Zvěrstva a zvrácenost. Babišova ministryně musela být prý pod vlivem drog. Kníže, Kalousek i Zaorálek promluvili

24.03.2014 15:22

Ministryně spravedlnosti z ANO Helena Válková dle serveru Echo24.cz řekla, že o odsunu Němců z Československa po druhé světové válce si myslí to nejhorší. A že sice chápe, že to byla reakce na to, co se Čechům dělo před tím, ale ono se toho v protektorátu podle ní zas tolik nedělo. Její prohlášení vyvolalo bouřlivé nesouhlasné reakce napříč politickým spektrem.

Zvěrstva a zvrácenost. Babišova ministryně musela být prý pod vlivem drog. Kníže, Kalousek i Zaorálek promluvili
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

„Co si myslíte o odsunu německého obyvatelstva?“ zněl dotaz serveru Echo24.cz. „To nejhorší. Chápu, že to byla reakce na to, co se Čechům dělo předtím, ale ono se toho v protektorátu zas tolik nedělo,“ odpověděla Helena Válková na dotaz.

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co říkají na její prohlášení a zda s ním souhlasí. Vyjádření Válkové vyvolalo mnoho velmi negativních reakcí. Někteří politici si myslí, že je to na rezignaci, neboť takto urazila a pošpinila památku statisíců Čechů zavražděných Němci a obětí holocaustu a že tím relativizovala zločiny nacismu. Mnozí nevěřili, že něco takového vůbec mohla říci.

Válková později poslala ještě „vysvětlení“: „To, že se tak moc v protektorátu nedělo, jsem myslela v kontextu s jinými zeměmi, jako byl například Sovětský svaz a Polsko. To, co se dělo v protektorátu vůči Čechům, je samozřejmě naprosto neomluvitelné, ale v porovnání s výše uvedenými zeměmi tomu bylo v podstatně menším rozsahu. Pokud to někdo mohl pochopit jinak, pak se mu omlouvám, protože jsem to svým vyjádřením rozhodně neměla na mysli.“

Dělo se tu věru dost

„No, dělo se tu věru dost. Počet za protektorátu zabitých je ohromující. Koncentráky, nucené práce a tak dále. Problémem na naší straně je, že jsme se nechali nakazit nacismem a sami jednali zhovadile,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

„To je neuvěřitelný výrok, který uráží odbojáře, bojovníky proti fašismu i všech tři sta tisíc obětí nacistického teroru. Pan Babiš si opravdu umí vybrat spolupracovníky. Tohle je zralé na demisi, a pokud k tomu premiér nebo ČSSD budou mlčet, znamená to, že s tím souhlasí,“ uvedl první místopředseda ODS a europoslanec Jan Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

ČSSD k výrokům Válkové sice nemlčela, za to ale většinou mlčeli politici ANO a KDU-ČSL. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz ParlamentníchListů.cz nereagoval, podobně jako například ministr obrany Martin Stropnický či ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová. Stejně tak nereagoval předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, předseda jeho poslaneckého klubu Jiří Mihola či ministr Marian Jurečka a další.

Na tiskové konferenci po jednání vlády Babiš označil rozhovor za provokaci a za vytržený z kontextu. Premiér Bohuslav Sobotka uvedl, že vláda nezpochybňuje výsledky druhé světové války a utrpení lidí v době protektorátu.

Těžko si představit tragičtější a vážnější moment národní existence

Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek říká, že protektorát byl strašným ponížením a ohrožením národní a státní existence: „Představuje zhruba 360 tisíc mrtvých. Heydrichiáda představuje snad nejtěžší období naší existence ve 20. století. Byla výsledkem hrdinského vzepětí příslušníků našeho národa, kteří vrcholnému nacistickému pohlavárovi a představiteli Říše na jeho tezi, že ´Češi nemají právo žít v tomto prostoru a musí být odstraněni, odsunuti či převychováni´, odpověděli tím, že ho zabili. Těžko si představit tragičtější, dramatičtější a vážnější moment národní existence.“

„Já si myslím o protektorátu to nejhorší. Na konci války byla země zle rozvrácena. Byla vyvražděna národní elita kulturní a společenská a vážně ochromeno fungování státních struktur. Za to, co se dělo, nese zásadní vinu ten, kdo československý stát přivedl do takového stavu. Není divu, že v takových časech se vždy prosazovala sedlina společnosti. My jsme ale neměli v té době zemi plně pod kontrolou a ten rozvrat jsme my nezpůsobili. Vinit naše otce a dědy za to, že to tehdy nezvládli a brát na sebe jejich viny, mi dnes připadá příliš snadné, když jsem s nimi celou tu tragédii neprožil. Nelze omlouvat zločiny, které se tehdy krátce po válce staly, ale zkoumání ukázalo, jak nepřehledná byla tehdy situace. Vládl chaos, zemí procházela celá řada i cizích vojenských oddílů. Je těžké soudit tak rozjitřenou, běžným normám se vzpírající dobu. Své stanovisko jsme sdělili v česko-německé deklaraci a není důvod na politické rovině k němu cokoli dodávat,“ doplnil Zaorálek.

