Nečas leze Němcům do zadku. Trpěli asi víc než Češi, naznačil senátor ČSSD

22.02.2013 20:26

Senátor Pavel Lebeda zvolený za ČSSD odsoudil projev premiéra Petra Nečase v bavorském zemském sněmu, v němž vyjádřil lítost nad údajnými křivdami způsobenými sudetským Němcům poválečným odsunem.

Nečas leze Němcům do zadku. Trpěli asi víc než Češi, naznačil senátor ČSSD
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Pavel Lebeda

„Litujeme, že poválečným vyháněním, jakož i nuceným vysídlením sudetských Němců z tehdejšího Československa, vyvlastňováním a odnímáním občanství, bylo způsobeno mnoho utrpení a křivd nevinným lidem, a to i s ohledem na kolektivní charakter přisuzování viny. Jsme si přitom vědomi zásadního přínosu německy mluvících obyvatel českých zemí pro hospodářský a kulturní rozvoj tohoto prostoru v celé jeho historii,“ řekl Nečas.

Patron sudetských Němců Nečase pochválil

Současně ale odmítl možné majetkoprávní změny. „Je ale nade vší pochybnost jasné, že se nemůžeme vrátit do doby před 80 lety. Musíme si přiznat, že můžeme napravit jen velmi málo z toho, co špatného se v dějinách stalo. Hledání společné interpretace dějin poskytne morální satisfakci, předválečné majetkové poměry však není možné obnovit,“ dodal Nečas, který citoval pro ČR nejvíce nepříznivou pasáž Česko-německé deklarace. V projevu dále hovořil o přátelství a spolupráci mezi Českou republikou a Bavorskem a společné interpretaci historie.

„To vyjádření lítosti týkající se utrpení sudetských Němců, jejich ztráty domova, majetku, příbuzných, bylo velmi hodné úcty. To jsme neočekávali. Musíte brát v potaz i vnitropolitickou situaci v Česku, která není jednoduchá po nedávné prezidentské kampani. Moje očekávání jsou dalece překonána,“ pochválil Nečase podle ČTK patron sudetských Němců a bavorský premiér Horst Seehofer.

Nečasův řitní alpinismus

Pavel Lebeda Nečase ale nepochválil. Naznačil, že leze Němcům do zadku. „Zmíněné vyjádření Nečase v Bavorsku představuje ukázkové anální horolezectví. Poválečné uspořádání střední Evropy pod patronací vítězných mocností na základě Postupimské dohody a Benešových dekretů by český premiér neměl zpochybňovat. Kdybych nebyl pamětník, musel bych nabýt dojmu, že válkou bylo u nás nejvíce ublíženo Němců,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor.

Senátor Lebeda také připomněl, že takzvaní sudetští Němci masově volili stranu Konráda Henleina hlásící se k myšlenkám nacionálního socialismu. „Po válce byl jejich odsun logickým aktem v gesci za spolupráce s vítěznými mocnostmi, se souhlasem a pochopením celé Evropy. Henleinovcům se splnilo to, čeho se hulákáním ´Heim ins Reich´ při rozbíjení republiky domáhali,“ říká senátor Lebeda.

Češi byli podle knížete jako nacisté

Nečas tak pokračuje v linii ministra zahraničí a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, se kterým ostatně předloni v Česku přijali patrona sudetských Němců a bavorského premiéra Horsta Seehofera.

Schwarzenberg nedávno řekl, že český národ odsunem Němců v roce 1945 vážně pochybil: „Já jsem vždy říkal, a na tom trvám, že to, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu. (V Haagu zasedá Mezinárodní soudní dvůr, kde  jsou souzeni například generálové z válek v bývalé Jugoslávii, obvinění z válečných zločinů či genocidy - pozn.red.)

„Že jsme uplatnili tento princip kolektivní viny, neohlíželi se, jestli někdo byl k republice loajální, nebo se proti ní provinil, to je to, co našim předkům vyčítám,“ poznamenal Schwarzenberg k odsunu Němců.

Podle Schwarzenberga, který prý citoval Václava Havla, byla česká společnost po válce „nakažena bacilem nacismu“, když vyhnala německé spoluobčany. „Spousta z nich republiku nezradila,“ poznamenal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…