Zeptali jsme se politiků na „Vondrovu základnu“ pro americké letectvo v Ostravě. Kníže byl okamžitě pro, podle jiných nepřipadá v úvahu

20.01.2020 20:16

ANKETA Nepřipadá v úvahu. Nikdy. Zbavili jsme se sovětských vojáků a další nechceme. Až se Američané zeptají, tak možná… tak zněly některé odpovědi českých politiků na víkendový návrh nového místopředsedy ODS a europoslance Alexandra Vondry zbudovat v Ostravě americkou leteckou základnu.

Zeptali jsme se politiků na „Vondrovu základnu“ pro americké letectvo v Ostravě. Kníže byl okamžitě pro, podle jiných nepřipadá v úvahu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Na víkendovém kongresu ODS v Praze padl návrh, který zvláště na opačném pólu politického spektra vzbudil značný rozruch. Europoslanec Alexandr Vondra ve svém nominačním projevu na post místopředsedy strany (a byl později zvolen) přednesl deset návrhů pro naši zemi, které by se podle něho ku prospěchu naší země měly zrealizovat.

Bývalý velvyslanec ČR v USA, exministr obrany a zahraničí Vondra míní, že bychom měli navrhnout Spojeným státům, aby na letišti v Ostravě-Mošnově vybudovali svou leteckou základnu. Podle něho by to pomohlo skomírajícímu regionu, který trpí útlumem těžby uhlí.

Anketa

Sirotky z Řecka nepřijmeme, protože jsou to prý Afghánci ve věku 16 až 18 let. Schvalujete rozhodnutí o NEPŘIJETÍ?

98%
hlasovalo: 21162 lidí

Kromě toho Vondra ve svém výčtu navrhl postavit národní fotbalový stadion v Brně, koncertní síň v Praze nebo to, aby si Češi zvolili svého „národního ptáka“. Spolu se Slováky jsme prý jediným národem v Evropě, kteří ho nemají.

Mezi delegáty kongresu sice nejvíce pozornosti vzbudilo téma „český národní pták“, ovšem mimo zdi kongresu se začalo mluvit hlavně o možnosti americké letecké základy. 

ParlamentníListy.cz se v rámci ankety ptaly parlamentních politiků, zda to považují za dobrý nápad, případně jestli by to skutečně pomohlo ostravskému regionu.

„Jistěže. Ten kraj něco nového potřebuje,“ odepsal na dotaz stručně exministr zahraničí, čestný šéf TOP 09 a poslanec Karel Schwarzenberg.

Ještě stručnější byl ve svém komentáři předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. „Tohle vůbec neřeším,“ dal najevo, že Vondrův návrh pro něj není žádným tématem.

Oproti tomu ostře možnost americké základny odmítl šéf hnutí SPD Tomio Okamura, místopředseda Sněmovny. „Místopředseda ODS Vondra dlouhodobě nehájí zájmy České republiky, ale zájmy USA. Hnutí SPD naopak hájí zájmy České republiky, která je pro nás na prvním místě. V zájmu ČR je to, aby zde nebyly žádné cizí základny a žádné posádky cizích armád. Budoucnost mošnovského letiště vidíme ve velkokapacitní obchodní přepravě a nikoliv jako základny pro útoky amerického strategického letectva. Hnutí SPD odmítá nápad místopředsedy ODS Vondry na posílení vazalství k USA a odvedení pozornosti útočníků na cíle v České republice v případě konfliktů, které USA vyvolávají po celé planetě. Všichni, dokonce už i současní západní státníci vidí, že USA kontinuálně ohrožují mír a jsou nebezpečné, jak těm, na které útočí, tak i svým spojencům, které považují víceméně za užitečné idioty, kteří dávají jejich zločinným agresím mezinárodní legitimitu,“ konstatoval Okamura.

„Osobně jsem neslyšel žádnou poptávku po takové základně, proto se k tomu mohu těžko vyjádřit,“ připomněl europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský, že sami Američané dosud Českou republiku o nic takového nežádají.

„Nepřipadá v úvahu,“ odpověděl stručně a rázně první místopředseda Sněmovny a šéf KSČM Vojtěch Filip.

Podle poslance ČSSD a hejtmana kraje Vysočina Jiřího Běhounka nejde z hlediska pozice českých občanů k radaru či základnám o dobrý nápad. „Cizí vojska dlouhodobě na našem území jsou díky zkušenostem s dočasným pobytem jiných vojsk odmítána,“ reaguje v souvislosti na dvacetiletý pobyt vojsk Varšavské smlouvy.

„Dokud o to nepožádají USA, tak je bezpředmětné o tom mluvit,“ má jasno exšéf lidovců a poslanec Pavel Bělobrádek.

Návrh Alexandra Vondry jednoznačně odmítá i poslanec SPD a místopředseda sněmovního výboru pro obranu Radovan Vích. „Nemůžeme dopustit případné zatažení ČR do válečného konfliktu tím, že u nás budou trvale rozmístěná americká anebo jiná vojska. Jedněch vojáků jsme se zbavili a odmítáme k nám přijímat druhé! Problém ‚těžce zkoušených regionů‘ musí řešit vláda celou řadou investičních, hospodářských a sociálních opatření a nikoli výstavbou americké letecké základny. To by vedlo pouze k dalšímu zhoršení bezpečnostní situace v Evropě a eskalaci napětí mezi USA a Ruskou federací. A to je nepřijatelné!“ uvedl Vích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…