Bývalí estébáci a členové KSČ vidí represi poněkud jinak

„Výrok, že se za protektorátu Čechům zase tolik nedělo, je naprosto neuvěřitelná urážka, které se hnutí ANO dopouští vůči všem obětem, ať to byli naši padlí vojáci v zahraničních armádách či oběti holocaustu, heydrichiády. Já chápu, že bývalí členové KSČ a bývalí agenti Státní bezpečnosti mohou mít na represivní počínání různý pohled, ale přesto by si hnutí ANO mělo dávat velký pozor na urážky tohoto typu,“ řekl ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Věřím, že se paní ministryně uřekla, anebo to postrádá kontext. Pokud ne, pak je to nepřijatelné a urážlivé. V plánu Němců na konečné řešení problému českého národa se počítalo s jeho kulturním a hlavně fyzickým koncem. Poválečný odsun Němců je v tomto kontextu věc logická a správná,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Radim Fiala.

„Nemá smysl vytrhávat z historického kontextu a předělávat dějiny. Samozřejmě, že dnes by v případě odsunu šlo o protiprávní a nehumánní krok a něco podobného se už nesmí opakovat. Tehdy to ale mělo jasnou oporu v jednání velmocí v Postupimi,“ míní místopředseda KSČM a poslanec Jiří Dolejš.

Němci byli proti Čechům již od poloviny 19. století

„Poradil bych paní ministryni doplnit si informace z historie. Německy mluvící obyvatelé Čech, kterým se ne zcela přesně říká sudetští Němci, od poloviny 19. století torpédují naše snahy o emancipační a národní sebeurčení. Nikdy se nesmířili se vznikem samostatného Československa, protože ztratili svoje nadřazené postavení a v parlamentu sváděli boje s českými stranami. Po nástupu Hitlera mu doširoka otevřeli náruč, natáhnuli si bílé podkolenky a radostně a ve velké většině hajlovali. Za války byly oddíly SS na našem území z více než 50 procent tvořeny právě sudetskými Němci. Po válce vítězné mocnosti v Postupimi usoudily, že další soužití s těmito zrádci a nepřáteli republiky je nemožné a jejich odsun do Říše podle jejich vlastního přání - ´Heim ins Reich´ - umožnily. Vedle sudetoněmeckých spolků i někteří jejich naši domácí přátelé, jako třeba Karel Schwarzenberg, tuto uzavřenou kapitolu stále nastolují,“ uvedl senátor Pavel Lebeda.

„Paní Válková asi patří k těm, před kterými varoval prezident Beneš. Jestli ty statisíce mrtvých znamenají, že se v protektorátu ´zas tolik nedělo´, pak by mě zajímalo, v jakém dresu toto tvrdí. Bylo by pro ní asi dobré, kdyby se aspoň trochu seznámila s dějinami. Odsun Němců je třeba posuzovat v kontextu té doby. Ale také doby, která válce předcházela. Dobové dokumenty ukazují a svědecké výpovědi dokládají, jak se sudetští Němci chovali, jak chtěli český národ vyhubit. Chápu, že paní Válková s ohledem na svou národní loajalitu k Německu, ke které se sama hlásí, nepovažuje protektorát za nic špatného. Pochopil bych ale, kdyby byla ministryní německé, nikoli české vlády. Měla by sbalit kufry, podat demisi a jít raději k paní kancléřce,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„Jediné řešení je okamžité odvolání takové ministryně. Vědomě urazila více než tři sta tisíc obětí a všechny bojovníku proti nacismu. Skandální chování političky, kterou se snaží premiér Sobotka ještě omlouvat. Voliči se snad už konečně vzpamatují a sociální demokracii vystaví účet,“ zlobí se senátor Vladimír Dryml.

