„Lži. Demagogie. Trefil kozla!“ Špičky ČSSD střílely do Babiše kvůli „dezinformacím“ v kauze lithium. Pak vystoupil jejich vlastní senátor

11.10.2017 22:18

Senát ve středu večer zažil nebývalý ruch. Členové horní komory debatovali o možné těžbě lithia v Krušných horách. Zaznívala ostrá slova jako krádež za bílého dne, lži, dezinformace, demagogie. Poslanecká sněmovna bude o lithiu mimořádně jednat jen čtyři dny před volbami, v pondělí 16. října.

„Lži. Demagogie. Trefil kozla!“ Špičky ČSSD střílely do Babiše kvůli „dezinformacím“ v kauze lithium. Pak vystoupil jejich vlastní senátor
Foto: Radim Panenka
Popisek: Tisková konference ČSSD k těžbě lithia

Ještě před tím, než vůbec vedení Senátu zahájilo projednávání bodu o lithiu, nastoupily v Senátu před kamery těžké váhy ČSSD. Neobvykle totiž na tiskové konferenci vystoupili zároveň tito vrcholní představitelé sociální demokracie: šéf Senátu Milan Štěch, premiér Bohuslav Sobotka, ministr vnitra a úřadující šéf ČSSD Milan Chovanec, volební lídr strany a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a ministr průmyslu Jiří Havlíček.

Anketa

Kolik dostane ve volbách TOP 09?

40%
6%
1%
4%
1%
hlasovalo: 9322 lidí

Podle Havlíčka je tolik zmiňované memorandum nezávazný dokument, který neobsahuje žádné závazky, žádná práva a povinnosti a Česká republika se podpisem dokumentu k ničemu nezavázala.

Babiš lže, dezinformuje a je to celé připravená akce, hlásaly špičky ČSSD

Premiér Sobotka k tomu podotkl, že pokud by někdo kvůli lithiu chtěl s Českem vést arbitráž, pak by to bylo na základě rozhodnutí a konkrétních správních kroků učiněných Ministerstvem životního prostředí. Na to přímo už na plénu Senátu reagoval šéf horní komory Milan Štěch s tím, že „Andrej Babiš trefil kozla“.

Podle Sobotky bylo hlavním důvodem podpisu memoranda zajištění zájmů České republiky. Milan Chovanec coby úřadující předseda sociálních demokratů nepřímo obvinil Andreje Babiše a hnutí ANO, že rychle rozjetá kampaň včetně inzerátů v novinách působí dojmem, že jde o dobře připravenou a plánovanou akci.

Špičky sociální demokracie obvinily hnutí ANO a specificky Andreje Babiše, že brutálně manipuluje, vypouští dezinformace a lže ve věci možné těžby lithia s tím, že vše pouze zneužívá k předvolební kampani a snaží se vlastní kauzy a zahájené trestní stíhání zamést pod koberec.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) v úvodním proslovu před senátory reagoval na četná obvinění jeho osoby a úřadu, který vede, že za všechno může právě resort životního prostředí. Znovu zopakoval argumenty, že MŽP veškeré učiněné kroky konalo na úrovni úředníků, kteří byli povinni tak rozhodnout na základě zákona a po konzultaci s příslušnými orgány ministerstva průmyslu.

Nelžu a vždy mluvím pravdu, hájil se Havlíček

Ministr Jiří Havlíček ostře u senátního řečnického pultíku zaútočil na hnutí ANO s tím, že jsou šířeny dezinformace, lži, sprosté útoky na ministerstvo průmyslu i jeho osobně a pozastavil se nad tím, že si hnutí ANO podivuhodně rozumí s komunisty. Byla to totiž KSČM, která iniciovala svolání mimořádné schůze Sněmovny. Ta se uskuteční v pondělí 16. října. To, co v těchto dnech vypouští do veřejného prostoru šéf ANO Babiš, je podle Havlíčka „systematická demagogie“. „Já nelžu a vždy mluvím pravdu!“ dodal Havlíček.

Senátor ČSSD se postavil proti šéfům své strany

Poměrně překvapivě, vzhledem ke svému stranickému „dresu“, vstoupil do debaty senátor ČSSD Radko Martínek. Vzhledem k nízké částce, jakou by podle horního zákona měl z vytěžení lithia soukromou firmou český stát, se de facto přidal k názoru, že může jít o krádež za bílého dne a to ještě větších rozměrů, než se původně myslelo.

