Senátor Janeček: ČSSD mi neumožní znovu kandidovat, ačkoliv jsem nikdy neslyšel žádnou výtku

25.07.2014 11:26

ROZHOVOR Senátor Miloš Janeček (ČSSD) pro ParlamentníListy.cz řekl, jak dopadnou letošní volby: „Vzhledem k tomu, že tradiční politické strany nejsou schopny řešit problémy státu a místo toho se starají o vnitrostranický boj a získávání lukrativních postů, což vede k odlivu voličů, dochází k volbě různých hnutí, spolků apod. Na politickou scénu se tak dostávají lidé zcela bez politických zkušeností, kterým voliči vystavují blanko šek ve slepé víře, že dojde ke změně k lepšímu."

Senátor Janeček: ČSSD mi neumožní znovu kandidovat, ačkoliv jsem nikdy neslyšel žádnou výtku
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

Budete i letos kandidovat do Senátu ČR?

Jak známo, vedení ČSSD mi neumožnilo obhajovat křeslo senátora, přestože jsem za šest let neslyšel žádnou výtku ke své práci. Dostal jsem řadu nabídek, které ještě zvažuji.

Jak byste zhodnotil své dosavadní působení v horní komoře Parlamentu?

Moje dosavadní působení v Senátu hodnotím pozitivně, podařilo se mi ovlivnit řadu zákonů, které ve svém důsledku pomohly mým voličům při řešení jejich každodenních situací.

Je něco, co byste chtěl vyzdvihnout? Co se vám opravdu povedlo?

Za velký úspěch považuji záchranu Úrazové nemocnice v Brně, na které jsem měl jako tehdy začínající senátor rozhodující podíl. Dále jsem podepsal ústavní stížnost na amnestii V. Klause, nebo proti církevním restitucím a zvýšení DPH. Intenzivně jsem se věnoval boji proti hazardu a šíření toxikomanie. Také moje podpora zdravotně postižených dětí a pomoc důchodcům v mém regionu mě provázela celé volební období. Také drobné vítězství, jako pomoc při vybudování zastávky MHD, privatizace bytů v Brně, či vybudování památníku čs. letcům II. světové války na letišti v Brně, považuji za svoje úspěchy.

Vždy se najde někdo, kdo by Senát nejraději zrušil. Můžete nám říct, proč by se rušit neměl?

Senát působí jako pojistka zákonů v případě, kdy je politická scéna nevyrovnaná a z Poslanecké sněmovny (PS) přicházejí mnohdy nesmyslné zákony. Tehdy nastupuje role Senátu, který zákony opraví, pošle zpět do PS.

Kdo si myslíte, že bude absolutním vítězem letošních komunálních a senátních voleb?

Nejsem prognostik a průzkumy nepovažuji za zcela signifikantní. Vzhledem k tomu, že tradiční politické strany nejsou schopny řešit problémy státu a místo toho se starají o vnitrostranický boj a získávání lukrativních postů, což vede k odlivu voličů, dochází k volbě různých hnutí, spolků apod. Na politickou scénu se tak dostávají lidé zcela bez politických zkušeností, kterým voliči vystavují „blanko šek" ve slepé víře, že dojde ke změně k lepšímu.    

       

Jak byste zhodnotil premiéra Bohuslava Sobotku? Myslíte si, že svou pozici zvládá?

Bohuslava Sobotku jsem poznal jako politického rutinéra, který však nezvládl rozštěpení vlastní strany. Není to typický vůdce, kterého by ČR v současné politické, finanční i morální krizi potřebovala.

Co si myslíte o současném ministrovi financí? Kdo byl podle vás nejlepší ministr financí? B. Sobotka, M. Kalousek, J. Fischer, nebo Andrej Babiš?

Nejsem ekonom, a tak těžko mohu posuzovat ministry financí.

Jak hodnotíte současného prezidenta M. Zemana?

Miloš Zeman je nepochybně nejlepší ze všech kandidátů, kteří v přímé prezidentské volbě kandidovali. Je to člověk velmi inteligentní a na rozdíl od jiných má charizma vůdce. Je škoda, že mu neserióznost některých členů ČSSD neumožnila, aby se stal prezidentem již v předchozím období.

Jaké problémy podle vás Českou republiku trápí nejvíc?

ČR trápí několik let nekompetentní vlády, politici, kteří se zajímají pouze sami o sebe, tunelování, politické i osobní aféry atd. Myslím, že osoby a obsazení si do této otázky dokáže dosadit každý z nás.

Co byste ještě chtěl v Senátu stihnout?

V Senátu se budu věnovat nosným programům, které se týkají zdravotnictví a školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Markéta Grušáková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…