Žvatlající kníže je komická figura, směje se komunista Schwarzenbergovi

07.10.2013 16:49

ANKETA KSČM relativně pohořela v takzvaných „Studentských volbách“, ve kterým obdržela jen 4,7 procenta, ačkoli v průzkumech veřejného mínění má v průměru tří až čtyřnásobek. ParlamentníListy.cz oslovily předáky strany s dotazem, kde vidí příčinu a jak by měla strana lépe mladé lidi oslovit.

Žvatlající kníže je komická figura, směje se komunista Schwarzenbergovi
Foto: KSČM
Popisek: Jaromír Kohlíček

Volby nanečisto pořádala organizace Člověk v tísni. Hlasovalo se na 434 středních školách a do hlasování se zapojilo 50 551 studentů.

Vyhrála TOP 09, KSČM a ČSSD dopadly podprůměrně

Volby u středoškoláků vyhrála TOP 09 se 17,8 procenty hlasů. Česká pirátská strana měla 17,73 procenta, ANO 13,44 a ČSSD 8,01 procenta. Dělnická strana sociální spravedlnosti zaujala 7,15 procenta hlasujících, ODS vhodilo hlasovací lístek 6,19 procenta mladých voličů.

Komunisté se většinou shodují, že tento výsledek, kdy volby vyhrála TOP 09 a KSČM propadla, je dán určitou indoktrinací a protikomunistickou propagandou. Také tím, že mladí lidé nemusí zatím řešit, zda seženou práci. Někteří navíc říkají, že mají se studenty jiné osobní zkušenosti a nemyslí si, že výsledek „Studentských voleb“ zcela odpovídá realitě v tom, jaké mají mladí lidé preference a názory.

„Na základě výuky historie a mediálních kampaní na našich školách beru téměř pět procent pro KSČM za úspěch vzhledem k výsledkům v předcházejících volbách, realita je však jiná. K volbám nepůjdou jen studenti, ale celé spektrum mladých lidí,“ říká první místopředseda KSČM Petr Šimůnek.

Volte žvatlajícího knížete s čírem

„Vzhledem k té veselé kampani, která začala před prezidentskými volbami a která pokračuje, tak být ´in´, znamená hlasovat pro číro, ať už v jakékoli podobě, protože lehce žvatlající pan kníže je samozřejmě neobyčejně populární mezi studenty. Konec konců, kdybych byl na střední škole, tak bych také než někoho seriózního preferoval v rámci recese dát hlas komické figuře, která se dokonce občas trefí i do správné češtiny,“ řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec Jaromír Kohlíček.

„Takže výsledek těchto voleb neberu jako něco tragického. Já mám se studenty velmi dobrou osobní zkušenost, kdy se s nimi setkávám a nepřipadá mi, že by se studenti hlásili k pravé části spektra. Pokud mi kladli seriózní otázky a nejednalo se o recesistickou akci, za kterou středoškoláci studentské volby asi považují, tak by hlasovali podstatně jinak. Tyto volby reálně o ničem nerozhodují, proto je u nich prostor pro recesistického ducha. Když se bavím se studenty, tak tam nebývají pravičáci, kteří by říkali, že by se měl každý sám o sebe postarat,“ dodal Kohlíček.

Jako teenageři a nevoliči si z toho mohou dělat srandu

„Jako teenageři a nevoliči si z toho mohou dělat srandu. Po získání reálné sociální zkušenosti volí jinak. Speciální problém je extremismus na učilištích ve formě podpory DSSS. Zde je třeba více osvěty,“ myslí si místopředseda KSČM Jiří Dolejš kandidující v Praze.

„V České republice je názorová hladina velice rozháraná, není to stabilizovaná společnost se stabilními hodnotami, kde lze takovýmto průzkumům věřit. Dále záleží i na vzorku respondentů, či těch v uvozovkách voličů. Studenti jsou skupina, která ještě není přímo v pracovním procesu a existuje na ně velký vliv médií a indoktrinace. Na západě ve stabilních společnostech jsou studenti spíše revoltující, ale u nás je tomu naopak. Ale ze své zkušenosti z vysokých škol mám poznatek, že vysokoškoláci hledají alternativy,“ řekl ParlamentnímListům.cz europoslanec Miloslav Ransdorf.

Přesto Ransdorf vidí jisté rezervy ve stranické práci: „Vždy je potřeba pracovat na lepší komunikaci a myslím si, že to, co momentálně neumíme, je přesvědčivě vysvětlit, o co nám jde a co chceme. Koneckonců i ty diskuse uvnitř strany na veřejnost nijak nepronikají. O tom bych mohl vykládat celé hodiny. Nicméně reálná podpora KSČM je daleko lepší než je její mediální obraz. U jiných stran je tomu opačně.“

Nepoznali divoký kapitalismus

„Záleží na tom, kolik studentů bylo osloveno a v jakých krajích České republiky. Náš program plně zahrnuje pomoc mladým lidem a podle našich předběžných informací z krajů a okresů došlo v posledních měsících k velkému přílivu mladých lidí, včetně studentů, kteří žádají vstup do strany,“ uvedla exposlankyně Miroslava Vostrá, kandidující ve Středočeském kraji.

Podle exposlance Jana Klána kandidujícího ve Středočeském kraji je příčina výsledku studentských voleb ve struktuře „voličstva“: „V těchto volbách mohou volit i ti, kteří nemají voličské právo. Navíc mladí často nepoznali zaměstnání a dopady divokého kapitalismu. Přece jen se o ně starají většinou rodiče. KSČM oslovuje mladé lidi například právem na první zaměstnání pro absolventy škol. Člověk v tísni by se měl zabývat pomocí lidem, a ne účelově manipulovat ve prospěch neoliberální politiky.“

Děcka většinou o aktuální politice neví nic

„Osobně jsem takový výsledek čekal. Po takových dezinformacích ve školách a po mediální masáži v médiích se není čemu divit. Děcka většinou o aktuální politice neví nic a pak radši udělají něco, jen aby nebyla terčem posměchu,“ říká pro ParlamentníListy.cz exposlanec Josef Šenfeld, který kandiduje v Ústeckém kraji.

Projekt studentských voleb má simulovat reálné volby, ve školách měli studenti volební místnost s hlasovacími lístky, plentou a urnou. Do voleb se školy hlásily dobrovolně, volit pak mohli všichni žáci starší 15 let. Smyslem je zvýšit zájem mladých lidí o politiku a veřejné dění a do budoucna tak zvýšit i počet prvovoličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…