Americký velvyslanec by měl být vyhoštěn z České republiky. Senátor promluvil

22.04.2015 16:44

Prezident republiky Miloš Zeman řekl agentuře AP, že vojenský útok Ruska na některý z pobaltských států není pravděpodobný, protože ruský prezident Vladimir Putin není sebevrah a při útoku na tyto členské státy NATO by došlo k odpovídající vojenské reakci. Dle Zemana je Rusko uspokojeno anexí Krymu a východní Ukrajinu kvůli ekonomické devastaci nebude chtít anektovat. Na rozhovor prezidenta pro AP reagoval následně senátor Jaroslav Doubrava.

Americký velvyslanec by měl být vyhoštěn z České republiky. Senátor promluvil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Doubrava

Zeman dále řekl, že Vídeňská úmluva, upravující diplomatické vztahy mezi státy a mezinárodní právo, velvyslancům zakazuje vměšování do vnitřních záležitostí a to prý velvyslanec USA v ČR Andrew Schapiro svou kritikou Zemanovy cesty do Moskvy porušil.

Drzost! Chová se jako říšský protektor

K věci se vyjádřil senátor Jaroslav Doubrava, který si vůbec nebral servítky. „Souhlasím s názorem pana prezidenta, že Putin není sebevrah a nejen, že neplánuje, jsem přesvědčen, že on nikdy žádný útok na pobaltské státy ani neplánoval. S čím ale s prezidentem souhlasit nemohu, je jeho názor na Krym. Anexí je násilné odtržení Kosova od Jugoslávie za cenu desetitisíců zabitých Srbů. Území Kosova vždy patřilo k Srbsku a tak bych s argumenty mohl pokračovat. Krym se k Ruské federaci vrátil na základě referenda, ve kterém se téměř sto procent občanů pro oddělení od Ukrajiny vyslovilo. Navíc Krym byl součástí Ruska a k Ukrajině byl přičleněn rozhodnutím N. S. Chruščova. Proto jeho oddělení nemohu za anexi považovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor Jaroslav Doubrava.

„Naprosto souhlasím ale s tím, že činnost velvyslance USA Schapira, nejen jeho kritika cesty našeho prezidenta do Moskvy, odpovědný je i za vyvolání hysterie na Albertově, je bezprecedentním porušením mezinárodních úmluv a měl být už dávno z republiky vyhoštěn! Je to neskutečná drzost. Myslí si, že oni písknou a my se před nimi budeme plazit. Pan velvyslanec si spletl svou funkci s funkcí říšského protektora. Platí starý vtip: ´Víte proč v USA nejsou žádné převraty, války a revoluce? Protože tam nemají americké velvyslanectví,“ dodal Doubrava.

Co přesně řekl Zeman pro AP

„Nedomnívám se, že by se Rusko pustilo do války tím, že by zaútočilo na některý z členských států NATO,“ prohlásil Zeman pro AP. „Protože Vladimir Putin není sebevrah a ví, jaké důsledky by to mělo,“ vysvětlila v překladu ČTK česká hlava státu. „Jsem si jistý, že v takovém případě by nastala odpovídající vojenská, nikoli jen politická a ekonomická reakce,“ dodal Zeman.

Podle Zemana je z ekonomického hlediska nesmyslné, aby Rusko anektovalo východní Ukrajinu, kde proruští separatisté bojují s ukrajinskou armádou. „Myslím, že (Rusko) je uspokojeno anexí Krymu,“ řekl prezident. „Pochybuji o tom, že by bylo možné vpadnout na východní Ukrajinu už proto, že byla zničena občanskou válkou a Moskva by musela nakrmit desítky milionů hladových krků, a na to její hospodářská kapacita nestačí,“ vysvětlil Zeman.

Zeman se vyjádřil i k rozepři s americkým velvyslancem Andrew Schapirem, který ho kritizoval kvůli plánované cestě do Moskvy u příležitosti porážky nacismu. Zeman poté pro ParlamentníListy.cz prohlásil, že si nedovede představit, že by český velvyslanec ve Washingtonu radil americkému prezidentovi, kam má cestovat, že si nenechá mluvit do plánů svých zahraničních cest žádným velvyslancem a že po tomto prohlášení má velvyslanec Schapiro dveře na Hrad zavřené.

„Vídeňská úmluva (o diplomatických vztazích) velvyslancům jakékoli země přísně zakazuje vměšování do vnitřních záležitostí hostitelského státu. Pan Schapiro buď nevědomky, nebo záměrně tuto dohodu porušil a to ho diskvalifikuje coby profesionála,“ konstatoval Zeman pro AP.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…