Zeman hýčká Haška a Sobotku přehlíží. Toto se o premiérství říká v ČSSD

27.09.2013 8:55

Má prezidentova návštěva Jihomoravského kraje měsíc před volbami podpořit jeho favorita v sociální demokracii Michala Haška, představitele křídla, které je Miloši Zemanovi mnohem bližší než současný předseda Bohuslav Sobotka? Podle některých sociálních demokratů to tak vypadá, zvlášť když Zeman svého oblíbence ostentativně veřejně oslovuje „milý Michale“. Ale přece jen doufají, že prezident už opustil myšlenku rozhodovat se při jmenování premiéra podle preferenčních hlasů ve volbách.

Zeman hýčká Haška a Sobotku přehlíží. Toto se o premiérství říká v ČSSD
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Zeman s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem

To by dávalo větší šanci právě hejtmanovi Jihomoravského kraje, protože ten už před třemi lety na „kroužkování" svého předsedu v Jihomoravském kraji porazil, i když jen o pár hlasů. Ale tentokrát by mu veřejně proklamovaná přízeň hlavy státu mohla pomoci v regionu, kde oba vrcholní představitelé strany kandidují, ještě víc.Nevím, proč se o tom stále spekuluje, kdo by měl být příštím premiérem, pokud ČSSD vyhraje sněmovní volby, když strana i její nejvyšší orgány, sjezd a ústřední výkonný výbor potvrdily, že jejím kandidátem na premiéra je předseda strany Bohuslav Sobotka,“ řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek k neustále se vynořujícím spekulacím, kdo nakonec stane v čele Strakovy akademie.

Preferenční hlasy nejsou od toho, aby ovlivňovaly sestavení vlády

Spekulace kolem jmenování příštího premiéra se objevily poté, co prezident vyjádřil přesvědčení, že vedení vítězné strany bude při nominaci premiéra klást důraz na preferenční hlasy pro své kandidáty. Jeho kancléř Vratislav Mynář potom řekl, že by prezidentovo rozhodování o předsedovi vlády mohl ovlivnit i počet preferenčních hlasů, které jednotliví kandidáti dostanou. Preferenční hlasy nejsou od toho, abychom volili premiéra, hejtmana nebo starostu, takový volební systém u nás není. Preferenční hlasy jsou od toho, aby si lidé zvolili, koho chtějí ve sněmovně, ale nemělo by to mít vliv na sestavení vlády,“ namítl ParlamentnímListům.cz senátor za ČSSD, exministr vnitra František Bublan. To už je podle něj věcí politických stran, které se na vládě budou podílet. Prezident Miloš Zeman by tedy měl přihlédnout zejména k tomu, koho vítězná politická strana na premiéra nominuje.

O kandidátovi na premiéra by měla rozhodovat vítězná strana

Mezi politiky ČSSD, které ParlamentníListy.cz oslovily, převládá názor, že by o svém kandidátovi na premiéra měla především rozhodovat vítězná strana. „Já myslím, že sociální demokracie dala jasně najevo, kdo je jejím kandidátem na premiéra České republiky. Je jím náš předseda Bohuslav Sobotka,“ prohlásil stínový ministr obrany za ČSSD a exposlanec Jan Hamáček. „Je to rozhodnutí nejvyšších orgánů sociální demokracie, jak předsednictva strany, tak jejího ústředního výkonného výboru,“ konstatoval, čímž je podle něj celá věc docela jasná.

Platí dohody, rozhodnutí nejvyšších orgánů strany i slib prezidenta

I když Ústava neurčuje, koho má prezident jmenovat do čela vlády, takže má naprosto volnou ruku, politici ČSSD věří, že bude respektovat vůli vítězné strany. Ale co kdyby přece jen prezident udělal něco jiného? Nepodřídila by se sociální demokracie jeho rozhodnutí jako v případě podpory Rusnokovy vlády? „Myslím si, že platí nějaké dohody, nějaká rozhodnutí, která padla na nejvyšších orgánech, Sobotka je jasným kandidátem na premiéra, to by se mělo naplnit,“ je přesvědčen senátor František Bublan. Exposlanec ČSSD Jan Hamáček odmítá spekulovat o jiných variantách. „Já jsem pozorně sledoval pana prezidenta, řekl, že jmenuje premiérem předsedu vítězné strany. V případě, že to bude sociální demokracie, tak tedy toho, koho nominuje sociální demokracie. A ČSSD se rozhodla pro Bohuslava Sobotku, tudíž já věřím veřejnému slibu prezidenta republiky a o dalších věcech odmítám spekulovat,“ uvedl Hamáček.

