Zločinci z Majdanu i odjinud, elektřina a miny: Exministr obrany varuje před tím, co vypadlo z ukrajinských mocných

18.06.2014 7:49

ROZHOVOR Bývalý ministr obrany generál Miroslav Kostelka je přesvědčen, že ukrajinský prezident Petro Porošenko by měl jednat se všemi stranami bez jakýcholi podmínek. Kritizoval jeho slova, že vyhlásí amnestii pro vzbouřence, kteří se nedopustili na východě Ukrajiny těžkých zločinů.

Zločinci z Majdanu i odjinud, elektřina a miny: Exministr obrany varuje před tím, co vypadlo z ukrajinských mocných
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

„Která komise to bude posuzovat, jestli se dopustil zločinů Pravý sektor třeba na Majdanu, nebo někteří jiní, kteří stříleli lidi, nebo se jich dopouštějí v Luhansku? Jednání by tedy měla začít bez jakýchkoli podmínek, podle mého názoru je to jediná cesta k tomu, aby se situace na Ukrajině zklidnila," řekl odborník v otázkách vojenské bezpečnosti v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Nejnovější vývoj: Na východě Ukrajiny zavládlo dočasné příměří

Ukrajinský prezident Porošenko prohlásil, že až uzavře hranici s Ruskem, vyhlásí dočasné příměří. Má to prý být začátek jeho mírového plánu. Považujete tento plán za reálný, když podle informací ukrajinská vláda dnes kontroluje jen 250 kilometrů z dvou tisíc kilometrů dlouhé hranice s Ruskem?

Moc reálně mi to nezní. Ale domnívám se, že jednání by měla probíhat současně, protože se to nechalo dojít do stavu, kdy vzájemná, ne snad nenávist, ale nepochopení druhé strany, gradovaly do takových nehezkých výšek. Já jsem od počátku říkal, že jedinou možností řešit problémy na Ukrajině je jednání, a ta už měla probíhat dávno.

Ale stále není jasné, s kým chce vlastně ukrajinský prezident Porošenko jednat, protože prohlásil, že vyhlásí amnestii pro vzbouřence, kteří se nedopustili těžkých zločinů. A separatisty nazývá teroristy, takže s těmi asi jednat nemíní.

Otázka je, kdo rozsoudí, který člověk se dopustil jakých zločinů. Která komise to bude posuzovat, jestli se dopustil zločinů Pravý sektor třeba na Majdanu, nebo někteří jiní, kteří stříleli lidi, nebo se jich dopouštějí v Luhansku? Kdo se dopustil zločinů v Oděse? Jakým způsobem to vyřešíme, kdo to rozsoudí, kdo bude prokurátorem a kdo obhájcem? Myslím, že to jsou tak složité otázky, že by se mělo začít jednat bez ohledu na to, kdo má na čem jakou vinu, protože to stejně nikdo řádně neuchopí, kromě nějaké mezinárodní komise, která neexistuje a zřejmě existovat nebude, protože - jak se říká - Ukrajinci by si to měli vyřešit sami. Jednání by tedy měla začít bez jakýchkoli podmínek, podle mého názoru je to jediná cesta k tomu, aby se situace na Ukrajině zklidnila.



Vy hovoříte o jednáních s tím, že včera už bylo pozdě. Jenže když slyšíme, že za poslední týden si boje na východě Ukrajiny vyžádaly tři stovky mrtvých, že bylo sestřeleno vojenské letadlo s 49 vojáky, nebo jak se vulgárně vyjádřil ukrajinský ministr zahraničí o ruském prezidentovi Putinovi, nevypadá to spíš na to, že situace na východě Ukrajiny ještě eskaluje?

Já se obávám, že situace na východě Ukrajiny neustále eskaluje. Právě proto by se mělo začít jednat co nejdříve, nenechat tu situaci eskalovat a ještě dál rozvíjet. Sestřelení letadla je velmi tragické pro oběti a jejich rodiny, stejně tak jako je tragické pro mnohé rodiny povstalců, když jejich rodinné příslušníky zastřelí. Bohužel takový konflikt s sebou nese takové oběti. A aby se takové oběti eliminovaly do budoucna, mělo by jednání začít okamžitě.



