Zeman školil o služebním zákonu: Domovnice Václav Moravec, zoufalý náměstek těkající očima...

02.09.2014 16:20

Před poslanci již potřetí během svého funkčního období vystoupil prezident republiky Miloš Zeman. Již dopředu avizoval svůj záměr vyjádřit se ke schvalovanému služebnímu zákonu. Pět minut po patnácté hodině jej v sále od předsednického stolku přivítala místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová.

Zeman školil o služebním zákonu: Domovnice Václav Moravec, zoufalý náměstek těkající očima...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman ve sněmovně přednesl projev, ve kterém sdělil své podmínky vetování služebního zákona

Prezident vysvětlil, že chce dostát svému závazku z předvolební kampaně, že v případě, že bude uvažovat o prezidentském vetu, bude se snažit poslancům dopředu vysvětlit své důvody. Tento případ podle něj u služebního zákona nastal.

Prezident se nejprve ohradil proti námitce lidoveckého poslance Bartoška, že nepředložil své námitky již dříve. Prezident jej odkázal na dva měsíce staré vyjádření pro deník Právo, kde své důvody vysvětlil. „Chápu, že nečtete české noviny, je to ten nejlepší způsob, jak si uchovat zdravý rozum,“ pochválil poslance, nicméně jej požádal, aby si alespoň tuto konkrétní věc v archivu dohledal.

Pak se vypořádal s námitkou, že i v jeho vládě byli političtí náměstci. Tuto námitku jako první přednesl poslanec Chvojka a Zemana zaujalo, že ji převzal i známý moderátor Václav Moravec.

„Nechci polemizovat s Václavem Moravcem, už proto, že můj přítel Pavel Dostál říkal, že s domovnicí se nediskutuje,“ rýpl si prezident.

Pak vysvětlil, že politický náměstek je definován ve služebním zákoně v § 74, kdežto odborný je vymezen v § 55, a to tak, že odpovídá za konkrétní sekci, plnící část agendy ministerstva. Politický náměstek se podle něj nepozná podle toho, že je členem politické strany. „Mohu prokázat, že všichni náměstci mé vlády měli odpovědnost za nějakou sekci, a proto nebyli politickými náměstky,“ vysvětlil.

Hle, jaká nádherná depolitizace

Pak už ve svém výkladu přešel k projednávané podobě zákona o státní službě. „Přiznávám se, že mě poněkud překvapila sólistická akce při přípravě tohoto zákona,“ uvedl v narážce na jeho tvůrce, ministra Jiřího Dienstbiera. Každý ministr, který chystá zákon, se podle něj vždy má snažit, aby se domluvil se svými partnery, případně i s opozicí. Jinak se podle prezidenta nemůže divit, že mu jej jeho kolegové hodí na hlavu.

Vláda podle Zemana slíbila ve svém programovém prohlášení, že prosadí depolitizaci státní správy. „Vyznávám názor, že sliby a závazky se mají plnit. Jsem přesvědčen, že tento slib nebyl splněn. Tento návrh podle mě nebyl depolitizací státní správy, ale naopak její posílenou politizací,“ uvedl prezident, než začal návrh cupovat svými připomínkami k jednotlivým paragrafům.

Prezident nevidí až takový problém v přesunutí generálního ředitelství státní služby pod Ministerstvo vnitra, byť někteří politologové si to myslí. Zeman v této souvislosti vzpomněl slova politoložky Vladimíry Dvořákové o „kastraci státní správy“.

Mnohem větší problém je ale podle prezidenta v paragrafech 53 a 55, které následně před poslanci zevrubně rozebral. „Hle, jak nádherná depolitizace státní správy,“ deklamoval ironicky na závěr svého rozboru. Vše pak završil poetickým citátem z textu Karla Kryla Veličenstvo kat.

Vysocí státní úředníci podle prezidenta stále budou pod silným politickým vlivem. Podle původního návrhu prý mohlo skutečně dojít k zabetonování úřednické šlechty, jak někteří namítali. Současný návrh ale podle prezidenta naopak vede k zabetonování šlechty politické.

  • Kompletní projev prezidenta Miloše Zemana ZDE.

Málo kapustičky a hodně slimáčků

„Všechno toto bych skousl. Pak ale přichází paragraf 174, který říká, že každý ministr má nárok na dva politické náměstky, aniž by byla definována náplň jejich práce,“ uvedl dále prezident.

