Zeman má rasistické myšlení, povzbuzuje strach a malost, zaznělo od Babiše kvůli uprchlíkům. A ostnatý drát na hranicích a vystoupení z EU...

25.06.2015 16:12

ANKETA Prezident republiky Miloš Zeman na setkání s občany na Vysočině řekl, že bychom neměli přijímat žádné uprchlíky ze zemí nám kulturně velice vzdálených, například z Afriky. Nelze podle něho vyloučit, že mezi nimi mohou být džihádisté. Nejde jen o několik set či tisíc uprchlíků, ale jde o řetězovou reakci, kterou je třeba zastavit od začátku, neboť když už běží, nelze ji zastavit. Musíme prý bojovat proti islámskému radikalismu, jinak můžeme mít stejný osud, jaký nám plánoval Reinhard Heydrich.

Zeman má rasistické myšlení, povzbuzuje strach a malost, zaznělo od Babiše kvůli uprchlíkům. A ostnatý drát na hranicích a vystoupení z EU...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident testoval kulomet, zacílil na novináře.

„Zastávám názor, který vychází z pohádky o jezinkách. Jen dva prstíčky tam strčíme, jen co se ohřejeme, hned zase půjdeme. Tvrdím, že nejde o několik set nebo tisíc uprchlíků. Jde o řetězovou reakci. Jak víte, chcete-li řetězovou reakci zastavit, musíte začít od začátku. Když už běží, těžko ji zastavíte. Z tohoto důvodu se domnívám, že bychom neměli přijímat žádné uprchlíky ze zemí nám kulturně velice vzdálených... Nejsem proti migraci jako takové, ale pokud jde o migraci tohoto typu z Afriky, zejména z Libye, myslím si, že by to bylo neštěstí nejen pro nás, ale i pro ně, protože by byli vykořenění ze svého prostředí... Nelze vyloučit, že mezi těmito migranty mohou být džihádisté,“ řekl Zeman.

Prezident se věnoval problematice radikálního islámu: „Vracíme se tak k tomu, o čem jsme před chvílí mluvili, k vyhlazení Čechů hitlerovským režimem, které naštěstí nenastalo. Bohužel život není tak pohodlný, aby byl prost nebezpečí. Musíme bojovat proti islámskému radikalismu, protože v opačném případě můžeme mít stejný osud, jako nám plánoval Reinhard Heydrich.“

Postoj české vlády je nedostatečný a alibistický

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o slovech prezidenta Zemana myslí. Poměrně dost velká část politiků ho podporuje, někteří ho ale označují za populistický či xenofobní.

„To je kec. Populisté nejsou věcní a nesnaží se o pravdu, nýbrž základní úvaha je: ‚jak zaujmu posluchače‘,“ uvedl předseda TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

„Obecně lze s nebezpečím, na které upozornil pan prezident, souhlasit. Nicméně zaprvé existuje schengenský systém, a tak pokud se tito lidé dostanou do EU, pak jim nelze zabránit ve vstupu do České republiky. A zadruhé azylové zákony naší země neumožňují předem diferencovat, kdo si může, či naopak nemůže požádat o azyl. Takže pokud zvážíme praktickou rovinu návrhu pana prezidenta, tak z mého pohledu je nerealizovatelná. Pokud ovšem nezabezpečíme naše hranice ostnatým drátem a nevystoupíme z EU,“ říká místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Souhlasím, má pravdu,“ odpověděl stručně místopředseda poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Buďme ještě upřímnější – samozřejmě, že mezi imigranty jsou i radikální islamisté a ti, z nichž se džihádisté stanou v Evropě. Radikálních imámů, kteří hlásají nenávist vůči nám, tu už máme více než dost. Tady nejde o uprchlíky, ale o invazi nepřátelských vetřelců,“ myslí si poslanec Svobody a demokracie Tomio Okamura.

„Prezident vyjádřil jasně to, čeho se většina lidí bojí a k čemu zodpovědní politici postupně a pozdě docházejí a co začne rozkládat EU. S jeho názorem souhlasím a je třeba rychle jednat a uzavřít hranice EU. Postoj vlády bych přirovnal ke stylu, který mistrně popsal Jaroslav Hašek v dílku Dějiny strany mírného pokroku v mezích zákona. Ten mírný pokrok je fakt, že vláda si poprvé dovolila mít trochu jiný názor, než je jí  z Bruselu přikazován, a ty meze zákona znamenají, že neřekne NE! jako prezident Miloš Zeman, ale pár stovek je ochotna přijmout s tím, že si naše milé nové ‚spoluobčany‘ z těch statisíců vybereme sami. Rád bych věděl, jak a podle čeho. Možná že losováním?“ upozorňuje předseda SPO a senátor Jan Veleba.

