Zmetek a sabotáž! křičel ve sněmovně Kalousek

09.12.2015 10:51

Poslanci odhlasovali novelu zákona o významné tržní síle, která podle vlády pomůže proti nekalým praktikám obchodních řetězců. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ale ještě před konečným hlasováním uvedl, že jde o legislativní zmetek a koalice normu odsouhlasí s vědomím, že to ví. „To už je skoro sabotáž,“ zdůraznil k tomu Kalousek. Později se však za svá slova omluvil. Pravicová opozice také protestovala proti řízení schůze, kterou podle ní místopředsedkyně dolní komory Jaroslava Jermanová (ANO) rozhodně neměla pevně v rukách.

Zmetek a sabotáž! křičel ve sněmovně Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík a Miroslav Kalousek

Sněmovna dnes schválila novelu zákona o významné tržní síle, která má více chránit dodavatele před nekalými praktikami obchodních řetězců. Obchodní řetězce namítají, že novela může v konečném důsledku zdražit potraviny, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to již dříve odmítl. Pravice neprosadila, aby se opatření proti zneužití významné tržní síly vztahovala i na dodavatele.

Kolem hlasování ale vznikla pěkná mela. Opozici se totiž nelíbilo, jakým způsobem řídící schůze Jaroslava Jermanová (ANO) vedla hlasování, v němž bylo mnoho pozměňovacích návrhů.

„Dávám námitku proti řízení tohoto bodu paní místopředsedkyní Jermanovou a prosím o její vyměnění, protože je evidentně neschopná uřídit toto hlasování. Zmatky, které jsou v prvopočátku už od procedury, značí, že ten zákon schválíme ve strašlivé podobě,“ uvedla kupříkladu do sněmovního mikrofonu ještě před závěrečným hlasováním poslankyně a bývalá šéfka Sněmovny Miroslava Němcová (ODS).

Za její stanovisko se postavil i šéf klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura a posléze i topkař František Laudát.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

„Také nejsem s kolegou Stanjurou přesvědčen, že to máte pevně v rukou,“ namítal Laudát vůči Jermanové.

„Vy jste nepřijali naši argumentaci, že to pokládáme systémově za chybný zákon, což je vaše právo. Ale on to také není jen systémově chybný zákon, on je to také legislativní zmetek, protože se tam vyskytlo několik závažných legislativních chyb, které se snažili formou pozměňovacích návrhů upravit dva opoziční poslanci, ale vy jste se rozhodli, že o nic takového nestojíte, protože to jsou naše chyby, a nikdo nám na ně nebude sahat! Teď budete hlasovat pro legislativní zmetek s plným vědomím, že odsouhlasíte legislativní zmetek. To už je skoro sabotáž,“ poznamenal před konečným hlasováním, ale již po odhlasování pozměňovacích návrhů, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Nevytvářejme virtuální realitu...

Premiér Bohuslav Sobotka (CSSD) ale na to namítal, že šlo o proceduru, kterou odhlasoval garanční výbor. „Byl bych rád, abychom tady nevytvářeli virtuální realitu,“ zdůraznil k tomu Sobotka.

Kalousek ovšem poté přistoupil za sněmovní pultík a překvapil slovy, že se spletl v tom, jaký byl vlastně pozměňovací návrh schválen a neschválen, a že se za svou chybu omlouvá. "Můj výrok, že vědomě schválíte zmetek, byl nepravdivý, protože jsem se domníval, že pozměňovací návrh C2 byl schválen. On schválen nebyl, z tohoto hlediska je vaše argumentace správná a já se omlouvám," řekl směrem k premiérovi.

Návrh během projednávání kritizoval kupříkladu i bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a navrhoval, aby norma byla zamítnuta. To ale Sněmovna neprohlasovala. Podle Bendla norma přináší výhodu velkým potravinářským korporacícm, které tak budou mít lepší postavení než malí a střední dodavatelé. Jeho stranický kolega Ivan Adamec řekl, že novela nepřinese nic pozitivního pro kvalitu potravin, protože jde jen o souboj mezi dodavateli potravin a řetězci, a nevidí v něm velký význam pro hospodářství a spotřebitele. Zákona se naopak zastal předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

Novelu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Novela mimo jiné zpřesňuje pojem významné tržní síly a jejího zneužití nebo zavádí i pojem nákupní aliance, což bude jakákoli forma spolupráce odběratelů. Také aliancím má za zneužití tržní síly hrozit postih.

Významná tržní síla je podle novely takové postavení odběratele, v jehož důsledku si může vynutit bez spravedlivého důvodu výhodu vůči dodavatelům v souvislosti s nákupem potravin. Zneužitím významné tržní síly bude například uplatňování plateb a jiných protislužeb za to, že odběratel zařadí potraviny do prodeje.

Jak uvedla ČTK, dosavadní vymezení pojmu významná tržní síla dává podle antimonopolního úřadu možnost minimálně dvojího výkladu. Šest příloh zákona, kde je uvedeno asi 80 skutkových podstat, způsobuje podle něj nepřehlednost a špatnou orientaci v zákoně. Novela těchto šest příloh ruší a zneužití významné tržní síly definuje obecněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…