Kubera: Zbláznili se. A koledují si o nenávist i od nekuřáků, jako je moje manželka...

08.09.2013 8:15

Možná už brzy zmizí z trhu cigarety s mentolovou nebo vanilkovou příchutí a cigarety slim. O návrhu výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, zdraví a bezpečnost potravin, který je přísnější než návrh, na kterém se shodly členské země unie, budou v příštích dnech rozhodovat europoslanci.

Kubera: Zbláznili se. A koledují si o nenávist i od nekuřáků, jako je moje manželka...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

„Oni se zbláznili, to je cesta do pekel,“ kritizuje snahu o další regulaci hrozící z Bruselu senátor za ODS Jaroslav Kubera. Evropský parlament si podle něj koleduje o nenávist i tak agilních nekuřáků, jako je jeho manželka, která prý nechápe, proč v Evropě chtějí zakázat jediné voňavé cigarety.

Kdyby tabákové firmy nezískaly děti, neměly by brzy komu prodávat

Naopak předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková tuto snahu vítá jako velmi účinnou regulaci. „Že to má smyl, poznáte už jen z toho, že proti tomuto návrhu protestují tabákové firmy,“ konstatovala lékařka. Zakázat cigarety s mentolovou příchutí je účinné z mnoha důvodů. „Jednak jsou to cigarety atraktivní pro mladé, protože právě ti mají rádi mentovolou chuť,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz. „Dospělí kouřit nezačnou, vyrábíte-li cigarety, musíte dostat do závislosti zákazníky, než dostanou rozum. Devět z deseti kuřáků si zapálí před osmnáctým rokem, proto tabákový průmysl musí cílit reklamu na mladé lidi. Kdyby nezískali děti, nemají brzy komu prodávat,“ uvedla. I když Eva Králíková připustila, že v Česku se prodají jen čtyři procenta mentolových cigaret, jejich prodej stále stoupá.

Mentolky jsou škodlivější než cigarety bez příchuti

Podle odborníků je kouření mentolek škodlivější pro zdraví kuřáků než kouření cigaret bez příchuti. „Mentol totiž dráždí chladové receptory v krku, takže máte pocit, že vdechujete chladný, čistý vzduch, i když je to naprostý opak. Tím pádem vdechnete snáze a hlouběji a dostanete větší dávku chemikálií, navíc mentol negativně ovlivňuje vlastnosti některých látek, takže jsou mentolové cigarety jedovatější,“ upozornila Králíková na pádné důvody, které vedou ke snahám zakázat právě tento druh cigaret. Tenké cigarety slim jsou podle předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku díky atraktivnímu balení i marketingu zaměřenému na mladé dívky nebezpečné tím, že vytvářejí dojem, že když jsou tenké, jsou méně škodlivé, a že když je dívky budou kouřit, budou štíhlé. „To je důvod, proč po tom sahají. Naprostá většina českých dívek má nějakou nadváhu,“ poukazuje na reklamní tah, který zabírá.

Zákaz povede ke snížení prodeje, ztrátě pracovních míst a daňových příjmů

Tabákové firmy včetně společnosti Philip Morris v České republice i další zájmové skupiny proti návrhu ostře vystupují s argumentem, že zákaz povede ke snížení prodeje cigaret, a tím ke ztrátě pracovních míst a daňových příjmů. Jen v Česku se totiž na daních z cigaret vybere skoro 60 miliard korun ročně, což není v situaci, kdy se peněz státu stále nedostává, nijak zanedbatelné. Doktorka Králíková tuto argumentaci ale odmítá. „Kdyby se zvedla cena cigaret, stát by mohl vybrat do státního rozpočtu stejně nebo i více, i kdyby se jejich prodej snížil,“ uvedla. Reálná cena cigaret je podle ní zhruba poloviční oproti ceně před dvaceti lety. „Za průměrný plat si dnes koupíte dvojnásobný počet krabiček. Když se zvýší cena krabičky třeba na dvacet euro, i kdyby klesla spotřeba, stát by za méně prodaných cigaret vybral do státní kasy víc,“ poznamenala, a to je podle lékařky důležitý argument. I když nejpádnějším důvodem je samozřejmě fakt, že snížení prodeje tabáku by vedlo k záchraně životů, zdraví a úsporám ve zdravotnictví. Na následky kouření zemře v Česku každý rok 18 tisíc lidí, nejčastěji na rakovinu a infarkt.