„Hovořil jsem s jedním politickým analytikem, který mi řekl, že tabulky odhadů počtů nové vlny imigrantů přes Středomoří jsou známy už tři roky, přičemž politici EU nereagovali. No a to, že naši europoslanci hlasovali pro kvóty, znamená, že zodpovědní činitelé vlády ČR neměli o skutečném stavu tohoto problému ani ponětí. Maďarsko jednostranně zastavilo evropskou azylovou dohodu. To znamená stop uprchlíkům do Maďarska. Dále se Maďarsko rozhodlo pro stavbu nárazníkové zdi na hranici se Srbskem. A Rakousko využívá přísný imigrační zákon, pomocí kterého prakticky přijímání uprchlíků zastaví. Ve světle těchto opatření je postoj české vlády naprosto nedostatečný, alibistický a nic neřešící, chcete-li, nechránící vlastní občany,“ dodal Veleba.

Některé žadatele a žadatelky bych poslal šupem pryč, ale ta zmučená žena...

„Jako obvykle, pan prezident je v této problematice mimo. V Africe žijí například křesťané, kteří mají kulturní tradici z dob, kdy u nás s bídou rozdělali prapředkové oheň. Ale pan prezident hlásá i nebezpečné názory. Nedávno jsem byl ve Francii právě kvůli problematice imigrace. Viděl jsem přijímací proceduru. Některé žadatele a žadatelky bych poslal šupem pryč. Ale potom tam také seděla Afričanka. Na tváři měla asi mačetou vyseknutý kříž, ruce měla modré asi od mučení cigaretami. Měla nervový tik. Pokorně a tiše seděla a čekala na pohovor. Neměl jsem odvahu se jí ptát. Ale jsem si jistý, že prošla peklem. Zajímalo by mě, jestli by i například téhle ženě řekl Zeman, ať jde zpátky. To by asi musel být hodně otrlý. Ono je totiž lépe jednou vidět, než desetkrát žvanit. Dnes ze Sýrie prchá elita, která by pro nás byla obrovským přínosem. Ale zatím po nich sahají Němci a naše vláda čeká, až co zbude,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Vyhnout se džihádistům mezi uprchlíky a zároveň neodmítnout pomoc uprchlíkům en bloc může spočívat v tom, že přijmeme syrské křesťany, kteří již projevili o útočiště v Česku zájem,“ soudí europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda.

Podle poslance ODS Petra Bendla Česká republika patří mezi nejbezpečnější země na světě i díky obezřetné imigrační politice a bylo by podle něj dobré, kdyby to tak i zůstalo. „Nic bych v tomto ohledu neměnil. Více, než děláme pro imigranty teď, bych nedělal. Z většího množství lidí jiných kultur je podle mého názoru oprávněná obava,“ vysvětlil poslanec.

Pád Říše římské. Euroatlantická civilizace vymírá. A soužití se sudetskými Němci...

„Já s názorem pana prezidenta Zemana plně souhlasím. A byl bych nerad, aby Evropa zopakovala období pádu Říše římské. K tomu je také třeba, aby EU měla odvahu se postavit k pravdě čelem a řešit i příčiny. Zastavit embargo Sýrie, zastavit podporu vzbouřenců, kteří často jsou odnoží či přímo stoupenci radikálního Islámského státu. Politika, kdy nepřítel mého nepřítele je můj přítel, je chybná. Bohužel se zdá, že jsme nepoučitelní,“ myslí si poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Co dokáže řízená imigrace v dlouhodobém horizontu, i když nejde o velké kulturní rozdíly, ukázal příklad takzvaných Sudet v první polovině minulého století. Co dokáže imigrace odlišných kultur po druhé světové válce, lze vidět na příkladu Německa, Francie a jiných zemí. Evropa zažila několik vln stěhování národů. Zdá se, že v této době sílí ona pozvolná poválečná vlna. Euroatlantická civilizace vymírá, a díky civilizačním nemocem slábne. Jde tedy o více než jen o výběr uprchlíků,“ míní poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Srovnání s Heydrichem si netroufám hodnotit. Ale jinak se s panem prezidentem ztotožňuji. Myslím, že většina lidí to cítí stejně, jen se to mnozí bojí vyslovit,“ uvedl poslanec ANO Stanislav Berkovec.

