Důchodci blokují místa mladým, napsal senátor. A měl co vysvětlovat

25.03.2013 8:39

Počet důchodců, kteří pracují, se loni oproti předchozímu roku zvýšil. Podle senátora Zdeňka Schwarze tím pracující senioři bohužel často blokují místa mladým. Ale chápe je – důchody jsou nízké a řešení je v nedohlednu.

Důchodci blokují místa mladým, napsal senátor. A měl co vysvětlovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Zdeněk Schwarz (ODS)

Senátor zvolený na kandidátce ODS Zdeněk Schwarz nejprve odpovídal jednomu ze čtenářů ParlamentníchListů.cz na otázku ohledně nezaměstnanosti. „Osobně se domnívám, že možností pracovat je stále dostatek a část problému spočívá v tom, že jsou mezi námi lidé, kteří pracovat nechtějí a nemusí, a část, která není ochotna ustoupit ze svých náročných nebo nereálných představ a požadavků na své zaměstnání. Mnozí důchodci zůstávají v práci a blokují místa pro mladé,“ napsal s tím, že ale není expert na tuto problematiku.

Vzápětí se ozval další čtenář – jak to senátor myslí, když píše, že důchodci blokují místa mladým? Jak Schwarz vysvětlil redakci ParlamentníchListů.cz, nemyslel to jako útok na danou skupinu. „Řada lidí pracuje, aby se uživili,“ uznává. Podle něj by ale důchodci správně měli být v důchodu.

Za problémem vidí dvě hlavní příčiny. Jednou jsou právě peníze, i když to prý někteří senioři nepřiznají. Vyprávěl i zážitek z praxe, působí totiž jako ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. „Zjistíte, že oni nemají z čeho platit léky. Mají 2000 korun na měsíc, a tak nemají ani na léky,“ popisoval.

Lidé jsou zvyklí si nespořit na stáří

K přivýdělku je tak podle něj často nutí systém. Lidé v minulém režimu si obvykle nespořili, je to prý vidět na tzv. Západě – zde si šetřili už téměř odmalička a nyní se mají dobře. „To řešení je v nedohlednu. To vidíte, jaká je výše důchodů,“ povzdychl si Schwarz.

Za pravdu mu pak dává i čtenář ParlamentníchListů.cz, důchodci jsou často nuceni si přivýdělek k důchodu najít. „Pokud ale chtějí mít důstojné stáří a dnes již vůbec přežít, nic jiného jim nezbývá. Vše se zdražuje, jen důchody nestoupají,“ píše uživatel Pavel Zelený.

Podle Schwarze ale existuje i druhý důvod. „Je to individuální. Jsou lidi, co celý život pracovali a neměli koníčky,“ míní senátor. Obzvlášť ve zdravotnictví se prý stává, že lidé důchodového věku blokují místo mladým. A nemusí jít ani o peníze. „Řada lidí jde do důchodu a za rok se vrací, protože doma nemají co dělat,“ dodává.

Jak ale sám říká, problémů je víc. Pracující důchodci na tom navíc nejsou nijak záviděníhodně. Od Nového roku se na ně vztahuje jedno z úsporných opatření důchodového balíčku – letos přijdou o 24 840 korun. Jde o roční slevu na poplatníka, kterou si mohou odečítat všichni, kdo platí daně.

U pracujících seniorů je to nyní jinak. Kdo byl „poživatelem starobního důchodu“ 1. ledna letošního roku, nemá nárok na slevu na dani. Kdo však půjde do penze například až 10. ledna a bude si přivydělávat, na roční slevu ještě bude mít nárok. I proto si mnoho důchodců nechalo pozastavit vyplácení penzí. Úředníci to však považují za účelové obcházení zákona a seniorům můžou hrozit sankce.

Navíc také nemohou vykonávat každou práci, která se jim naskytne. Plné úvazky jsou pro mnohé příliš těžké. Některé časově méně náročné práce se pro ně zase nehodí, neboť by museli projít rozsáhlou rekvalifikací (ať už jde o práci s počítači nebo jiná zaměstnání, kde se standardy změnily).

I tak je ale pracujících penzistů velké množství – a stále jich přibývá. V prvních třech čtvrtletích loňského roku si přivydělávalo přibližně 250 tisíc důchodců, což je meziroční nárůst o 11 procent. Z celkového počtu téměř pěti milionů pracujících tak důchodci tvoří pět procent. Více jsou mezi pracujícími ženy než muži.

Podle údajů Českého statistického úřadu je nejvíce pracujících důchodců mezi technickými a odbornými pracovníky. Dále mezi specialisty či ve službách a prodeji. Kolem 6000 jich je i mezi zákonodárci a řídícími pracovníky. Co se týče vysokoškolsky vzdělaných seniorů, pracuje z nich každý pátý.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavlína Nouzová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…