„Česká historie v letech 1938 až 1989 je jeden velmi smutný příběh, takže bych nerad otevíral staré rány a nebudu se k tomu vyjadřovat. Snad jen s jedinou výjimkou – v roce 1938 jsme se měli bránit, protože zlu se neustupuje. Komentáře k různým historickým křivdám jen zasévají zášť a Evropa je dnes v situaci, kdy se musíme spolehnout jeden stát na druhého a zjišťujeme, že vlastně společného máme mnohem víc, než jsme si mysleli. Je mi necelých třicet let, tu dobu jsem nezažil a nechám historikům, aby ji veřejně komentovali. Mě hlavně zajímá, jaká bude naše budoucnost,“ uvedl poslanec ANO Matěj Fichtner.

Asi byla pod vlivem drog...

„Tomuto vyjádření skutečně nerozumím a nechce se mi věřit tomu, že člen české vlády má tyto zvrácené názory. Asi šlo o špatný vtip ministryně Válkové nebo o vliv nějakých drog. Pokud to však myslela vážně, tak v demokratické vládě nemá co dělat a měla by se omluvit všem obětem fašistické okupace a celému národu. Navíc jako právnička by měla vědět, že odsun sudetských Němců byl důsledkem druhé světové války a výsledkem nezpochybnitelné dohody vítězných mocností. Jakékoli zpochybňování odsunu a jeho přehodnocování by mělo katastrofální důsledky pro náš stát a naši státnost. Jediný, kdo může jásat a schvalovat tento výstřelek paní ministryně, jsou neonacistické skupiny, popírající například holocaust, a spolky sudetských Němců. Je to prostě ostuda a premiér by měl chtít její vysvětlení. Není totiž možné, aby ministr české vlády relativizoval fašistické zvrácené zlo a jeho negativní dopady na životy lidí v době okupace naší vlasti,“ říká poslanec ČSSD Richard Dolejš.

„Měli bychom se zeptat na názor paní ministryně z ANO potomků lidí z Lidic a Ležáků a také příbuzných Kubiše, Eliáše a Mašína a rovněž těch desítek tisíc československých Židů, kteří skončili v Osvětimi a dalších nacistických vyhlazovacích táborech. Ti by ji k tomu asi řekli své ostré stanovisko. Za sebe mohu dát pouze jediný komentář: Okamžitě podejte demisi, paní ministryně,“ zlobí se europoslanec ODS Hynek Fajmon.

„Narodil jsem se v roce 1946, do dnešního dne jsem tedy nepoznal na vlastní kůži hrůzy války. To se podařilo málokteré generaci. Jsem za to osudu velice vděčen,“ uvedl poslanec Úsvitu Augustin Andrle.

Omluvme se paní Hanákové

„Dlouhodobě zastávám názor, že historie by měla být primárně tématem pro historiky, nikoli pro politiky. Výrok paní ministryně je pro mě potvrzením správnosti tohoto názoru,“ reagoval předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček z ČSSD.

Místopředseda sněmovny a předseda STAN Petr Gazdík označil výrok za velice nešťastný: „Paní Válková má zřejmě o dění v protektorátu dosti špatné informace. Myslím, že to jen potvrzuje nutnost si tyto kapitoly našich dějin – nacistickou a komunistickou diktaturu – stále připomínat. Já také odsuzuji zvěrstva páchaná při divokém odsunu, nevidím ale důvod, proč kvůli tomu bagatelizovat průběh nacistické okupace.“

„Pokud to takto řekla, tak s tím nemohu souhlasit. Já jsem se v pohraničí narodil, pocházím odtamtud. Rozhodně si myslím, že nesprávně odsunutých bylo méně než těch, co tu řádili a dělali lumpárny. Ano, byli odsunuti i Němci, kteří byli slušní a Čechům dávali práci. Jenže jak to při odsunu rozlišíte? Ale rozhodně nesouhlasím s tím, že se Čechům nic nedělo. Dělo se hodně,“ řekl redakci člen poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„Je mi líto, ale nesouhlasím s ní. A nejen v tomto. Jinak jsem vůbec netušil, kolik toho paní ministryně už pamatuje. Též díky jejím dosavadním vystoupením ve sněmovně cítím povinnost vyzvat všechny, kteří se posmívali exministryni Hanákové, k omluvě. V rámci spravedlnosti. Takže bychom měli Sudety vrátit Říši? Asi to někdo chce. Ostatně když pan Kalousek nepovažuje odtržení Kosova za porušení celistvosti Srbska. Jen ten Krym mu strašně vadí. Zvláštní, ne?“ řekl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Její slova jsou hloupá a měla by okamžitě podat demisi

„Pokud to skutečně řekla, tak je to naprosto šokující výrok, kterým zcela popřela historickou pravdu a zvěrstva, jichž se němečtí fašisté dopouštěli na našich občanech a celých rodinách,“ míní poslankyně KSČM Marta Semelová.