„Myslím, že s panem prezidentem nesouhlasím. Nemyslím si, že ‚nelze vyloučit, že mezi nimi‘. Jsem přesvědčen, že mezi nimi džihádisté již jsou. Ono už nejde o imigraci, ale o invazi s cílem získat Evropu pro tu zrůdnou ideologii. Jinak se to nazvat asi nedá! A bojovat proti islámskému radikalismu? Není-li pozdě, pak je nejvyšší čas, aby se skutečně nejen nám, ale celé Evropě nenaplnil osud, který našemu národu Reinhard Heydrich připravoval! Osud možná daleko horší. Ano, musíme použít všechny prostředky k jejich zastavení. Obávám se, že dnes už nebude stačit dosavadní způsob snahy o zastavení jejich přílivu, že nastal čas na silové zastavení vojenskou silou. Vím, bude to těžké. Vždyť řada našich politiků to obrovské nebezpečí nechce vnímat. A nejen politiků,“ říká senátor Jaroslav Doubrava.

„Nevěřím zveřejněnému průzkumu, že jen 56 procent našich lidí je proti přijímání imigrantů. Jsem s lidmi v denním styku. Nenašel jsem jediného, který by z nich neměl obavy, který by s jejich přijetím souhlasil. Tak kde se ty statistiky dělají a proč? Co si mám myslet o ochránkyni lidských práv Šabatové, která opravdu zaperlila (nebo je to nedostatek kompetence a vědomostí k výkonu takové funkce?) svým prohlášením o přijímání uprchlíků i s padělanými pasy!? Co si máme myslet o premiérovi Sobotkovi, když na jedné straně odmítá snahu EU o stanovení kvót, což po pravdě řečeno nic neřeší, a vzápětí řekne, že imigranty přijmeme. Je to zrada na českých občanech a snaha zachovat si tvář. Ale české občany neoblafne. A tak bych mohl pokračovat,“ dodal Doubrava.

Vyjádření prezidentova stereotypního a v podstatě věci rasistického myšlení

Poslanec Úsvitu Martin Lank uvedl, že je rád, že se s prezidentem shoduje a že stejný názor zastává i poslanecký klub Úsvitu dlouhodobě. „Už několikrát jsem i na ParlamentníchListech.cz uváděl, že přijímání uprchlíků řešíme jen následek – dokud ale nezačneme řešit příčinu, příliv imigrantů neustane. Pokud tedy nějaké přijmout, pak jen ty, u kterých je zákonný důvod, jde jim skutečně o život, a ne o sociální dávky, a jsou důkladně prověřeni. Jinak je třeba pomáhat v jejich domovských zemích – například tam pomoci vytvořit střežené bezpečné zóny, ve kterých budou třeba i nemocnice a školy a lidé tam budou moci žít beze strachu. Pokud ovšem někdo prchá, rodinu nechá na místě a nestačí mu první bezpečná země, navíc kulturně blízká, a snaží se složitě dostat do Velké Británie, Německa a podobně, moc nevěřím, že neutíká z ekonomických důvodů,“ vysvětlil Lank.

„Zemanův požadavek nepřijímání uprchlíků z kulturně vzdálených oblastí považuji za vyjádření prezidentova stereotypního a v podstatě věci rasistického myšlení. Moc nerozumím tomu, jak by chtěl vymezovat tu kulturní vzdálenost. Pro mě je třeba Miloš Zeman svým chováním člověk kulturně mnohem vzdálenější než běženci, se kterými mne mohou pojit obecné lidské hodnoty či schopnost soucitu a snahy pomoci ve chvílích pohromy. Prezident Zeman se snaží v lidech povzbudit projevy strachu, malosti a vypočítavosti. Nad nefalšovaným ‚čecháčkovstvím‘, které předvádí jeho kancléř svým prázdným majetkovým přiznáním, jeho poradce tajením životopisných údajů nebo jeho mluvčí předstíraným hledáním vymyšlených článků, o ponižování nových profesorů nemluvě, lze snad mávnout rukou, protože v těchto případech nejde o život,“ říká poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„V případě běženců však prezident pléduje za to, abychom odhodili jako nepotřebné to, co patří k podstatě lidství. Chce se k běžencům chovat s obdobnou neospravedlnitelnou povýšeností, s jakou se k nám choval jím zmíněný Reinhard Heydrich. To je smutné a pro Českou republiku se svými vlnami běženců, vyhnaných i perzekvovaných ostudné. Panu prezidentovi nicméně přeji pěknou relaxaci na Vysočině, ať mu neuchází vzduch z gumového člunu na rybníku a nepadají stromy, které objímá. Třeba se tam trochu zamyslí a vrátí se aspoň trochu kulturně bližší tomu, co si podvědomě s hlavou státu idealisticky spojujeme,“ dodal Zlatuška.

