Petr Pithart se obává: Fischer by v těžké chvíli neobstál

12.01.2013 6:45

Český prezident by měl být v celém světě české Ústavy absolutní suverén, ale celá řada prezidentských kandidátů ve znalostech Ústavy plave, kritizuje úroveň prezidentských kandidátů v této otázce někdejší český premiér, dlouholetý senátor, filozof, historik a právník Petr Pithart.

Petr Pithart se obává: Fischer by v těžké chvíli neobstál
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda Senátu Petr Pithart

„V nabídce uchazečů o Pražský hrad mi chybí víc lidí s humanitním vzděláním, kteří by měli vztah i k české historii,“ řekl ParlamentnímListům.cz v den historické první volby české hlavy státu občany. Petr Pithart naráží na fakt, že v televizních diskusích prezidentských kandidátů před přímou volbou mnozí prokázali neznalost Ústavy, a to nejen političtí nováčci jako Vladimír Franz, ale i ostřílení matadoři jako Miloš Zeman, kterého nachytal „na švestkách“ moderátor České televize Václav Moravec.

Lidé by chtěli ještě širší nabídku

„Překvapilo mne, a docela pozitivně, kolik lidí mi řeklo, že nemají koho volit. Vidím, že jsou moudřejší, protože chtějí širší vějíř kandidátů, více typů,“ uvedl někdejší dlouholetý senátor, ale dodal, že nakonec se přece jen všichni rozhodnou někoho zvolit. A na otázku, zda nečelil výtkám, že se sám nerozhodl znovu vstoupit do boje o prezidentský post, přiznal, že mu to „hodně lidí na ulici říkalo“. „Ale já jsem se na to po třiadvaceti letech v politice už necítil,“ přiznává, a zvlášť prý když vidí průběh kampaně. „A to nás čeká ještě druhé kolo,“ upozorňuje, že v příštím týdnu půjde možná do tuhého.

Má obavy, že průzkumy veřejného mínění klamou veřejnost

Bývalý politik nabádá, aby se lidé nenechali ovlivnit, že musí volit někoho jiného, než chtějí, protože jejich favorit se nemá šanci dostat do druhého kola. „Nevěřím v průzkumy veřejného mínění, když bude každý volit, jak chce, uvidíme, jestli jsme byli průzkumy klamáni. To považuji za stejně důležité jako samotnou volbu,“ prohlásil Petr Pithart. Pokud by se ukázalo, že průzkumy byly zmanipulované, byla by to pro něj skutečně velmi špatná zpráva. Ale lidé se podle jeho názoru bojí, že výsledky průzkumů jsou pravdivé, a to může jejich volbu zásadně ovlivnit.

Vstoupit do KSČ za normalizace byl čistý kariérismus

Ve volební kampani se hodně probírala komunistická minulost některých kandidátů, zejména favoritů nestranického Jana Fischera a kandidáta Strany práv občanů - Zemanovci Miloše Zemana. „V jejich komunistické minulosti vidím zásadní rozdíl,“ uvedl Petr Pithart.  Miloš Zeman byl v komunistické straně před rokem 1968, ale Jan Fischer do ní vstoupil až po normalizaci. „Fischera to diskvalifikuje pro funkci prezidenta, protože vstoupit do KSČ v době normalizace byl čistý kariérismus,“ netají se kritickým názorem na jednoho z favoritů podle průzkumů veřejného mínění.

Kdo šel žebrat ke komunistům o podporu, zapomněl na jejich podíl na zvolení Klause

Za podivné považuje bývalý politik i návštěvu některých kandidátů u komunistických představitelů a žádost o podporu. „Nevím o tom, že by se ucházeli o podporu jiných straníků, že by navštívili sekretariáty jiných politických stran než KSČM,“ upozornil, že Miloš Zeman, Jiří Dienstbier, ale i Jana Bobošíková žádali podporu jen u komunistů. Podle Pitharta zřejmě zapomněli, že to byli právě komunističtí poslanci a senátoři, kteří dvakrát rozhodli v prezidentské volbě ve prospěch Václava Klause. Oficiální podpory se ovšem stejně nedočkal nikdo z nich.

Šéfka Suverenity Jana Bobošíková štve a straší lidi

Co je největším problémem pro Petra Pitharta, aby konkrétního kandidáta volil? „Pro mne je důležité hledisko vztah k Evropské unii, protože kdybychom se dostali na kraj Evropské unie nebo dokonce mimo ni, bude velmi obtížné to napravovat. Proto je pro mne naprosto nepřijatelná Jana Bobošíková, její vystupování je na hranici štvaní a strašení lidí,“ prohlásil. Ale zdůraznil jako velmi důležité, že v tomto směru celá řada prezidentských kandidátů obstála.

Fischer by v těžké zkoušce neobstál

Kdo z devíti prezidentských kandidátů, kteří se ucházejí o nejvyšší ústavní funkci, by podle zkušeného dlouholetého politika a filozofa obstál v těžké zkoušce národa, jako byl Mnichov nebo okupace vojsky Varšavské smlouvy? „To je těžká otázka. Samozřejmě že by člověk od hlavy státu očekával důrazný postoj. Proto si myslím, že by v takové zkoušce Jan Fischer neobstál. Usuzuji z toho, jak se zachoval, když byl pod tlakem, kdy nešlo o život, a přesto se rozhodl přizpůsobit okolnostem,“ znovu připomněl Fischerův vstup do komunistické strany jen proto, aby mohl vykonávat zaměstnání, které chtěl. Myslím, že statečné jsou obě ženy – Táňa Fischerová i Zuzana Roithová,“ věří Pithart zástupkyním něžného pohlaví, které v televizních debatách strčily často do kapsy své mužské protivníky.

Důležitý je životní příběh

„Pro mne je důležitý životní příběh budoucího prezidenta, čím jako člověk prošel, jaké udělal chyby, jak je napravoval. Z toho mohu odvodit, co od něj mohu očekávat,“ vysvětlil Petr Pithart. Kdyby se prezident ocitl ve vážné situaci, musel by podle něj především ctít Ústavu. „Nemůžeme naši Ústavu v nejkritičtějších chvílích hodit za hlavu. Je důležité bytostně souznít s Ústavou, protože by nás měla v těchto případech chránit,“ dodal.  Ne vždycky se totiž může hlava státu opřít o parlament. „Prezidenti Beneš a Svoboda zásadní rozhodnutí vzali na sebe a to je vždy riskantní,“ vysvětlil Pithart, proč by měl prezident být i statečným, zásadovým a rozhodným člověkem, který se nenechá zaskočit ani zastrašit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…