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky z ODS ministryně Válková vůbec nepochopila okupaci a její dopad na české obyvatelstvo. „Měla by se za své výroky omluvit a odstoupit ze své funkce, stala se zcela nedůvěryhodnou a poškozuje Českou republiku,“ domnívá se Sobotka.

„Je to skandální vyjádření od členky naší vlády,“ reagoval stručně místopředseda Senátu Zdeněk Škromach z ČSSD.

„Její slova jsou hloupá a měla by okamžitě podat demisi. Osudy generálů Eliáše, Luži, biskupa Gorazda, rodiny Čapků, tisíce vyvražděných židovských rodin. Stovky tisíc umučených a zavražděných pro normálně uvažujícího člověka nejsou bezvýznamnou epizodou! Kladu si otázku, jak se asi zachová prezident Zeman, když se v podobné souvislosti navážel do svého protikandidáta v prezidentské volbě. Bude ještě paní Válkovou považovat za to nejlepší z vlády premiéra Sobotky?“ uvedla poslankyně ODS Jana Černochová.

„K paní ministryni jsem doposud cítil úctu. Nicméně tento výrok se bohužel dá zařadit na úroveň výroků paní Semelové. Očekávám stejně masové odsouzení takového nesmyslu jako v předešlém případě. Škoda jen, že tak harmonické období naší historie nepřežili někteří moji příbuzní, aby jim o tom paní ministryně mohla povykládat,“ řekl poslanec Úsvitu Petr Adam.

„Nevěřím, že by ministryně spravedlnosti ČR opravdu bagatelizovala válečné útrapy našich lidí v letech nacistické okupace, statisíce popravených, umučených či vězněných žen, mužů i dětí. Pokud skutečně řekla, že se v protektorátu zase tolik nestalo, je to minimálně na její okamžitou veřejnou omluvu obětem nacistů i jejich pozůstalým a všem odbojářům,“ myslí si poslanec ČSSD Michal Hašek.

Mou první reakcí na slova paní ministryně ANO Válkové bylo, že se mi zvedl krevní tlak

„Nechce se mně věřit, že to paní ministryně takto řekla. Od svých rodičů jsem slyšel, že to za protektorátu hrůza byla. Takže se dělo hrozně moc. Možná podléháme mýtům, že kde netekly potoky krve a neležely hromady mrtvol, tak to šlo. Kdo dnes může vážit beznaděj a vidinu likvidace národa: To je krásný život, jen co je pravda. Už by toho vyjadřování měli nechat lidé, kteří tu dobu neprožívali či byli dětmi. Kdo si byl jistý, že to skončí v květnu 1945? Ve stejné logice můžeme říci, že za normalizace se nám také moc nedělo. Ale opravdu nevěřím, že to řekla,“ sdělil redakci místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 František Laudát.

„Mou první reakcí na slova paní ministryně ANO Válkové bylo, že se mi zvedl krevní tlak. Pan Babiš by měl lépe vybírat své lidi. A takovýchto se co nejrychleji zbavit. Už z úcty k více jak tři sta tisícům obětí z našeho národa za druhé světové války,“ zlobí se poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

„Paní Válkové si vážím, ale tohle bylo velice nešťastné vyjádření,“ míní poslanec Úsvitu Marek Černoch.

„Mírně řečeno jsem v šoku. A v kontextu s vývojem ve světě mě mrazí z toho, kdo u nás řídí stát, ovlivňuje legislativu, vyučuje mládež. Jde o zpochybňování poválečného vývoje v Evropě, na který některé kruhy pořád čekají. Čekají na svou příležitost. Toto jsem opravdu nečekal,“ sdělil poslanec KSČM Miroslav Opálka.

„Hrůzy války zůstávají hrůzami války, ať jsou ´velké´, nebo ´malé´. Chápu ale vyjádření paní ministryně tak, že třeba ve srovnání s taktikou spálené země třeba na Ukrajině naše území dopadlo lépe. Neměli bychom zapomínat našich obětí, ale zároveň se dívat do budoucnosti v duchu evropské spolupráce,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa.

