Nechápu, proč hájíte nekalou konkurenci, podpořil v Senátu Škromach Babišovo EET. Senátor Valenta: Poškodí to naši ekonomiku

16.03.2016 11:14

AKTUALIZACE Senát dnes podle očekávání schválil zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Normu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Zatímco senátoři za ANO a ČSSD se přimlouvali za přijetí normy, kupříkladu Ivo Valenta (za Stranu soukromníků) zdůraznil, že je přesvědčen o škodlivosti EET. Své sólo měl v Senátu i ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Nechápu, proč hájíte nekalou konkurenci, podpořil v Senátu Škromach Babišovo EET. Senátor Valenta: Poškodí to naši ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš hovoří o EET

„Elektronická evidence tržeb je posledním kamenem v mozaice opatření proti daňovým únikům, se kterým ve funkčním období současné vlády přichází ministerstvo financí,“ připomněl dnes senátorům ministr financí Andrej Babiš (ANO). Podle něj EET přinese malým podnikatelům ochranu před nekalou konkurencí. „To je totiž smysl elektronické evidence tržeb. Není to projekt likvidací malého a středního podnikání, jak se zarputile snaží tvrdit některé opoziční strany,“ uvedl ministr.

I senátoři za ANO dnes připomněli nutnost přijetí normy. Kupříkladu Zuzana Baudyšová (ANO) senátorům řekla, že formu EET má již 11 zemí. „A chybí pouze Estonsko a Česká republika,“ zdůraznila Baudyšová s tím, že čeští podnikatelé jsou stále vystaveni tlaku nekalé konkurence a to je třeba změnit. Na senátory také apelovala ve smyslu, aby do jednací síně dnes nevnášeli kauzu Čapího hnízda.

„Dolní sněmovna přestala plnit zákonodárnou funkci a u exponovaných případů se v dolní sněmovně neřeší obsah a kvalita, ale řeší se tam, kdo s koho. Při tomto souboji se používají nečisté metody, urážky a desítky hodin jalového, promiňte, žvanění, sloužícího k zablokování projednávaného zákona místo toho, aby se diskutovalo věcně, a tím sem do horní komory Parlamentu ČR přišel kvalitní a úplný zákon,“ zdůraznil za debatním pultíkem Jan Veleba (SPO) s tím, že se ale za zákon o EET přimlouvá.

Senátor Ivo Valenta především zmínil, že předloží pozměňovací návrh, kterým by mělo dojít k odložení účinnosti zákona o evidenci tržeb za horizont řádných voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2017, a to proto, aby o EET ve volbách rozhodli sami voliči.

„Jsem přesvědčen, že EET naši ekonomiku poškodí, a to zejména svými likvidačními účinky na živnosti a podniky desítek či stovek tisíc lidí, pro které zkrátka výdaje za elektronickou kasu a připojení k internetu mohou být vedle ostatních plateb, byrokratických povinností, hlášení a formulářů tou poslední kapkou, která je znechutí či, lidově řečeno, položí a přinutí k tomu jít se přihlásit na pracovní úřad,“ zdůraznil Valenta.

„Vláda v souvislosti s EET hovoří o daňových únicích mezi deseti až dvaceti miliardami a pan ministr se pak nechal slyšet, že potenciální dodatečné daňové výnosy z EET budou až 30 miliard. Nezbývá než se ptát, jak to tedy vlastně je? Jak je možné, že zde máme zavádět systém, u kterého nevíme, co přesně přinese?“ tázal se Valenta, přičemž zdůraznil, že žádný reálný propočet přínosu EET neexistuje.

Norma navíc prý může s sebou přinést i potenciál korupce a ani datový přenos nebude možná bez chyb, neboť bude zajišťován velmi zastaralým systémem. K tomu Valenta zmínil i zpackaný registr vozidel a hlášení DPH.

„Jedním z nejvážnějších argumentů, pro který je pro mě systém EET nepřijatelný, je otázka zabezpečení dat, která prostřednictvím tohoto systému bude stát shromažďovat. Stejně jako v případě kontrolního hlášení DPH jsem přesvědčen, že se jedná o riziko, které nelze žádným způsobem zcela vyloučit a které nese značný potenciál korupce a nekalé konkurence,“ zmínil senátor.

„Jak budou zajišťovat vydávání účtenek stánkaři, když tam bude stát fronta netrpělivých zákazníků, kteří budou chtít co nejdříve obsloužit?“ otázal se také Valenta.

Proti normě se také vyslovili senátoři ODS Jiří Oberfalzer a Miloš Vystrčil. „Tzv. dlaňovka bude fungovat dál,“ připomněl třeba Vystrčil.

