala zrádce demokratických hodnot a blázna. Veřejnost to však vnímá jinak. V tomto ohledu je posun vládní politiky vztahů ČR s Čínou krokem správným směrem a rozhodně nevybočuje z politického zaměření většiny zemí Západu, které s Čínou hojně obchodují a udržují kulturní spolupráci,“ uvedl poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Pozitivní posun vztahů České republiky s Čínou je rozhodně zásluhou prezidenta Miloše Zemana a realistickou politikou současné vlády Bohuslava Sobotky. Ta výrazným způsobem změnila politiku ideologické zaslepenosti a předsudků, které aplikovaly vůči Číně předchozí pravicové vlády. Ty spolupráci s Čínou z politických důvodů ignorovaly, čímž výrazně zúžily možnosti pro náš export a zároveň blokovaly potřebné investice do České republiky. Současná politika vlády rozvíjející užší spolupráci s Čínou však neznamená změnu pohledu na otázku dodržování lidských práv,“ dodal Richard Dolejš.

Bude to tím, že Češi jsou moudrý národ a nepodléhají protičínské propagandě

Podle poslance KSČM Vojtěcha Adama je výsledek výzkumu veřejného mínění jednoznačně pozitivní. „Je to dáno tím, že lidé už tak nepodléhají protičínské propagandě některých médií. Vztahy s Čínou jsou pro nás velmi důležité a je třeba je neustále rozvíjet. A nejen ty ekonomické,“ řekl poslanec.

„Bude to tím, že Češi jsou moudrý národ a přes různé mediální masáže si jsou schopni udělat vlastní názor,“ podotknul poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Nechápu. Na základě jakých kritérií tak respondenti soudí? A co by asi odpověděli ohledně vztahu České republiky k lachtanům?“ vyjádřil pochyby o metodice průzkumu poslanec TOP 09 Daniel Korte.

Poslanec ČSSD Pavel Ploc posun v důvěře považuje za pozitivní zprávu. „K tomu výsledku zejména přispěla hospodářská zahraniční politika současné vlády a návštěva našeho prezidenta v Číně,“ myslí si poslanec.

Číňané mají výborné jméno jako obchodní partneři i jako turisté

„Číňané mají výborné jméno jako obchodní partneři i jako turisté. Proto není divu, že vztah k tomuto národu je velmi pozitivní,“ soudí europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Čína je důležitý obchodní partner České republiky a významný investor v Evropě. Dle mého názoru poslední vzájemné návštěvy oficiálních představitelů a dohodnuté projekty ekonomické spolupráce posílily pozitivní vnímání Číny v České republice,“ míní poslankyně ČSSD Dana Váhalová.

„Lidé cítí, že je potřeba diverzifikovat náš zahraniční obchod, že je potřeba být mít více partnerů a lidé považují Čínu za nadějného partnera bez ohledu, jestli to tak je, nebo není. Velmi výrazně se změnila i mediální a veřejná atmosféra. Například Praha udělala oslavy čínského nového roku s velkou publicitou. Takové věci také přispívají k tomu, aby lidé tyto změny pociťovali. Pozitivní vliv měla zejména zahraniční cesta prezidenta republiky. Prezident byl přivítán v Číně s velkou úctou a myslím si, že to byla od roku 1989 nejlépe vyznívají zahraniční návštěva vůbec,“ řekl redakci europoslanec KŠM Miloslav Ransdorf.

„Snad se dá průzkumu věřit. Možná je to i díky medializaci cesty pana prezidenta do Říše středu. Sám jsem tam byl a rozvoj země je v mnohém obdivuhodný. Stejně jako jejich historie. Tím neříkám, že by mě netrápil osud Hongkongu, Tibetu, Tchaj-wanu. Ostatně, co je zcela dokonalé, že? Ale tu a tam jsou skutečnosti, které v rámci slušnosti tolerovat nelze. Ani příteli. V cizině i doma,“ míní poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Čínská ekonomika je největší ekonomikou světa

Dle údajů ministerstva zahraničí činil v roce 2012 český vývoz do Číny 32,7 miliardy korun, dovoz z ČLR dosáhl výše 304,56 miliardy korun. V roce 2013 byl vývoz ve výši 37,57 miliardy a dovoz 302,7 miliardy korun.

Vláda Bohuslava Sobotky i prezident republiky Miloš Zeman podporují intenzivní obchodní spolupráci s Čínou, což bylo potvrzeno vloni dubnovou návštěvou ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v Číně i při říjnové návštěvě prezidenta Zemana.

Podle Mezinárodního měnového fondu se stala čínská ekonomika největší ekonomikou světa – tvoří 16,5 procenta světové ekonomiky (USA tvoří 16,3 procenta).

  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…