Nevidomý kandidát ODS: Slepota je slepota, ale já jsem spokojen

11.09.2010 10:10

Ve volebním obvodu číslo 19, v Praze 11, kandiduje za ODS do Senátu nevidomý Milan Pešák. ParlamentníListy.cz se zajímaly o to, co chce v politice dokázat. Zeptali jsme se rovněž předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy, zda si myslí, že by mohl Pešák dobře hájit zájmy zdravotně postižených.

Nevidomý kandidát ODS: Slepota je slepota, ale já jsem spokojen

Považuje své zdravotní postižení v politice za velkou nevýhodu? „Všechno má své výhody i nevýhody. Slepota je slepota. Když člověk nevidí, tak musí lecos dělat podstatně déle. Obtížněji se člověk orientuje ve shluku lidí. Takový je ale můj celý život a jsou lidi, kteří jsou na tom hůře. Já jsem se svým životem spokojený," řekl ParlamentnímListům.cz Pešák.

Je potřeba změnit zákon o sociálních službách

Pešák do Senátu kandiduje, protože podle jeho názoru nemá cenu být věčně nespokojený a brečet, ale něco konkrétního dělat. „Pokud se mi nějaké zákony nelíbí, tak nejlepší cestou je snažit se je změnit. Já jsem 14 let pracoval v oblasti sociálních služeb, takže vím, čím vším zákon o sociálních službách zatěžuje ty, kteří pečují o seniory a o lidi s postižením. Nutí je zbytečně papírovat a kdyby se toto podařilo zjednodušit, tak bych byl velice spokojený," uvedl Pešák.

Pešák je z Jižního Města, kde většina lidí žije v panelových domech. Jde mu tedy i o zvýšení bezpečnosti. „Například nevidím důvod, proč do městské policie může vstoupit člověk o tři roky starší než u státní," sdělil Pešák.

Je třeba motivovat lidi k návratu do života

V oblasti zdravotnictví podle Pešáka chybí norma, která by otevírala cestu k následné rehabilitaci po úrazu. Uvedl příklad - když někdo utrpí mrtvici, tak dostane akutní péči, ale je prý problém financovat ze zdravotního pojištění následné rehabilitační aktivity, aby se člověk naučil znovu mluvit, chodit a získal zpět jemnou motoriku.

Zákon o sociálních službách podle něj kompenzuje postižení finančně, ale nemotivuje člověka, aby se naučil nějaké věci zvládat samostatně. Podle Pešáka by měla existovat větší podpora snahy o návrat do života či návrat do práce.

Se škrty opatrně. Systém je ale potřeba změnit

Co se týče škrtů koalice v oblasti zdravotně postižených, se Pešák obecně domnívá, že fungování států je příliš drahé a musí se s tím něco dělat, ale zásada by podle něj měla být, že pomáhat by se mělo těm, kteří to víc potřebují. „Ti, kteří jsou si schopni pomoci sami, by měli být motivováni k tomu, aby si sami pomohli," míní kandidát ODS.

Loni byly zrušeny příspěvky pro péči o osobu blízkou, ale ty podle něj například mají smysl. „Zákon o sociálních službách udělal v dávkách paseku. Redefinice systému dávek má smysl. Jeho správa se musí změnit, aby peníze nepohltila byrokracie, ale aby se dostaly k tomu, ke komu patří," myslí si Pešák. 

Pešák se domnívá, že příspěvky firmám, které zaměstnávají postižené zaměstnance, bývají občas zneužívány jednak tím, že práce je čistě formální a také tím, že postižení jsou nuceni čerpat služby, které vůbec nepotřebují. Zcela zrušit podporu firmám by podle něj ale správné určitě nebylo.

Zdravotně postižený politik se nemusí vždy zabývat touto tématikou

O názor na Milana Pešáka, zdali může zdravotně postižený politik lépe hájit zájmy postižených, redakce požádala předsedu Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásu. Ten si nemyslí, že zdravotně postižený politik se automaticky zajímá o tuto problematiku. Uvedl, že například oslovoval senátorku ODS Danielu Filipiovou, ta však neprojevila zájem se tímto tématem zabývat.

Krása si myslí, že Pešák toho o problematice zdravotně postižených ví hodně. Jestli se jí však bude nadále věnovat, však nedokáže odhadnout. Pokud ne, tak by mu to nezazlíval, protože v politice může najít jiné priority a není žádnou automatickou povinností zdravotně postiženého politika se zabývat zdravotně postiženými.

Přeji mu úspěch

„Každopádně mu přeji úspěch a budu rád, když bude zdravotně postiženým pomáhat. Pokud bude zvolen, tak se za ním rád vyprávím do Senátu. Dříve jsme spolu spolupracovali, teď se přiznám, že jsem s ním dlouho nemluvil," řekl redakci Krása.

Pešák je čestným prezidentem Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých ČR. V současnosti je rovněž radním Hlavního města Prahy pro oblast zdravotnictví  a členem zastupitelstva Hlavního města Prahy a Městské části Praha 11. Po sametové revoluci spoluzakládal Českou unii nevidomých a slabozrakých.


Čtěte také:

MF: Šidíte, zrušíme slevu pro zaměstnavatele postižených

TOP 09: Václav Krása se mýlí, o zdravotně postižené se zajímáme

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…