Zveřejněny výsledky práce našich europoslanců. Není to prý jednoduché

28.04.2014 15:22

Tuzemští europoslanci nejsou vzhledem k ostatním zemím Evropské unie moc produktivní. Za ty nejhorší lze jmenovat Richarda Falbra a Roberta Duška. S takovým hodnocením přišel think – thank Evropské hodnoty, jenž si české europoslance proklepl na základě mnoha kritérií.

Zveřejněny výsledky práce našich europoslanců. Není to prý jednoduché
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

„Volby do Evropského parlamentu (EP) doprovází nezájem občanů. Minule byla účast osmadvacet procent. Nicméně z evropské pozice pak pochází šedesát až sedmdesát procent pravidel a zákonů, které následně v Česku platí. I proto by se občané měli o tyto volby více zajímat,“ sdělil na úvod Radko Hokovský, výkonný ředitel think – thanku Evropské hodnoty, jenž nyní zveřejnil studii: Jak pracovali čeští europoslanci? A nejde o moc povzbudivé zprávy.

Podprůměrní čeští europoslanci

Europoslanci byli kvantitativně hodnoceni v jedenácti činnostech, jako například docházka na plenární zasedání, zprávy předložené zpravodajem či vystoupení na plenárním zasedání. Obrázek každého europoslance ještě think – thank doplnil o kvalitativní hodnocení, například o členství a náhradnictví v parlamentních výborech či delegacích.

A čeští europoslanci dopadli obecně jako sedláci u Chlumce. Ve většině kritérií se ukázali jako dost podprůměrní a méně výkonní než jejich kolegové z ostatních států střední a východní Evropy, o těch ze západní Evropy ani nemluvě. „Sami se poslanci při veřejných debatách samozřejmě hodnotí mnohem pozitivněji, ale zde jde o jasné počty,“ dodal hlavní analytik think – thanku Jan Kovář.

Absence, zahálčivost a tak dále

Na spodních příčkách analýzy, tedy tam, kde zahálčivost jen kvete, se nejvíce objevují sociální demokraté Robert Dušek a Richard Falbr. Naopak jako nejvíce aktivní jsou hodnoceni Oldřich Vlasák z ODS, Zuzana Roithová z KDU – ČSL či Olga Sehnalová z ČSSD. „Nicméně, co se týče třeba vystoupení na zasedáních, tak je třeba vzít v úvahu, že některá mají schopnost něco ovlivnit, jiná ne. Například vysvětlení, proč europoslanec volil, jak volil, už nikdo moc neposlouchá. Většina europoslanců už někde popíjí kafe nebo jsou na obědě, takže jde vlastně o takové plácání do vody,“ řekl ParlamentnímListům.cz zdroj dobře obeznámený s procesy v europarlamentu.

Podle analýzy měli za sledované období nejlepší docházku na plenární zasedání sociální demokraté Pavel Poc a Libor Rouček, nejhorší občanští demokraté Jan Zahradil a Miroslav Ouzký. Ostatně analytici z Evropských hodnot používali jen veřejně dostupná data z webových stránek Evropského parlamentu a portálu VoteWatch.

Pracovitost poslanců

Jak všichni z think – thanku Evropské hodnoty předeslali, nejde o žádný celkový žebříček českých europoslanců. Na druhou stranu je podobné srovnání europoslanců na základě kvantitativních indikátorů standardní a mnohé napoví. „Nelze si na základě našich výsledků vytvořit názor, že někteří europoslanci nejlépe pracovali a nejlépe hájili české zájmy. To nelze vyjádřit, jde o otázku politickou, kterou musí posoudit voliči,“ doplnil Hokovský.

Při zveřejnění studie v pražské restauraci U Žíznivého jelena se toho řeklo hodně. Samy národní strany prý vykazují nezájem o evropská témata, naši europoslanci jsou kvůli tomuto malému zájmu i ze strany médií pohodlnější a tak se vždy soustředí hlavně na kampaň v Česku, aby byli alespoň před volbami trochu více vidět.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…