Bayerová: Havel před 23 lety sliboval, že nikdo nebude bez práce

17.11.2012 23:12

Po 23 letech se desítky tisíc lidí sešly v sobotu v různých městech naší země, aby dali vládě najevo, že jí mají už dost. Nejinak je tomu i v Jihomoravském kraji a ParlamentníListy.cz se zeptaly komunistické senátorky Marty Bayerové, zda si podle ní lidé představovali takový vývoj oněch třiadvaceti let.

Bayerová: Havel před 23 lety sliboval, že nikdo nebude bez práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Senátu

„Jsem přesvědčená, že kdyby lidé věděli, to, co vědí dnes, zahodili by klíče do Vltavy a šli by domů," říká komunistická senátorka Marta Bayerová pro ParlamentníListy.cz. Je přesvědčena, že dnes je to nesvobodnější, než to bylo dřív.

„Samozřejmě, pominu-li otevření hranic a podnikání,“ dodává. Připomíná, že i v jejím Jihomoravském kraji hodně podnikatelů přestalo s podnikáním. „Stát se rozhodně nestará o podnikatele, jak by měl,“ zlobí se senátorka. Podle ní je spousta lidí rozčarovaných, kteří si tu svobodu takto nepředstavovali.

Ani to cestování není pro všechny

To cestování, jak říká, je také jen pro někoho. Marta Bayerová připomněla, že po roce 1989 nastal boom. „Bylo to pochopitelné a tehdy byly vlaky i autobusy do Rakouska, které máme přes hranici napěchované k prasknutí. Teď tu máme vlak přímo do Vídně a kolikrát jede téměř prázdný,“ dodává senátorka.

„V lidech se tehdy podporovala myšlenka, že v té nastalé svobodě si každý může dělat, co chce, ale ono to tak není,“ říká senátorka. Celkový vývoj vidí v nedobrém směru. „Navíc se stačí podívat po Evropě, kde je jedna demonstrace za demonstrací. Ani u nás to za stávajících podmínek nemůže zůstat bez odezvy,“ dodává. „Naše vláda by se opravdu měla nad sebou zamyslet. Ale to bych asi chtěla moc,“ směje se senátorka.

Havel byl kultovní osobnost, a jak to s ním doopravdy bylo, se už asi nedozvíme

Marta Bayerová se svěřuje i s tím, jak jí na ulici, po cestě do práce, oslovují lidé, které osobně vůbec nezná a nabádají ji, „aby s tím konečně už něco udělali“.

„Já bych moc ráda, ale v těchto věcech má hlavní slovo sněmovna. Tak jim alespoň vysvětluji, že musejí oni přijít k volbám, aby politici, které si zvolí, mohli něco změnit,“ vysvětluje senátorka.

Z Václava Havla se podle Bayerové stala tehdy v podstatě kultovní osobnost. „Mně osobně vadil i způsob jeho vystupování, když tvrdil, že nic v restitucích nechce, a pak víme, jak to dopadlo, nelíbilo se mi, jak zlikvidoval český zbrojní průmysl, v podstatě ve prospěch zahraniční konkurence, a podobné kroky, které se nakonec obrátily proti nám,“ říká Bayerová. Spojení s Německem je podle ní v případě Václava Havla také „pofidérní“. „Nikdo pořádně neví, jak to tam bylo a nebylo,“ dodává.

Sociální karty jsou pod lidskou důstojnost

Věci jako sKarty jsou podle senátorky jen dalším zklamáním pro lidi. „Člověk už je traumatizovaný tím, že přišel o práci, a měl by navíc v každém obchodě předkládat důkaz o tom, že je sociálně slabý. To je přece pod lidskou důstojnost,“ zlobí se senátorka. Připomněla, že právě Havel sliboval lidem, že nikdo nebude bez práce. Jak dodává, naneštěstí se zlikvidovalo i všechno to dobré, co lidé měli. „Jesle, mateřské školky, kolik bylo zlikvidováno českých podniků špatnou privatizací, některé jsou už zbourané, a kolik lidí tím zůstalo bez práce. Je to smutný výčet a je to jen zlomek,“ říká senátorka.

Hodně ji mrzí i likvidace českého zemědělství. Zejména u nás, na Jižní Moravě je to znát,“ dodává. „Posunuli jsme se někam o 50 – 70 let zpět a o důstojnosti životní úrovně ani nemluvím. Počítače a technické vybavení nejsou všechno.

Věřím, že jim český národ řekne dost. Sami neodejdou

V hodnotách lidské důstojnosti jsme udělali obrovský skok zpět,“ říká Bayerová. Je to prý hodně zlé, když se lidé v lékárnách nejprve ptají, kolik ten lék stojí, protože zvažují, jestli si koupí léky, nebo chleba poté, co dřeli celý život. Nůžky mezi bohatými a chudými se podle ní rozevřely téměř na maximum. „Po 23 letech, to je opravdu veliký úspěch,“ říká se smutnou ironií senátorka.

Vláda podle ní sama neodejde, protože si jednotliví členové uvědomují, o co by přišli a vždycky to prý zase nějak dohromady „splichtí“. Jak už to prý ale nejednou v historii českého národa bylo, věří Bayerová, že i tentokrát řekne český národ jednou dost. „Obávám se ale, že v nejbližších týdnech to asi nebude,“ říká. „Ačkoliv, kdo ví,“ dodává zamyšleně senátorka Marta Bayerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…