Senátní volby vyhrála ČSSD s deseti senátory. Vládní koalice bude mít většinu

18.10.2014 15:40

Senátní volby letos opět vyhrála ČSSD. Získala deset senátorů, přičemž 23 míst obhajovala. KDU-ČSL získala pět senátorů a ANO čtyři. Vládní koalice tak bude mít v Senátu většinu 46 hlasů. ODS, hnutí Starostů a Strana zelených získali po dvou senátorech. Strana práv občanů a Strana soukromníků po jednom.

Senátní volby vyhrála ČSSD s deseti senátory. Vládní koalice bude mít většinu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Bělobrádek, Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš

Volby poznamenala rekordně nízká účast, hlasovat přišlo pouze necelých 17 procent voličů. Dosavadní nejnižší účast při senátním finále byla 18,4 procenta.

Vládní hnutí ANO získalo v letošních senátních volbách čtyři senátory z devíti finalistů. Vlastní senátorský klub tak ale nevytvoří. Jedno vítězství jim k tomu scházelo - senátorský klub musí mít nejméně pět členů.

Zrodilo se překvapení?

A jak to tedy vypadá? Konečné výsledky ukazují, že v Chebu vítězí Miroslav Nenutil z ČSSD nad Jiřím Dufkem z ANO. V Lounech se senátorkou stala Zdeňka Hamousová za ANO a porazila dosavadního senátora za tento obvod a ministra školství Marcela Chládka (ČSSD). V obvodu Plzeň - město se zrodilo překvapení. V horní komoře totiž poprvé zasedne zástupce Koruny České, která společně s ODS podporovala vítězícího Lumíra Aschenbrennera. Proti němu stál sociální demokrat Václav Šimánek.

Ve Strakonicích vyhrál Karel Kratochvíle (ČSSD) nad Martinem Gregorou (TOP 09 a Starostové). V Pelhřimově měl dlouho k vítězství výrazně nakročeno dosavadní předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který bojoval se zpívajícím právníkem Ivo Jahelkou a nakonec ho skutečně porazil.  „Voliči vidí, že se tomu svému obvodu věnuji a také proto, že důvěra v Senátu šla nahoru. Lidé také cítí, že jsem jeden z nich,“ podotkl Štěch. V Příbrami vyhrál občanský demokrat Jiří Burian nad Vladimírem Dandou z hnutí ANO. Výsledky obou senátorů za ODS si pochvaloval i předseda strany Petr Fiala, který tvrdil, že s ODS se musí znovu počítat. Oba pánové ukázali, žec zastupují volitelnou stranu.

Na Kladně senátorský post obhájil ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) při vítězství nad Michaelou Vojtovou (TOP 09 a Starostové). Naproti tomu v Děčíně výrazně prohrál dosavadní senátor Jaroslav Sykáček (ČSSD) se Zbyňkem Linhartem (STAN). V České Lípě vyhrál Jiří Vosecký (Starostové pro Liberecký kraj), který stál proti sociálnímu demokratovi Karlu Kapounovi.

Babiš se zastal Prachaře, i navzdory jeho prohře

V Trutnově přesvědčivě vyhrál podnikatel Jiří Hlavatý (ANO) nad Adolfem Klepšem od TOP 09 a Starostů a Nezávislých. V Kolíně se zadařilo sociální demokratce Emílii Třískové, která dlouho vedla nad občanským demokratem Milanem Rakem. Taktéž v Hradci Králové se více zadařilo Jaroslavu Malému z ČSSD proti někdejšímu europoslanci Oldřichu Vlasákovi z ODS.

V Rychnově nad Kněžnou na vítězství dosáhl dosavadní člen horní komory Miroslav Antl ČSSD, který porazil lidovce Luboše Řeháka. Na Vysočině ve Žďáru nad Sázavou vyhrál lidovec František Bradáč se sociální demokratkou Dagmar Zvěřinovou. Ve Znojmě voliči poslali do senátorského křesla Pavla Štohla z ČSSD, který vyhrál nad lidovcem Jiřím Němcem.

Ve Vyškově dali voliči důvěru Ivo Bárkovi z ČSSD proti Romanu Celému z KDU-ČSL, v obvodě Brno-město obsadil senátorský post lidovec Zdeněk Papoušek, který porazil sociálního demokrata Karla Doležala. V Přerově zvítězila Jitka Seitlová kandidující s podporou KDU-ČSL a Strany zelených. Zvítězila nad ministrem dopravy Antonínem Prachařem (ANO), ale šéf hnutí Andrej Babiš dal při tiskové konferenci najevo, že za svým člověkem stojí. Zaútočil přitom na bývalou pravicovou vládu i na ČTK.

Zklamaná Gajdůšková a spokojený majitel Synotu

V Olomouci na post senátorky Dosáhla Alena Šromová z KDU-ČSL, poté co porazila Jana Zahradníčka z ANO. Za obvod Frýdek-Místek se členem horní komory stal lidovec Jiří Carbol stojící ve druhém kole proti sociálnímu demokratovi Jiřímu Hájkovi. A v tradiční baště ČSSD Ostravě prohrál Petr Mihálik se senátorem zvoleným za Babišovo uskupení ANO Peterem Kolibou. Pro sociální demokracii se tak dovršila jasná porážka v jejím tradičním volebním obvodě, která se projevila už ve volbách komunálních.

Naproti tomu v Karviné porazil sociální demokrat Radek Sušil Martina Gebauera z ANO a to poměrně jasným výsledkem, když obdržel 62% hlasů oproti 38% svého protikandidáta. Ve Zlíně své senátorské angažmá ukončila dosavadní místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková, kterou porazil František Čuba z SPO. Dosavadní senátorka svému soupeři pogratulovala, ale také poukázala na to, že se Čuba vyhýbal společné debatě před voliči. Svou roli mohla sehrát i podpora Miloše Zemana nebo pana Miroslava Zikmunda. V Uherském Hradišti se senátorem stal majitel společnosti Synot Ivo Valenta kandidující za Stranu soukromníků ČR, který jasně porazil Pavla Botka z KDU-ČSL.

ODS ztratila Prahu

Na Praze 1 se senátorem stal Václav Hampl kandidující s podporou lidovců a Zelených. Po vzájemné dohodě obou stran nakonec rozšíří řady lidoveckého senátorského klubu. Emeritní rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl porazil Zdeňka Schwarze z ODS. Na Praze 5 zvítězil Václav Láska, který se profiluje především jako bojovník proti korupci. I prezident Miloš Zeman dal najevo, že mu dal hlas ve druhém kole. Proti Láskovi stál zakladatel ÚSTRu Pavel Žáček. A na Praze 9 zvítězila kandidátka ANO Zuzana Baudyšová, zakladatelka nadace Naše dítě, která porazila dosavadního senátora Tomáše Kladívka. Za hlasy poděkovala především maminkám a babičkám.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…