Obavy z vážných následků na zaměstnanost jsou zbytečné

I obavy ze ztráty pracovních míst, ke kterým by podle tabákového průmyslu došlo kvůli zákazu některých druhů cigaret, jsou podle Evy Králíkové zbytečné. „To jsou nesmysly, firma Philip Morris, která má u nás zhruba půlku trhu, podle svých webových stránek zaměstnává 1 300 lidí, což je směšný počet v porovnání s tím, že před čtyřmi lety měla čistý zisk stejný jako Škoda Mladá Boleslav, asi čtyři miliardy korun, ale Škoda zaměstnává 25 tisíc zaměstnanců,“ je Eva Králíková přesvědčena, že by snížení spotřeby cigaret nevedlo k dramatickému růstu nezaměstnanosti.

Kdybychom nekouřili, byla by paní Králíková nezaměstnaná, říká Kubera

Senátor Jaroslav Kubera prohlásil, že „paní Králíková vědomě lže“. „Je ve střetu zájmů, protože je na té druhé straně, využije každé demagogie, aby prosadila svůj názor. Čím by se potom živila?,“ řekl senátor za ODS ParlamentnímListům.cz. „Kdybychom nekouřili, nebyly by peníze a paní Králíková by byla nezaměstnaná,“ dodal vášnivý kuřák a odpůrce všech regulací. A varuje, že až evropští úředníci definitivně vymýtí kouření, přejdou na jídlo. „Vždyť už to zkoušeli se zdaněním coca-coly, slaných brambůrků, pak přejdou na váhu, připraví normu, že Evropan, který bude vážit nad normu, bude platit vyšší daně. Teď to vypadá jako z říše fantazie, ale jen teď. To jsou prostě pomatení lidé, kteří chtějí určovat, co je absolutně správně, ne u sebe, ale u jiných,“ prohlásil, že úředníci v Bruselu je prý parta nikým nevolených bláznů. „I když nemají žádný mandát, mají obrovskou pravomoc,“ varuje před evropskými nadšenci, kteří chtějí mermomocí napravovat svět, a tak všechny zahltí příkazy a zákazy.

Český zákon o kouření je v Evropě nejlepší

Český zákon o kouření je podle Kubery v Evropě nejlepší, protože jako jediný dodržuje Listinu základních práv a svobod. „Umožňuje kompromis, je možné provozovat kuřácké i nekuřácké restaurace,“ poznamenal senátor za ODS. Předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku je jiného názoru. „Když se podíváte na české zákony týkající se tabáku, formulace, které se v nich objevují, jsou věty používané v materiálech nebo na webových stránkách tabákových firem. Nevím, jestli to znění politikům nadiktovaly nebo to tvůrci zákona opsali,“ konstatuje. Proto by České republice podle ní regulace ze strany Evropské unie pomohla, protože by oslabila vliv tabákového průmyslu, který u nás převažuje nad zájmy občanů, zdravotních pojišťoven i státu.

Evropská směrnice může mít mírnější i přísnější podobu

Největší bojovník proti kouření v Poslanecké sněmovně, bývalý poslanec Boris Šťastný, prohlásil, že je potřeba vyčkat, jakou konkrétní podobu bude mít nakonec nová regulace tabákových výrobků. „Nikdo neví, co v evropské směrnici nakonec bude, nebo nebude, protože existují různé varianty,“ upozornil Šťastný ParlamentníListy.cz, že tabáková směrnice může mít mírnější i přísnější podobu. Prostě záleží na tom, čí argumenty budou přesvědčivější, zda zdravotníků nebo tabákového průmyslu.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…