Prezident slíbil, že bude respektovat výsledky voleb

Prezident Miloš Zeman totiž ve chvíli, kdy vyhlašoval termín předčasných voleb, potvrdil, že při jmenování ministerského předsedy bude zcela respektovat výsledky voleb. „Takže jestliže například vítěznou stranou bude TOP 09 a TOP 09 doporučí za premiéra pana Miroslava Kalouska, jmenuji pana Miroslava Kalouska předsedou vlády České republiky,“ prohlásil jako příklad před měsícem na Pražském hradě. A na tento výrok se odvolává i senátorka za ČSSD Milada Emmerová, která patří k příznivcům Miloše Zemana. „I když vím, že se spekulovalo, koho prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem, pokud zvítězí sociální demokracie, když ve sněmovně uvedl v této souvislosti, že předsedou vlády jmenuje 'představitele vítězné strany', po několika dnech svůj výrok korigoval, a potvrdil, že by šlo o předsedu strany, tedy konkrétně Bohuslava Sobotku, a nikoli místopředsedu Michala Haška,“ vysvětlila senátorka. Věří, že Miloš Zeman své slovo dodrží. Ostatně sám Michal Hašek už dříve sdělil, že si neumí představit, že by představitelem strany, který bude pověřen jednáním o sestavení vlády a následně jmenován premiérem po vítězných volbách, byl někdo jiný než předseda strany.

Sociální demokraté mají svého předsedu

I bývalý předseda ČSSD a bývalý premiér Vladimír Špidla považuje za zbytečné spekulace, koho prezident jmenuje. „Sociální demokraté mají svého předsedu, který by v případě volebního vítězství měl být premiérem. O ničem jiném nemá smysl nyní hovořit,“ je přesvědčen Vladimír Špidla, který do čela strany i vlády nastoupil v roce 2002 právě po současném prezidentovi Miloši Zemanovi.

Vítězslav Jandák prezidentovi důvěřuje: Zatím všechno udělal dobře

Ale další Zemanův příznivec – exposlanec sociálních demokratů Vítězslav Jandák - upozornil, že záleží hlavně na voličích, jak rozdají hlasy ve volbách. „Já jen doufám, že volby dopadnou pro sociální demokracii dobře, a pak záleží už jen na panu prezidentovi, protože je plně v jeho kompetenci jmenovat premiéra. A nikde v Ústavě není uvedeno, kdo by to měl být, záleží plně na jeho rozhodnutí,“ konstatoval exposlanec. Dodal, že prezidentovi plně důvěřuje, protože zatím všechno, co udělal, udělal dobře. „Nechápu lidi, kteří chtěli přímou volbu prezidenta, že dnes volají po omezení jeho kompetencí. Já si naopak myslím, že bychom měli mít silného prezidenta,“ vyslovil Vítězslav Jandák pro ParlamentníListy.cz názor, který ovšem má ve straně řadu odpůrců.

Ve vrcholné politice nemohou být jen hejtmani a starostové

Senátor František Bublan nesouhlasí s Milošem Zemanem ve významu voličských preferencí. Prezident totiž i při návštěvě jižní Moravy prohlásil, že politiku by podle něj měli dělat lidé, kteří už něco dokázali. Na úplný vrchol politiky by se podle něj měli dostat lidé, kteří se osvědčili na jejích nižších stupních. Řekl, že když jde někdo do politiky rovnou z lokomotivy nebo z Právnické fakulty, aniž něco dokázal, snadno se voličům odcizí a skončí. Zjevně tak narážel na bývalého premiéra a někdejšího předsedu ČSSD Stanislava Grosse, který byl původně strojvedoucím, a na současného předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který se po ukončení studia práv stal poslancem.

Bublan prohlásil, že mu není moc po chuti, co říká prezident: že by lidé měli volit osobnosti, které se osvědčily jako hejtmani nebo starostové a které už dokázaly řídit nějaký celek. „Měli by se volit lidé z širšího spektra, nejen vůdčí osobnosti, ale i lidi, kteří nepřicházejí jen z komunální politiky, ale z běžného života, a chtějí se na něčem podílet. Mnohdy jsou při posuzování a schvalování zákonů mnohem prospěšnější. Aspoň ta praxe taková je,“ konstatoval senátor Bublan.

Prezident by promarnil svou první šanci jmenovat premiéra

Sociální demokraté odmítali sdělit, jak by se strana zachovala, kdyby vyhrála volby a prezident dal při jmenování premiéra přednost jinému představiteli strany před jím neoblíbeným Bohuslavem Sobotkou. Proto se ParlamentníListy.cz zeptaly na možnosti, jaké by v takové situaci ČSSD měla, místopředsedy komunistů a exposlance Jiřího Dolejše. „Jsem přesvědčen, že prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem předsedu vítězné politické strany, i když tu máme precedent z roku 2010, kdy tehdejší prezident Václav Klaus nejmenoval šéfa vítězné ČSSD, ale lídra až druhé strany – ODS,“ připomněl ParlamentnímListům.cz Dolejš. Pokud by Miloš Zeman jmenoval někoho jiného než předsedu ČSSD, mohlo by se podle Dolejše stát, že by tak promarnil svou první šanci jmenovat premiéra. Je ovšem otázkou, jestli by se v takovém případě celá sociální demokracie skutečně dokázala prezidentovi postavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…