Známe Schwarzenbergův vzkaz poslanci TOP 09, který přechází k Okamurovi

30.04.2013 10:44

Poslanec Aleš Roztočil, který byl zvolen v barvách TOP 09, chce v příštích volbách podpořit hnutí Úsvit přímé demokracie, které založil senátor Tomio Okamura. Vysvětlil to svým zklamáním z politiky TOP 09. Na jeho krok pro ParlamentníListy.cz reagoval předseda strany Karel Schwarzenberg.

Známe Schwarzenbergův vzkaz poslanci TOP 09, který přechází k Okamurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Na Okamurově hnutí jsou Roztočilovi prý sympatické prvky přímé demokracie, které kombinují americký a švýcarský politický systém. Za Okamurův „Úsvit“ nejspíš bude kandidovat v příštích sněmovních volbách. „Pravděpodobně ano,“ odpověděl na přímý dotaz serveru Novinky.cz.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg pro ParlamentníListy.cz Roztočilovo rozhodnutí okomentoval lapidárně: "Každý člověk má nezadatelné právo na  vlastní blbost."

Okamura oznámil založení nového hnutí, jehož cílem je posílení přímé demokracie, v pondělí večer. „Úsvit není standardní politickou stranou. Jeho jediný úkol je spojovat a podporovat osobnosti z celého spektra společnosti a politiky, regionální hnutí, sdružení a aktivisty, jejichž hlavním cílem pro nadcházející volby je prosazení změny Ústavy ve smyslu přímé demokracie,“ uvedl při jeho založení.

Chce k němu přitáhnout osobnosti z různých sfér veřejného života a hned v úterý se mohl prezentovat prvním „úlovkem“. Poslanec Roztočil je momentálně nezařazený, ale stále je členem klubu TOP 09 a Starostů, v němž by chtěl setrvat až do konce volebního období.  

Přiznal však, že s politikou Schwarzenbergovy a Kalouskovy strany se již neztotožňuje. „Politika TOP 09 mě zklamala,“ říká.

Roztočil by přitom nemusel být jediným zástupcem Úsvitu v Poslanecké sněmovně. Již dříve podporu Okamurovi vyjádřil i Radim Fiala, který vloni na podzim vystoupil z ODS a od té doby je nezařazený.  


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo, Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…