Žvásty, žvásty. Kdyby blbost nadnášela. Ukrutné dusno ve Sněmovně dnes opepřila i výhrůžka sežráním

11.01.2017 12:17

Poslanci se i dnes zabývali předlohou nazývanou lex Babiš poté, co ji vetoval prezident Miloš Zeman. Normou se již zabývali v úterý, ale odročení diskuse vznesl předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák kvůli tomu, že od 17:00 měla Sněmovna pevně zařazený bod o někdejší privatizaci těžební společnosti OKD, jež je nyní v insolvenci. Poslanci se dnes o normě hádali, jak se dalo. Nakonec Zemanovo veto přece jen přehlasovali.

Žvásty, žvásty. Kdyby blbost nadnášela. Ukrutné dusno ve Sněmovně dnes opepřila i výhrůžka sežráním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Řádná schůze sněmovny. Na programu byl slib nového poslance nebo rozhodnutí o novele zákona o střetu zájmů, kterou vetoval prezident Miloš Zeman.

Poslanci se i dnes ve Sněmovně předváděli jeden po druhém, aby dali na vědomí, jaký je to ministr financí Andrej Babiš lump, jelikož neprodal svůj Agrofert, a teď je proto ve střetu zájmů.

Již v úterý se poslanci přeli o tom, zda zákon je namířen jen proti Babišovi, anebo má platit proti všem. „Novela o střetu zájmů je účelový právní paskvil ušitý na ministra financí a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše,“ řekl ve Sněmovně v ten den předseda poslanců hnutí Jaroslav Faltýnek.

Vůči tomu se vymezil šéf sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD) a označil to za ubohost a výlevy. „Je pikantní, že moralizuje člověk, který je členem představenstva Agrofertu a předsedá i sněmovnímu zemědělskému výboru,“ řekl.

Ani jiní poslanci nešetřili ostrými slovy. Třeba předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura na konto normy utrousil, že jde o „neuvěřitelně hloupý a účelový paskvil“, který má útočit na jednoho politika.

Anketa

Odvedl velvyslanec USA v Česku Andrew Schapiro dobrou práci pro česko-americké vztahy?

4%
96%
hlasovalo: 12072 lidí

O dodržení mezí ústavnosti ve vztahu k normě ale podle ministra pro legislativu Jana Chvojky není pochyb. Poslanecké úpravy novely zákona o střetu zájmů, které směřují k omezení podnikání členů vlády i dalších funkcionářů, byly podle něho ve Sněmovně řádně, až nadstandardně odůvodněny a projednány.

Filip: Pozor na kmotry!

Dnes se pak přeli o tom, kdo a kvůli čemu má „máslo na hlavě“. Debata se však začala po hodině stáčet poněkud jinam.

„KSČM nemůže změnit své hlasování, jelikož se zavázala občanům, že bude důsledně bojovat proti střetu zájmů... My máme ale jiný důvod jej přijmout!“ nastínil pak předseda KSČM Vojtěch Filip.

Již před ním komunista Stanislav Grospič nastínil, proč KSČM o přijetí normy stojí. V ČR totiž narůstá stále větší vliv lidí, kteří propojují své ekonomické zájmy se zájmy politickými. „Proto bychom měli zákonu vyjádřit podporu i proti vetu prezidenta republiky,“ prezentoval názor komunistů Grospič.

Podle Filipa sice o síle politických stran rozhodnou voliči v letošních volbách, ale bylo by podle něj důležité, aby si uvědomili, že všechny politické strany tady mají určitou historii a ta historie je pro českou politickou scénu dvacet pět let stará. „Někteří ji pamatují, někteří na ni rádi vzpomínají a jiní by nejraději zapomněli, co se v té době divoké privatizace dělo.Tuto historii mají zejména kmotři. Ať už jsou z ODS z TOP 09, nebo utekli po krachu některých politických stran jinam. Protože ti se zasloužili o to, že tento stát byl rozkraden a tato historie je dožene,“ zmínil ostře Filip.

Na to reagoval předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, jenž zmínil, že některé politické strany nemají pětadvacetiletou historii, ale mnohem delší. A do těch topka prý rozhodně nepatří. „Dovolte, abych se ohradil za TOP 09 proti spojování termínu TOP 09 a kmotři. Neexistuje k tomu jediný relevantní důvod, jediný relevantní důkaz. Je to jenom sprostá urážka," uvedl.

„Já se za svou historii nestydím, ale já jsem žádný trestný čin nespáchal a nemám se za co stydět a ani za to, co bylo před rokem 1989,“ pronesl na to konto o chvíli později Filip s tím, že KSČM byla poučena historií, ale někteří se neumí poučit, a tak přestoupí do jiné, do druhé či i do páté politické strany.

Lítali byste tady jako orli...

„Kdyby blbost nadnášela, tak tady někteří kolegové lítají jak orli,“ komentoval jednání vzápětí poslanec Jan Birke z ČSSD. Birke, který je zároveň starostou Náchoda, vzkázal navíc jinému svému předřečníkovi, aby lidi jako on nikdy do města ve východních Čechách radši nejezdili. „My tam takové lidi, jako jste vy, žereme!“ vysvětlil.