Slova. Ale co řešení?

„To jsou slova dnes pro lid více než líbivá. S mnohými lze jistě souhlasit. Nikoli jen proto, že to řekla hlava státu. Ale zní to i logicky. Je tu jen jistý problém. Jak tohle vše konkrétně prosadit, udělat, zařídit. Pan prezident mi snad jako velký zastánce EU promine, ale Brusel si poměrně dělá, co chce. Nás se už na moc věcí ani neptá. A navíc se mu nedaří. Hranice Evropy hlídat neumí a je otázkou, zda vůbec chce. Jeho zahraniční politika je, ve vší úctě, otřesná. Je tu problém s Islámským státem, ale ještě si ‚geniálně‘ zaděláme na studenou válku s Ruskem. Máme pomalu euronormy na čtvereček toaletního papíru, kvóty na zastoupení pihovatých, ale ve vojenských aktivitách je EU značně impotentní a navíc často poskakuje, jak americký seržant pískne. Naše pidiarmáda, jak jistě i pan vrchní velitel ví, to sama asi nevytrhne,“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

„Proto souhlas, ale rád bych už slyšel spíše konkrétní recept, jak dál. Slova jsou fakt jen slova. Je mi líto. Obávám se totiž, že jen přílišná slovní radikalizace všech současných problémů není také to pravé ořechové. Abychom tu opravdu brzy zase neměli nějakého nového Reinharda. Právě nečinnost vladařů a mocných tomu jen nahrává. Lidé pak volí ty, co problémy ‚řeší‘. Abychom se zase nedivili. Je na čase nekecat, ale konečně konat. Jako prostý parlamentní pěšák to rád podpořím. Ale strategie se opravdu vaří jinde. To není alibismus, to je fakt,“ dodal Koskuba.

„Souhlasím,“ reagoval na Zemanova slova senátor ODS Jiří Oberfalzer.

Nebezpečí je pro nás reálné

„S panem prezidentem naprosto souhlasím,“ uvedl senátor ODS Jaroslav Zeman.

„S tímto názorem plně souhlasím, jen bych byl, na rozdíl od pana prezidenta Zemana, raději opatrnější na používání některých nepřípadných historických paralel. Je mi však jasné, že pan prezident nemůže něco národu sdělit bez toho, aby vždy aspoň trochu nezaprovokoval, a tak, již negativně či pozitivně, nezaujal,“ smál se poslanec KSČM Jiří Valenta.

„Souhlasím s názorem Miloše Zemana. Jím popsané nebezpečí je pro nás reálné,“ soudí poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Je to z lidského hlediska velmi citlivá záležitost. Všechno ale nasvědčuje tomu, že se situace mění na pro nás velmi nebezpečný precedens a je třeba vyšší opatrnosti a ostražitosti. S panem prezidentem jednoznačně souhlasím,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

„Je to pravda. Souhlas,“ reagoval stručně na prezidentova slova poslanec ANO Miroslav Janulík.

„Doporučuji si vzít poučení z pádu Říše římské,“ reagoval poslanec ČSSD Stanislav Huml.

Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD oznámí na summitu hlav exekutiv členských států EU, že je Česko ochotné přijmout migranty. „Jsme připraveni nabídnout v rámci jednání Evropské rady, že jsme připraveni pomoci konkrétně Itálii nebo Řecku v rozsahu několika set uprchlíků, o které by se Česká republika postarala do doby, než bude rozhodnuto o jejich žádosti o azyl na půdě Evropské unie. Je to projev naší solidarity, ale je to současně i naše alternativa vůči tomu systému povinných kvót, který odmítáme,“ prohlásil po jednání vlády.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…