Četná zatýkání a popravy za protektorátu jsou vlastně pohodové události

„Paní Válkové se možná zdá, že například uzavření univerzit, četná zatýkání a popravy a podobné záležitosti za protektorátu jsou vlastně pohodové události. Dost mě to od ministryně spravedlnosti překvapuje. Žiji na Praze 8 a tak bych k nám paní ministryni ráda pozvala a doporučila třeba návštěvu střelnice v Kobylisích, snad změní názor,“ reagovala poslankyně TOP 09 Markéta Adamová.

„Nemohu uvěřit, že toto prohlásila ministryně spravedlnosti! Asi nebyla při smyslech,“ myslí si poslankyně ČSSD Marie Benešová.

„Považuji tento výrok ministryně spravedlnosti za znevážení historie českého národa a za velice nebezpečný,“ reagoval poslanec KSČM Stanislav Grospič.

„Vyjádření ministryně Válkové je naprosto skandální. Pokud například vyvraždění Lidic a Ležáků hodnotí pojmem ´že se v protektorátu nic moc nedělo´, považuji to za projev vrcholného cynismu. Po takovém výroku by ministr demokratické vlády měl zvažovat, zda je pro tuto funkci dostatečně připraven a zda v jejím výkonu bude pokračovat. Je dostatečně známo, že i při odsunu Němců docházelo k tragédiím a excesům; to však nikdy nikomu nedává právo zaměňovat následek za příčinu a bagatelizovat utrpení obětí nacismu,“ říká senátor ODS Milan Pešák.

Místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa uvedl, že s Válkovou nesouhlasí: „Jsem přesvědčen, že historické události mají hodnotit historici, ne politici. Vyhnání sudetských Němců byla přes všechny nezpochybnitelné excesy reakce Čechů na jejich jednání před a po okupaci Československa.“

„Nevím, co ministryni Válkovou k tomuto nešťastnému výroku vedlo. To se jistě brzy dozvíme. Ale absolutně nesouhlasím i s názorem Miroslava Kalouska o tom, že bývalí členové KSČ mohou mít na nesvobodná období našich dějin různé názory. Tento jeho výrok nelze chápat jinak než jako hrubou provokaci a urážku těch, kteří za svobodu své vlasti položili životy,“ říká poslanec KSČM Vojtěch Adam.

Mám trvalý pobyt v Německu a německá kultura je ta skutečná kultura...

Místopředseda ODS Martin Kupka odsuzuje výrok ministryně spravedlnosti Heleny Válkové k poměrům za protektorátu jako hloupý a historicky nepravdivý.

„V rozhovoru pro internetový deník Echo24.cz Helena Válková odsoudila poválečný odsun německého obyvatelstva s poukázáním na to, že se toho údajně v protektorátu zas tolik nedělo. Uvedení odsunu Němců do takové souvislosti je neakceptovatelné a historicky nesmyslné. Popírá nebo přinejmenším přehlíží utrpení tisíců Židů, kteří byli z českého území za války odsunuti a následně vyvražděni, popírá vyhlazení celých českých obcí, popírá utrpení tisíců zabitých odvážných obyvatel, kteří se postavili nacistické zvůli. Svým výrokem paní ministryně relativizuje léta nesvobody, do kterých nacistické Německo naši zemi uvrhlo a pod hrozbou násilí a smrti v atmosféře strachu nutilo žít miliony českých občanů. Nikterak při tom nepopíráme, že pro naše vlastní vyrovnání s historií bylo důležitým krokem přiznání viny za násilný odsun Němců. Spojit ale odsouzení této historické události se zlehčujícím hodnocením protektorátní éry je naprosto neakceptovatelné. Je ostuda, pokud se tak vyjádří členka české vlády. Měla by svůj výrok vzít zpět a omluvit se za něj,“ uvedl Kupka.

V rozhovoru Helena Válková z ANO ještě řekla, že je prostě hrozná škoda, že česko-německé soužití skončilo.

„Mám trvalý pobyt v Pasově, mám tam byt, zhruba jednou měsíčně tam jezdím. Víte, já jsem částečně z německé rodiny, tatínek byl z Opavy, v roce 1938 se ale přihlásil k české národnosti, šel do protektorátu a protože školy byly zavřené, přihlásil se k protektorátní policii. Ale vždycky, i po válce, trval na tom, abychom se učili německy, že německá kultura je ta skutečná kultura, Goethe, Schiller... A vyrostla jsem v podstatě bilingválně,“ řekla také Válková v rozhovoru.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

16:53 „On to nečetl?!“ Migranti do ČR. Eurokomisařka „pomohla“ Rakušanovi. V ČR je zle

Mluví nebo nemluví ministr vnitra Rakušan pravdu o údajné české výjimce z migračního paktu EU? Do sn…