Senát vyzval vládu urychleně jednat o zákonu o střetu zájmů

07.12.2017 20:21

Vláda by měla podle Senátu urychleně připravit novelu zákona o střetu zájmů, která by ochránila osobní údaje veřejných funkcionářů a práva jejich příbuzných. Horní komora k tomu kabinet vyzvala proto, že nynější verze zákona podle ní nepřiměřeně zasahuje do soukromí veřejných činitelů, které nutí zveřejnit majetek svůj i svých blízkých.

Senát vyzval vládu urychleně jednat o zákonu o střetu zájmů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přestřelka argumentů trvala tři hodiny

"Některá ustanovení zákona zejména v souvislosti s metodickým výkladem ministerstva spravedlnosti porušují základní práva a svobody zaručená Ústavou a Listinou základních práv a svobod," shodli se senátoři na návrh svého výboru pro veřejnou správu.

Podnětem pro novelu bylo stanovisko organizací sdružujících města a obce, tedy Svazu měst a obcí (SMO) a Sdružení místních samospráv. Podobný názor má i Asociace krajů. Požadují, aby přístup do majetkových přiznání obecních i krajských zastupitelů mohly mít pouze kontrolní orgány, případně orgány činné v trestním řízení. Neměly by být veřejně přístupné, protože obsahují citlivé a zneužitelné údaje. "Nikdo soudný nemůže chtít, aby se zastupitelé před veřejností svlékali do naha, byli oběťmi každodenní závisti, vydírání, či dokonce objektem krádeží," uvedl předseda SMO František Lukl.

Platný zákon o střetu zájmů stanoví, že každý hejtman, radní a starosta musí vložit své majetkové přiznání do centrálního registru vedeného ministerstvem spravedlnosti. Jejich údaje jsou veřejně přístupné. Situaci by podle předsedy senátorů KDU-ČSL Petra Šilara měla částečně vyřešit dílčí poslanecká novela, kterou senátoři iniciovali.

Senátoři na závěr prosincové schůze přijali také usnesení, v němž mimo jiné vyjádřili nespokojenost se stavem financování sportu v ČR. Senát vyzval ministerstvo školství, aby změnilo podmínky dotačního programu tak, aby zabezpečilo financování tělovýchovných jednot a sportovních klubů "bez ohledu na to, zdali se jedná o pobočné nebo členské spolky".

Ministr školství Stanislav Štech (ČSSD) to označil za výzvu k protiprávnímu jednání. Další výzva, aby ministerstvo zabezpečilo vyplacení veškerých dotací zpětně za celý letošní rok, byla podle ministra již splněna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…