Kubera z ODS mluví o založení strany. Nebo dokonce vlastní církve

02.12.2013 19:45

REVUE Prahu čeká zřejmě již příští rok unikátní akce. Nápad na ni se zrodil v hlavě senátora ODS Jaroslava Kubery. A oč se má jednat? O protestní pochod kuřáků Evropy či jak senátor ParlamentnímListům.cz upřesnil: „příjemně prohulené odpoledne zakončené vykouřením cigarety míru“.

Kubera z ODS mluví o založení strany. Nebo dokonce vlastní církve
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Inspiraci původně poskytl organizovaný pochod homosexuálů Prahou, který má jak řadu odpůrců, tak i neméně malý počet fanoušků. To samé se dá očekávat i od akce, o které se rozhovořil Jaroslav Kubera. Nápad na ni postupně začal prý přicházet s tím, jak Evropská unie začala zpřísňovat pravidla v boji proti kuřákům.

„Oni sice tvrdí, že pomáhají jen nekuřákům, ale já to tak nevnímám. A naopak varuju před tím, jak postupně ztrácíme svobodu a ocitáme se v profízlovaném světě založeném na šmírování, že ta hranice, kdy jde ještě o svobodu a kdy už nikoli, je velmi tenká. A že když teď někomu nevadí omezování práv kuřáků, že časem může dojít i na další skupiny a jednou se dotknout každého,“ upozornil Jaroslav Kubera na motivy, které ho vedly k tomu, aby začal o akci, která se někomu může zdát groteskní, uvažovat.

Bojujou proti kuřákům, ale peníze za daně z cigaret jim nesmrdí?

„Evropa je nyní posedlá bojem proti kuřákům a nikotinu. Ale i kuřáci chtějí stejné podmínky pro život. Paradoxní je totiž mimo jiné, co se v tom boji odehrává, také to, že na jednu stranu  se proti kuřáctví bojuje, ale na druhou stranu všechny ty státy mají z prodeje tabákových výrobků obrovské zisky. A to nevadí? Nehledě na to, že Evropská unie podporuje pěstování tabáku v rozvojových zemích. Sice to uvádí jako podporu pěstování technických plodin, ale to na podstatě moc nemění. Riziko brojení proti těm, co kouří, je v tom, že nikdo nemůže říci, kdy se ty snahy obracet mínění proti jedné skupině mohou zvrtnout,“ pokračoval dál pro ParlamentníListy.cz senátor, který je svým postojem ke kuřáctví a snahám ho regulovat známý.

I proto se rozhodl uspořádat „příjemně prohulené odpoledne“ a protestní pochod kuřáků celé Evropy. „Ovšem u toho slova ‚prohulené‘ bych rád upřesnil to, že se to bude týkat pouze cigaret, nikoli kuřáků marihuany. Ti ať si v případě zájmu udělají zase svůj pochod. Samozřejmě akce bude určena lidem od 18 let, ovšem jinak genderově nijak nechceme žádnou skupinu vyřazovat. Uvítáme mezi sebou tedy i nekuřáky, nekuřačky, stejně tak se počítá, že se pochodu mohou účastnit i lidé z ostatních zemí. Podobně jako tomu bylo, když procházel Prahou průvod gayů. Ostatně nevylučuju to, že se s jejich organizátory spojím, abych se jich zeptal na takové ty praktické věci kolem pořádání podobných akcí. Přece jen tato zkušenost mi chybí,“ přiznal Kubera. A ačkoli je sám primátorem Teplic, akci navrhuje v Praze, poněvadž soudí, že jen hlavní město může atraktivně přitáhnout lidi, kteří se pochodu – happeningu zúčastní. „Navíc, dokážu si představit, že tím hlavnímu městu vyděláme i docela dost peněz, poněvadž ti lidé, když přijedou, stráví tam minimálně dva dny,“ podotkl senátor.

Vznese se nad Prahou prvomájový oblak nikotinu?

Vyjádřil však i obavu, aby někoho nakonec nenapadlo udělat vyhlášku a zakázat ještě před akcí lidem kouřit na veřejných prostranstvích. To by ho prý mrzelo, poněvadž ten oblak dýmu, který by se nad průvodem vznášel, by byl určitě úžasný. Ideální by prý bylo svolat akci až na léto roku 2015, protože si je vědomý toho, že akce potřebuje důkladnou přípravu, ale věří i tomu, že se vše stihne už příští rok. Klidně i v prvním květnovém dnu – jako netypický prvomájový průvod.

„Jen musím požádat o spolupráci lidi, co s tím mají zkušenosti, aby vymysleli trasu. A také aby to pomohli svolat. Proto hledám mladé lidi, kteří rozumějí a umějí se pohybovat na sociálních sítích, aby pomohli založit stránku pro tuto akci a účastníky svolat. Věřím tomu, že zájem jistě vyvolá,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kubera.

Katolíci mají kadidlo, "kuřácká náboženská společnost"‘ pokouřeníčko…

To, že nemusí být daleko od pravdy, dosvědčuje fakt, že jen v Česku je momentálně něco kolem milionu tří set tisíc kuřáků. „Pokud by nepomohl náš pochod, který si představuju jako poklidnou akci, která bude završena tím, že si společně vykouříme ‚cigaretu míru‘, pak jsem rozhodnutý založit náboženskou společnost. Ta má přece svá jasná práva, tak proč by se jich nemohla dožadovat ta naše, nově vytvořená. Místo kadidla, které ale používá například katolická církev u svých obřadů, my bychom používali pokouřeníčko. A když nám bude upíráno právo, mohli bychom se obrátit i na mezinárodní soud pro lidská práva. Vzhledem k počtu zainteresovaných lidí – tedy více než milionu Čechů, pak není asi od věci vzít v potaz třeba i založení nové politické strany, která by práva kuřáků hájila a zastavila teror proti nim. Myslím, že by měla řadu voličů,“ pokračoval dál Kubera. Kdo by chtěl namítnout, zda nejde spíše o silvestrovské vyjádření, bude zklamán. Ačkoli s jistou formou nadsázky, senátor svá vyjádření myslí vážně.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…