Financování sportu musí být stabilní a transparentní. Senátoři Regec a Valenta poslali Babišovi připomínky

25.03.2015 14:29

Česku chybí jasně formulovaná, a především dlouhodobá koncepce financování sportu, včetně podpory sportování dětí a mládeže. Vystoupili s tím senátoři Jozef Regec a Ivo Valenta, kteří v pondělí předali ministru financí Babišovi své připomínky k chystané koncepci státní podpory sportu.

Financování sportu musí být stabilní a transparentní. Senátoři Regec a Valenta poslali Babišovi připomínky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jozef Regec

Většina sportovních odvětví v naší zemi dlouhodobě trpěla kvůli tomu, že se různé koncepce financování a řízení sportu měnily podle dané politické reprezentace a nebyla v tom tedy žádná stabilita. To by se nyní mělo změnit a zasadit se o to chtějí i zákonodárci ze senátního podvýboru pro sport. Konkrétně jde o předsedu tohoto podvýboru Jozefa Regece a Ivo Valentu.

„Sportu již několik let chybí jasná koncepce, a především pravidla pro dlouhodobé a systémové financování. Jsme rádi, že se na úrovni nejvyšší politické reprezentace České republiky začíná vážně diskutovat o všech důležitých otázkách, souvisejících s podporou sportu. Absence jasné sportovní vize, především jak tuto oblast co nejefektivněji řídit a financovat, dlouhodobě paralyzuje rozvoj sportovního dění v naší zemi,“ konstatoval v tiskové zprávě senátor Regec.

Ivo Valenta k tomu doplnil, že je důležité s připomínkami stát u zrodu teprve vznikající koncepce a ne později zasahovat do už schváleného plánu.

Jozef Regec

  • PRO
  • Strana PRO Jihomoravský kraj
  • zastupitel městyse

Jedna z nejdůležitějších námitek, které od senátorů v pondělí převzal první vicepremiér Andrej Babiš, se týká právě zmíněné stability státní podpory sportu. „Jsme přesvědčeni o tom, že sport by měl mít ve státním rozpočtu samostatnou, tzv. ‚omašličkovanou‘ kapitolu. Je podle nás také důležité soustředit se na podporu sportu u dětí a mládeže,“ komentoval senátor Valenta.

Podle obou zákonodárců je důležitá i maximální transparentnost ve financování, které by mělo být jednoduché a předvídatelné. Součástí návrhu senátorů je i to, aby došlo k zajištění prostředků určených na rekonstrukce tělocvičen či sokoloven. Záležitostmi se bude podrobněji zabývat senátní podvýbor pro sport na počátku dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…