Poslanec Jan Farský (TOP) konstatoval, že vystoupení zákonodárců z ANO vypadají jako konkurz na umístění na podzimních kandidátkách.

„Nám nevadí, že to chcete opravit, ale vadí nám, že to chcete opravit blbě,“ poznamenal vzápětí poslanec ANO Radek Vondráček.

„Chceme zakázat bohatým lidem, aby dělali politiku,“ podotkl o chvíli později poslanec ANO Martin Komárek s dovětkem, že pozměňovací návrhy Jana Chvojky (ČSSD) a Martina Plíška z TOP 09, které by omezily výrazně právě Babiše, jsou „blbosti“.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek slovně sjel především ty poslance z ANO, kteří prý dnešní jednání prodlužují a chrání tak byznys a podnikání svého předsedy. Přitom tito poslanci hnutí ANO loni k normě nevystoupili ani ve druhém, ani ve třetím čtení.

Padaly připomínky dokonce i o šlechtě, když jeden z poslanců ve své poznámce kopal do Babiše slovy, že patřil ke „komunistické šlechtě“ a know-how, které se před lety naučil, pak využil později.

Na to ale zareagoval opět šéf TOPky Miroslav Kalousek, který zdůraznil, že Babiš patřil ke komunistickým prominentům a těm se dařilo a daří vždy dobře, a to na rozdíl od šlechty, u níž to konstatovat nemůžeme. „Pan ministr Babiš sám sobě odpouští více než několik miliard ročně na daních. Na prstech jedné ruky byste spočítali, kolik opravdu Agrofert platí,“ uvedl ještě Kalousek.

Místopředseda lidovců Ondřej Benešík hned na to zmínil, že Babiše nikdo nevyhání z politiky, ovšem bylo by důležité, aby si nepřihrával státní dotace.

„Vyzval bych kolegy z ANO, aby přestali fňukat a začali jsme hlasovat,“ nevydržel tok slov lidovec Ivan Gabal.

Když nový poslanec František Petrtýl (ANO) zdůraznil, že sedí ve Sněmovně teprve dva dny, ale nepřestává se divit, neboť podle něj poslanci dnes debatují nadmíru, tak požádala o poznámku Jana Černochová z ODS.

„Vystupovali tady především poslanci z hnutí ANO! Vystupovali jste tady všichni a já prosím pana poslance, aby neříkal, jak se v Poslanecké sněmovně chovají jeho vlastní kolegové,“ navezla se do Petrtýla Černochová.

Žvásty, žvásty...

Faltýnek se později ohradil proti osočení, že si šéf státní kasy Babiš přihrává dotace. K tomu se ve své řeči navezl do předsedy klubu TOP 09 Františka Laudáta. Podle něj neuměl jako pražský zastupitel, který působil ve firmách hlavního města, hospodařit ani s majetkem Prahy. Faltýnek předložil jako příklad hospodaření Obecního domu, kde byl Laudát kdysi dokonce ředitelem.

To ale opět zvedlo ze židle Janu Černochovou. Zmínila, že pozurážel úplně zbytečně Laudáta, který tam v době, kdy se dával Obecní dům dohromady, i spal a neměl ani hodinu klid. „A tak žádám, abyste se panu Laudátovi omluvil,“ řekla.

„Jestli se mi pan Faltýnek neomluví, tak jsem s ním skončil. To, co tady předvádí, tak je velmi sprosté!“ poznamenal do sněmovního mikrofonu sám Laudát. Podle něj Praha nikdy nebyla v takové stagnaci, jako je teď. „Žvásty, žvásty a lži, to je celá ta vaše banda partajní!“ dodal.

Faltýnek se mu nakonec omluvil slovy, že měl v tu chvíli, kdy svou poznámku říkal, úplně jiné informace.

Dnes ráno před debatami se Faltýnek pokusil oddálit hlasování o novele tím, že navrhl, aby se poslanci nejdříve zabývali čtyřmi zákony ve třetím čtení. Potřebné hlasy ale k tomu nezískal.

Babiš při hlasování nebyl

Ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně při debatě opět chyběl. Na jednání nebyl ani včera. Médiím řekl, že se zákon o střetu zájmů změnil ve frašku.

Sněmovna nakonec Zemanovo veto přehlasovala. Pro hlasovalo 129 poslanců, proti bylo 49. Babiš se tak bude muset zbavit svého holdingu Agrofert, aby mohl dál sedět ve vládě. Zákon totiž stanoví, že firmy, ve kterých má člen vlády 25 a více procent, nemají nárok na státní dotace, investiční pobídky a veřejné zakázky. Pokud by chtěl sedět Babiš i v příští vládě, bude se muset zbavit svých médií z vydavatelství Mafra. Pod holding ministra financí spadají například deník MF Dnes, Lidové noviny, Metro, časopis 5 plus 2, televize Óčko a Rádio Impuls. Babiš nedávno ohlásil, že se plánuje do konce ledna zbavit akcií koncernu. Zatím ale neupřesnil jak.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…