Doposud prý neslyšel, co budou tito náměstci dělat. Tedy kromě argumentu, že budou zastupovat ministra v jeho nepřítomnosti.

Zeman k tomu pro srovnání uvedl, že vláda má také dva vicepremiéry, kteří zastupují premiéra. Kromě toho ale vykonávají své odborné pravomoci. Ministr podle něj stejně tak může za sebe poslat na vládu odborného náměstka, což by podle něj bylo o to užitečnější, že na vládě se podle jeho vlastní zkušenosti ministři svého kolegy nejčastěji ptají právě na odborné otázky, kterým sami nerozumějí. Prezident poslancům s úsměvem předestřel situaci, ve které dezorientovaný politický náměstek zoufale těká očima, vybíhá z místnosti a horečně telefonuje, co má tazateli odpovědět.

Jako příklad, že i schopný odborný náměstek může být straníkem, prezident uvedl schopného náměstka ministra financí Andreje Babiše, kterého podle jeho slov nominovala ODS. „Pardon, nikoliv nominanta ODS, ale ČSSD. Mně se ty strany někdy trochu pletou,“ opravil se za smíchu poslanců.

Jediným vážně posouditelným důvodem pro zavedení těchto funkcí je podle prezidenta boj s nezaměstnaností. Třicet náměstků by však podle něj stálo tolik, kolik by mohlo stát desetkrát tolik normálních pracovních míst. Dnes budeme mít podle Zemana na každém ministerstvu dva viceministry. „Tato nákaza může postupovat dál. Možná budeme mít politické šéfy sekcí a pak i odborů,“ varoval s tím, že tato situace by rozhodně nebyla žádoucí.

„Přemýšlel jsem o tom, proč byl tento návrh předložen. Nenašel jsem jiné vysvětlení než to, že je, jak říká přísloví, hodně slimáčků a málo kapustičky,“ zhodnotil prezident motivaci tvůrců návrhu.

Podle prezidenta právě strany, které neměly příliš úspěšné politické výsledky, prahnou po místech pro své nepříliš schopné, ale loajální straníky. „Ve Švejkovi je krásná věta: Je to sice blbec, ale může vykonávat jakoukoliv státní službu,“ citoval prezident. Právě pro takové lidi jsou podle něj vytvářeny funkce politických náměstků.

Vy nejste žádná dílna, jen balírna

„Máte projednávat návrh zákona, který byl sepsán když ne za zády sněmovny, tak přinejmenším mimo sněmovnu,“ připomněl prezident. „Ztratili jste čtyři měsíce s naprosto diletantským návrhem, a pak jste pověřili skupinu, aby jeden z nejsložitějších zákonů sepsala během tří týdnů,“ vytkl pak poslancům.

Připomněl slova předsedy sněmovny Jana Hamáčka při nástupu do funkce, že sněmovna by měla být dílnou. V tomto případě ale poslanci podle něj nic nevyrábí, dokonce ani nemontují, ale pouze „balí“ výrobek, vyrobený někde jinde. „Vy tvoříte u tohoto návrhu sněmovnu hlasovacím automatem a balírnou,“ pokáral zákonodárce.

Pak prezident přešel k zásadní zprávě svého projevu. „Chci vám sdělit, že se skřipěním falešných zubů nebudu vetovat tento návrh, pokud z něj bude vyňat § 174,“ informoval poslance.

Prezident prý ví, že sněmovna může jeho veto přehlasovat. A rovnou varoval, jakým protitahem je na tento krok připraven odpovědět: „Chci vám po poradě s právníky sdělit, že v takovém případě podám ústavní stížnost, protože funkce politických náměstků nijak nesouvisí se státní správou,“ uvedl.

Ústavní soud podle Zemana již judikoval, že zákony nemají být doplněny nesouvisejícími přílepky. Tento paragraf podle něj z tohoto pohledu je přílepkem.

„Prezident není hadr na podlahu, aby se řídil větrem veřejného mínění,“ ujistil Zeman, že skutečně je připraven ústavní stížnost podat.

Položte dotaz prezidentu Miloši Zemanovi prostřednictvím jeho profilu na ParlamentníchListech.cz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…