„Uvědomte si, že veškeré nerosty tohoto státu jsou v majetku tohoto státu a jeho občanů, ne těch firem. Kolik uhlobaronů si užívá někde po Floridách?! Jestli je tahle aféra k něčemu, tak k tomu, abychom se zcela vážně zamysleli a jednou provždy tomu udělali konec. Největší profit z toho musí mít stát a ne nějaké firmy, které ty peníze odvádějí bůhvíkam a bůhví na co,“ rozohnil se Martínek.

Narážel na proslov senátora Michaela Canova (STAN), který se pozastavil nad tím, že tzv. horní zákon ukládá, že firma těžící státní nerostné bohatství musí odevzdat 10 procent z ceny vytěženého materiálu. Jenže, jak Canov upozornil, konečný produkt, čisté lithium, je v objemu vytěženého materiálu jen velmi malý a stát by tak reálně místo 10 procent získal pouze 0,6 procenta.

Senátor Canov proto vyzval, aby zmíněné memorandum, které ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) se soukromou australskou firmou podepsal, bylo vypovězeno.

„Jsem zklamán z toho, že naše diskuse je ve stylu: my nic, to všechno ANO. Přitom bude vina asi na obou dvou stranách. Zlehčování memoranda jsme se naposlouchali mockrát. Nedověděli jsme se ale, proč schválení memoranda proběhlo tak rychle a pár dní před volbami,“ přispěl do senátní debaty Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz).

Během projednávání bodu o možné těžbě lithia se k tématu pro ParlamentníListy.cz vyjádřil senátor Ivo Valenta. „Vyslechl jsem si tiskovku sociální demokracie, abych se dověděl, co za tím může být. Přiznám se, že mě argumentace ČSSD malinko zviklala, protože tam padlo dost racionálních argumentů. Pro mě je nejdůležitější, abychom se s našimi právníky podívali do toho memoranda, zda tam jsou body, které by Českou republiku k něčemu zavazovaly. Pan ministr Havlíček říkal, že memorandum není právně závazné, což není pravda. Podle anglosaského práva závazné je a má nějakou sílu. Pokud by došlo k naslibování některých věcí bez možností pojistek, byly by s tím problémy. Z druhé strany, pokud jde o solidní firmu a stát by si to pohlídal, mohl by na tom vydělat,“ uvedl.

„Z celé hysterie ale cítím snahu hnutí ANO překrýt svoji velkou kauzu, která tady v současné době je. Tohle je důvod medializace, protože hysterie a atak je tak brutální, že to není normální. Věřil bych tomu, že jde o politickou chybu ze strany ČSSD, naskočili na to. Nezdá se mi na tom víc věcí. Když o tom ministr Brabec věděl, mohlo to být tak, že socialisté sedli na lep a už se čekalo (se spuštěním kampaně, pozn.red.), až to Havlíček podepíše a zveřejní. Spíš se zdá, že máslo na hlavě má hnutí ANO, které z toho dělá pseudokauzu, ale uvidíme, co přinese budoucnost,“ dodal senátor Valenta.

Podle šéfa Klubu nezávislých senátorů Jana Veleby (SPO) nelze souhlasit s tím, aby k takto důležitému rozhodnutí došlo krátce před volbami. „Ať už memorandum podepsané ministrem Havlíčkem je nebo není právně závazným dokumentem pro následující vládu, která vzejde z voleb, podepsat takto důležitou věc tři týdny před volbami je minimálně nevhodné a podezřelé. Nemohu s tím souhlasit. Uvidíme, co se vyklube z mimořádného jednání Sněmovny v pondělí. Současné vládě nevěřím a domnívám se, že nehájila a nehájí české národní zájmy,“ sdělil ParlamentnímListům.cz senátor a šéf Strany práv občanů Veleba.

„Neumím si představit, jak je možné, že tak krátce před volbami ministr této vlády podepíše takto významný materiál. Řeči, které jsem tu v Senátu slyšel, bylo jen házení špíny jednoho na druhého. Musíme se zabývat podstatou, jak se pokusit minializovat škody, a že škody budou velké, je podle mě víc než jasné, protože ta australská firma se velmi vyžívá v arbitrážních řízeních. To nás čeká stoprocentně,“ tvrdí Doubrava.

Nesouhlasí s výkladem představitelů ČSSD, že memorandum podepsané s australskou firmou nezakládá žádné povinnosti, které by pro český stát vyplývaly. Skoro je snaha říkat, že jde o téměř bezvýznamný cár papíru.

„Proč by to podepisovali, kdyby šlo o bezvýznamný cár papíru? Naopak jsem přesvědčen o tom, že nás oblbují a snaží se za každou cenu vyvolat dojem, že se nic nestalo a je všechno v pořádku. Není to cár papíru a velmi renomovaní odborníci na tuto problematiku má slova potvrzují,“ dodal senátor Doubrava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…