Nemyslíte, že ke konfliktu přispěje i ekonomická válka, když Rusko uzavřelo kouhoutky s plynem kvůli dluhům Ukrajiny?

Když v České republice nesplatíte tisíc korun a bude vám to trvat delší dobu, přijde na vás exekutor, zabaví vám byt, zabaví vám dům, zabaví vám všechno a nezbyde vám vůbec nic. Platit se má. Jak říkal ministr financí, dluhy se mají platit.

To máte nepochybně pravdu, ale spor je kvůli ceně, Ukrajinci nesouhlasí s tím, že jim Rusko plyn jednostranně zdražilo proti původním dohodám.

Jak vím z otevřených zdrojů, že - myslím v roce 2009 - paní Tymošenko podepsala jakousi smlouvu s Ruskem o dodávkách plynu a tam byla cena necelých 500 dolarů za tisíc kubických metrů. Pak na základě pronájmu ruské námořní základny na Krymu byla cena snížena o sto dolarů, pak byla další sleva poskytnuta vloni na cenu 268 dolarů. Sporná je podle mne otázka za ten Krym, to je docela zvláštní. Ale i když nejsem odborník, dnešní cena 385 dolarů odpovídá cenám, které platí některé evropské státy.



Cena 268,5 dolaru, kterou dojednal odstavený prezident Viktor Janukovyč, platila do 1. dubna tohoto roku. Pak Rusko zvedlo cenu až na současných 485,5 dolaru za tisíc kubíků. Podle vás je tedy ve sporu o plyn spíš pravda na straně Ruska?

Samozřejmě plyn bude určitým politickým nástrojem. Jestli je pravda, ale nemohu to tvrdit, protože to mám jen z otevřených zdrojů, že Rusové nabídli cenu 385 dolarů za tisíc kubických metrů plynu a byli přesto odmítnuti, pak je otázka spíš na bedrech Ukrajiny, která ústy svého ministerského předsedy prohlašuje, že plyn nepotřebuje a že chce jinou smlouvu. Já bych chtěl třeba také jinou smlouvu na něco, co jsem si pořídil, ale bohužel změny smlouvy bez jednání nedosáhnu.

V souvislosti s prezidentovým záměrem kontrolovat hranici Ukrajiny s Ruskem se jeden oligarcha nabídl, že je ochoten financovat projekt železné opony mezi Ruskem a Luhanskou, Doněckou a Charkovskou oblastí. Mělo by jít o obří ocelový plot nabitý proudem a lemovaný zaminovaným pásem. Co říkáte takové myšlence vytvářet v Evropě znovu železné opony a je to podle vás řešení problému?

Řešení to v dnešní době určitě není. Je to jen politické gesto jednoho oligarchy, které by financovali v podstatě jeho zaměstnanci, protože jim nebude zvyšovat plat, aby měl na postavení železné opony. Já si to dost dobře nedovedu představit. Kdyby k něčemu takovému došlo snad v civilizované Evropě, byl by to skutečně krok kamsi, do nechci říci jaké minulosti. Jestli se chceme připodobňovat nebo přizpůsobovat Blízkému východu a místním podmínkám, tak to podle mne do Evropy nepatří.

Když situace neustále eskaluje, nepřekvapuje Vás trochu laxnost evropských politiků, že víc netlačí účastníky sporu k jednání? Neměla by být Evropa poněkud aktivnější, vždyť konflikt na Ukrajině nakonec ohrožuje bezpečnost v celém regionu?

Těžko říci. Nevidíme do zákulisí jednotlivých států a jejich politiků, nevíme, kolik už proběhlo rozhovorů s ruskými představiteli Putinem nebo Medveděvem. Já si myslím, že Evropa nezůstává úplně chladná. Teď je sice teplo a ten plyn tolik nepotřebujeme, ale až nastane zima, plyn budeme potřebovat. A pokud nebude do té doby situace vyřešena, budou dodávky do Evropy přes Ukrajinu omezeny. Takže problém by měla řešit především Evropa, která stála u jeho zrodu. Navíc tento konflikt je v Evropě, příliš blízko České republiky, a zasluhuje podle mne velmi zodpovědné a velmi rychlé řešení. Evropa a Rusko společně by neměly váhat vyřešit tento problém, jak už jsem jednou říkal, třeba i bez Ukrajinců, protože jde o bezpečnost v Evropě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…