Zrušení lustračních zákonů sněmovna zamítla

11.02.2014 17:58

Poslanci zamítli hlasováním návrh KSČM na zrušení lustračních zákonů v úvodním kole projednávání. Pro zamítnutí hlasovalo 121 poslanců, proti bylo 39. Normu přitom už začali projednávat minulý týden ve středu, ovšem debatu k tomu přerušili a odsunuli na pátek. I v tento den ale normu odsunuli. Dnes po téměř dvouhodinové debatě nakonec zákon odmítli.

Zrušení lustračních zákonů sněmovna zamítla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání sněmovny

Lustrační normy podle komunistů ztratily efekt, pravice je naopak obhajovala s odkazem na ochranu demokratického řádu. Předloha KSČM čelila návrhu na zamítnutí ze strany ODS a TOP 09 a Starostové. Pokud by jej poslanci propustili do dalšího schvalování, KDU-ČSL už minulý týden pohrozila, že opustí vládní koalici.

Lustrační zákony, které byly přijaty na začátku 90. let, stanoví podmínky, které musejí splňovat například zájemci o výkon funkcí v orgánech státní správy, justici, policii, armádě, BIS nebo veřejnoprávních médiích. Lustracemi chtěli zákonodárci ochránit nově utvářené instituce hlavně před vlivem někdejší Státní bezpečnosti a dalších komunistických organizací.

V souvislosti s lustracemi se v posledních měsících zřejmě nejčastěji skloňovalo jméno předsedy hnutí ANO, nového vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše. Ten se totiž na Slovensku soudí kvůli údajné spolupráci s StB a tak by prozatím negativní lustrační osvědčení pravděpodobně nezískal. Dokument přitom patří mezi náležitosti, které adepti do vlády musejí předkládat. Prezident Miloš Zeman ale neexistenci lustračního osvědčení u Babiše podmínil tím, že žádal, aby Poslanecká sněmovna v úvodním kole podpořila novelu služebního zákona.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…