Panák slivovice a vepřový špek odhalí muslima. I tak se baví čeští senátoři o uprchlících

24.07.2015 11:10

Senátor za ODS Jaroslav Kubera ve čtvrtek během senátní debaty o uprchlících zaujal tvrzením, že naše evropská civilizace končí. Neméně zajímavými myšlenkami se ale prezentovali i další zákonodárci. Lidovecký Jiří Čunek hovořil o cikánech, Škromach o pečených holubech a Jaroslav Palas dal k dobru historku, kterak na Valašsku nakládají s uprchlíky.

Panák slivovice a vepřový špek odhalí muslima. I tak se baví čeští senátoři o uprchlících
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Jedním z bodů čtvrtečního zasedání Senátu byla rozprava a hlasování o výsledcích jednání Evropské rady, která se před měsícem zabývala kromě jiného i migrací. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na úvod schůze shrnul, že Evropská rada odsouhlasila relokaci 40 tisíc migrantů z Itálie a Řecka a přesídlení dalších 20 tisíc osob s právem na mezinárodní ochranu. Členské země Evropské unie by si běžence měly rozdělit na základě dobrovolnosti, nikoliv prostřednictvím povinných kvót, jak bylo také navrhováno.

Předseda vlády ujistil, že budeme přijímat jen ty migranty, kteří budou řádně zaregistrováni a projdou bezpečnostní kontrolou. Na to konto uvedl, že vláda již schválila přijetí 1100 relokovaných a až 400 přesídlených v průběhu tří let. Česká republika by tedy na své území mohla přijmout až 1500 migrantů.

Z lesa vyběhli černoši a nebyli to turisté, vyprávěl senátor

Po premiérově vystoupení odstartoval předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) rozpravu, do které se zapojily na dvě desítky senátorů. ParlamentníListy.cz již včera informovaly o vystoupení senátora za ODS Jaroslava Kubery, který ve svém projevu vyslovil tezi o konci evropské civilizace. Pár let to ještě vydržíme, ale nedá se s tím nic dělat,“ řekl Kubera s tím, že Evropa nabyla dojmu, že je středem světa. „Ale co s tou Evropou? Co když tady ta Evropa nebude? Tak se podívejte na glóbus. Nestane se vůbec nic. Evropa je taková malá srandička, ale my si myslíme, že jsme pupek světa,“ prohlásil.

Senátor za ČSSD Zdeněk Škromach zase hovořil o tom, že má někdy při jednání s našimi občany pocit, že lidé už jenom čekají, kdy je budou vyhánět migranti z jejich domů a z jejich bytů. Obava mezi lidmi je prý obrovská. Nejhorší prý je, že tzv. „vítači“ vytváří v uprchlících dojem, že Evropa je jakýmsi rájem, takže migranti přichází s očekáváním, že tady padají pečení holubi ze stromů. „Takto to ale není. Je potřeba informovat a hledat aktivní politiku i v zemích, odkud lidé přicházejí,“ uvedl Škromach.

Senátor za STAN Jan Horník se pustil do „eurokratů“ z Bruselu. Zvláště mu vadí ti, kteří sedí u Evropské komise, protože ti prý vymýšlí všechny ty nesmysly, které se potom na nás valí v různých evropských směrnicích. „Tam je zapotřebí začít. Tam je zapotřebí těmto lidem dát tvrdě přes prsty,“ míní Horník. Evropská komise dle něj ale ani nemusí vymýšlet plán, jak sem dostat imigranty. Ono to prý funguje samo od sebe. Horník uvádí, že když jel ve středu z jednání výboru, v takové myší díře za Chomutovem v Krušných horách spatřil černochy, kteří právě vylezli z lesa. Původně si myslel, že to jsou turisti, následně ale došel k závěru, že se jedná o migranty, kteří mířili do Německa, které je o pár kilometrů dál.  

Slivovice a vepřové prý odhalí muslima

Senátor Jaroslav Palas dal k dobru historku, kterak na Valašsku nakládají s migranty. „Zaznamenal jsem a slyšel jsem, že na Valašsku se uplatňuje jedno opatření proti migrantům – každý migrant, který vstoupí na Valašsko, údajně musí vypít deci slivovice a sníst kus vepřového špeku. A pokud to nepojí a nevypije, je to asi muslim a musí odejít,“ prohlásil Palas.

Starosta města Šumperka a senátor za KDU–ČSL Zdeněk Brož popsal úspěšnou integraci jedné afghánské rodiny, kterou na počátku tohoto tisíciletí na popud tehdejšího hejtmana Březiny přijal jako starosta města Šumperku. „Připravili jsme pro ně všechno, co je potřeba, to znamená bydlení, práci pro otce rodiny, školu pro děti. Připravili jsme prostředí pro ubytování rodiny v konkrétním domě s tím, že jsme se bavili s lidmi, kteří měli být jejich budoucími sousedy. Vybavili jsme jim nějakým způsobem základní potřeby,“ popisoval Brož. Dívka z té rodiny prý dnes o sobě říká, že je Češka, že má ráda knedlíky a svíčkovou a je redaktorkou nějakého renomovaného časopisu. Brož zdůrazňuje, že se v žádném případě nejednalo o křesťanskou rodinu.

Lidovec Jiří Čunek je přesvědčen, že český národ není národ rasistů. Jen prý máme špatné zkušenosti s tím, že neřešíme problémy, které se pojí s přistěhovalci. „My máme velmi dobrou zkušenost s migranty, kteří k nám přišli před mnoha sty lety. Tehdy se nazývali Cikáni, dnes jsou to Romové. My jsme je, a je to naše chyba, není to jejich chyba, žádným způsobem nedokázali integrovat, a to především proto, že jsme téměř nikdy nevytvořili ucelený program,“ dal Čunek příklad neúspěšné integrace.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Senátorka Eva Syková popsala svojí čerstvou zkušenost s přistěhovalci. Nedávno jela jako členka senátní delegace do Ženevy, kde je chtěli ubytovat v hotelu poblíž Ženevského jezera, které lemují pětihvězdičkové hotely. Na volbě hotelu by dle ní nebylo nic špatného, kdyby se nenacházel v enklávě muslimských či arabských přistěhovalců. „Na každém rohu stojí prostitutka. Je tam šílený řev, takže ani v těch hotelích už se nikdo ubytovat nemůže. A to je obrovská enkláva v Ženevě, která je takovýmto městem,“ uvedla Syková.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…