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) poukázala na to, že se zákon nemá vztahovat například na banky, pojišťovny nebo stavební spořitelny. Podle jejího soudu je ale tato nerovnost ústavně nekonformní.

„Nechápu, proč tady pravice hájí nekalou konkurenci,“ podivil se slovům svých předřečníků místopředseda horní komory Zdeněk Škromach (ČSSD). „Tento zákon přece nezvyšuje žádné daně, nezavádí žádné poplatky. Naopak. Říká, že ti poctiví, kteří platí, by měli mít stejné prostředí, že by mělo dojít k určité eliminaci a omezení těch, kteří vlastně ten systém zneužívají,“ řekl Škromach. „Koho to tady hájíte?“ obořil se na pravici Škromach a otázal se jí, co ODS ve své minulosti udělala pro drobné živnostníky. „Nikdy nic!“ odpověděl za ni.

Byl to hnus...

Ministr financí Andrej Babiš si vzal slovo ještě jednou, těsně před polední pauzou senátorů.

„Byl to hnus ve Sněmovně,“ připomněl kromě jiného průběh projednávání zákona v dolní komoře. EET se totiž projednávala ve Sněmovně po několik měsíců, ale opozice dost často nehovořila k věci, obstruovala, a jak Babiš zmínil, třeba takový předseda TOP 09 Miroslav Kalousek hodiny předčítal zprávu o kauze Vrbětic, tedy zcela mimo rámec debaty.

„My nejsme hloupí na ministerstvu financí, my jsme to počítali dlouho,“ snažil se ministr vyvracet výtky opozice k tomu, že resort ani neví, kolik peněz EET do rozpočtu vlastně přinese. „Prosím, abyste to schválili,“ lobboval za EET s tím, že projekt není namířen proti živnostníkům, jak pravice neustále dokola opakuje, ale je to projekt pro hotovostní platby.

Babiš ve své řeči ale neopomněl zmínit, jak na něj pravice a některá média v posledních dnech nevybíravě útočí. „23. 3. přednesu ve Sněmovně projev a budete si jej pamatovat dlouho,“ řekl mimo jiné. Opozice chce totiž právě příští středu na mimořádné schůzi probírat dotace pro Čapí hnízdo.

„Těším se na tuto mimořádnou schůzi, alespoň si lidi vyslechnout část historie této země,“ poznamenal Babiš.

Až po 236 dnech od prvního projednání

Sněmovna EET schválila letos 10. února, a to po 236 dnech od prvního projednání. Pro návrh tehdy hlasovalo 105 poslanců, proti 3. Poslanci ODS i TOP 09 odešli ze sálu, komunisté se hlasování zdrželi.

Vláda si od EET slibuje omezení šedé ekonomiky a zlepšení výběru daní – zhruba o 10 až 18 miliard korun. Pravicová opozice ale tvrdí, že evidence tržeb ztíží život hlavně menším podnikatelům, obává se také možného zneužití dat. Protože koalice v únoru hlasovala v dolní komoře v pevně určeném datu i hodině, podle pravice tímto postupem prý porušila sněmovní jednací řád. ODS už proto avizovala, že u Ústavního soudu napadne proceduru i samotný zákon.

Elektronická evidence tržeb se bude týkat nejprve restaurací a hotelů, a to sedm měsíců poté, co zákon vyjde ve Sbírce zákonů, což zřejmě bude od listopadu a dotkne se zhruba šedesáti tisíc podnikatelů. O tři měsíce později se bude EET týkat firem z oblasti velkoobchodu a maloobchodu, což se dotkne cca 250 tisíc podnikatelů.

Ve třetí fázi se EET má týkat ostatních podnikatelů a za další tři měsíce řemeslníků. To ale bude až po dalších sněmovních volbách, takže budoucí vláda bude mít možnost tuto povinnost ještě přehodnotit.

Obchodníci budou muset být podle zákona propojeni se servery daňové správy, kde bude každá účtenka ihned zaregistrována. Podnikatelé, kteří se budou muset do elektronické evidence tržeb zapojit, budou moci využít jednorázovou slevu až pět tisíc korun na náklady spojené se zavedením projektu.

Pro stravování v restauracích bude s výjimkou prodávaného alkoholu nově platit sazba DPH 15 procent. Dosud to bylo 21 procent. Ministr financí Andrej Babiš přišel také s návrhem na snížení DPH na prodej točeného piva a nealkoholických nápojů na deset procent. Tento svůj nápad ale prozatím v koalici neprosadil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…