Senátor Sobotka Narovinu: Žena se se mnou kvůli Hradu nerozvede. Naopak, dá mi hlas

01.06.2012 22:14

Senátor Přemysl Sobotka (ODS) byl prvním z těch, kteří se netajili prezidentskými ambicemi. Do křesla v politické debatě televize BTV nazvané Narovinu usedne tuto sobotu. Ocitne se v palbě otázek moderátora Zdeňka Šarapatky, ale i redaktorů MF Dnes a ParlamentníchListů.cz. Tématem budou poměry českých seniorů, volba prezidenta i úniky odposlechů.

Senátor Sobotka Narovinu: Žena se se mnou kvůli Hradu nerozvede. Naopak, dá mi hlas
Foto: Patrik Uhlíř
Popisek: Přemysl Sobotka v diskusním pořadu BTV Na rovinu

Přemysl Sobotka oslavil nedávno 68. narozeniny. Ačkoli to možná nečekal, vyloženě si tím "vykoledoval" téma jedné z prvních otázek. Tedy to, zda se cítí  jako senior. „Mě kalendář vůbec nezajímá – dokud budu moci sportovat, chodit po horách, nic se pro mě nemění. Až budu mít obtíže, zřejmě si připomenu, kdy jsem se narodil,“ reagoval Sobotka. Debata se pak stočila k poměrům českých seniorů, kteří v tomto týdnu historicky poprvé vyšli do ulic protestovat proti vládě a jejímu úmyslu zpomalit valorizaci penzí.

Domnívá se senátor Sobotka, že je situace českých seniorů skutečně tak tragická? "Já byl jsem vychováván ve velmi skromných poměrech, nežiju si špatně, protože nemám ani velkou spotřebu. Z doby mého působení v medicíně i v politice mám s manželkou dostatečný objem peněz, který mně zaručuje, že pod mostem snad neskončím. A věřte, že takových lidí je u nás v zemi víc,“ řekl senátor. A uvedl příklad i ze své rodiny.

Paní Sobotková šla do důchodu s 6 300 korunami

„Moje manželka, když šla do důchodu, dostala 6 300 korun, teď má o trochu více díky valorizaci. Já vím, že se určitě nežije všem důchodcům u nás dobře, mnohým asi i velmi špatně, to ano. Jenže většina těch současných seniorů žila v komunistickém Československu, kdy byly nízké mzdy, a to se prostě na těch penzích odrazilo. Vždycky se musíme orientovat podle dané ekonomické situace v tom okamžiku. Nelze valorizovat v plné výši, když je situace taková, jaká je. Navíc, když jdu někdy nakupovat do supermarketu, tak vidím plné vozíky seniorů, jejichž obsah se snad ani nedá sníst. Nevím, pro koho nakupují…,“ konstatoval v pořadu Narovinu Přemysl Sobotka.

Po otázce moderátora, zda by dokázal vyžít on sám z průměrného důchodu, který činí v Česku zhruba 10 700 korun, zdůraznil senátor, že samozřejmě záleží na tom, kde člověk žije.

Každý musí zvážit, na co bude ve stáří stačit

„Kdybych žil ve vile, tak asi ne. Pokud žiju v bytě 2+1, tak ano. Každý musí zvážit, na co bude v důchodu stačit. My jsme se s manželkou také přestěhovali do panelákového bytu o zmiňované velikosti. Situace není dobrá, to nezastírám, jenže máme v naší zemi za sebou dluh falešné ekonomické situace čtyřiceti let, kdy se nám předkládalo, že jsme si všichni rovni. Ale tomu tak není – nikde na světě,“ uvedl dále Sobotka.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz , co mají dělat penzisté, kteří na průměrný důchod ani nedosáhnou a kteří nemají možnost se odstěhovat do menšího bytu, i kdyby chtěli, odkázal senátor na to, že je třeba tyto záležitosti řešit na úrovni komunální politiky. Především měl na mysli sociální byty a celkově bytovou politiku.

Sociální byty - velké téma

Připustil, že sociální byty jsou velké téma – a také ekonomicky náročné. Například kvůli tomu, že je třeba dotovat v nich nájemné.

"Bohužel, já nejsem komunální politik. Ti by se měli touto problematikou zabývat. Každopádně vím, že na mnoha místech v republice ta situace není tak katastrofická jako například v Praze. Mnohdy jsou řešením třeba i domy s pečovatelskou službou,“ řekl senátor Sobotka ParlamentnímListům.cz.

Přiznal pak ale, že s potřebnými občany se setkává i on při své práci. „Do kanceláře mně přichází řada lidí, kteří si stěžují na svoji tíživou situaci. Jenže je to tak 50 na 50 – mnozí si zaviní svoji situace sami, když něco například nerozvážně podepíší. Jiné musím odkazovat na to, aby své záležitosti řešili nebo usilovali o to, aby se jejich problémem zabývali politici na komunální úrovni. Na druhou stranu znám lidi, kteří přestanou kouřit nebo si chodí přivydělávat, jen aby pak mohli odjet někam na lepší dovolenou – prostě vědí, že to tak lze, i když musí vynaložit nějaké úsilí nebo se něčeho zřeknout,“ vysvětlil Sobotka.

Sportovec s touhou vyhrávat

Přemysl Sobotka byl třicet let lékařem, potom politikem, nyní je kandidátem na prezidenta. Logicky se tak nabízí otázka, proč se rozhodl k tomu, že chce být hlavou státu. „Jako sportovec se snažím o to, abych vyhrál,“ charakterizoval  nejprve poměrně stručně svůj motiv. Poté ale přece jen informace rozšířil. zejména se vyjádřil k trendu, volajícímu po tom, aby byl prezident takzvaně nepolitický.

„Tato pozice je politickou funkcí, ať se to někomu líbí, či nelíbí. Nepolitická politika, vytvořená nyní jako mediální obraz, neexistuje. Každý z kandidátů by měl mít zřetelný politický názor, který budou umět lidem sdělit," řekl Sobotka k trendu nestranických kandidátů. "Pokud tady vzniká takový dojem, že lidé chtějí někoho nepolitického, je to možná také dáno v duchu toho, že kdo nic nedělá, nic nezkazí a je v kolektivu oblíbený,“ uvedl možné vysvětlení senátor Sobotka.

Připomněl i to, že každý z kandidátů na prezidentské křeslo má za sebou nějakou historii, která ho nějakým způsobem kódovala. A i to by mělo být orientačním bodem při rozhodování o tom, kdo na Hrad nakonec usedne.

„Je potřeba otevřeně říct, co jsem dělal, co chci. Nemá cenu něco skrývat, nemám rád to, když někdo říká, že byl nucen vstoupit někam pod nějakým tlakem. Nerad bych se také dožil toho, že by s pomocí ČSSD usedli komunisté ve vládě. Myslím si, že to je pro tuto zemi obrovsky špatný signál, že někteří politici takto opravdu uvažují,“ řekl.

Prezidentem komunistické vlády bych nebyl

Pokud by se na jaře roku 2013 stal prezidentem Přemysl Sobotka a v roce 2014 by vyhrála volby ČSSD s komunisty, jak napovídají poslední průzkumy veřejného mínění, jak by se k takové situaci postavil? Jeho reakce příliš nepřekvapila. I když v něčem přece jen ano...pa

„Kdyby se skutečně vše dostalo do fáze, že by KSČM byla součástí naší vlády, abdikoval bych. Ale do té doby bych udělal maximum pro to, aby tomu tak nebylo,“ reagoval senátor ostře.

Hrozí manželům Sobotkovým rozpad manželství?

V pořadu padla zmínka i o tom, že manželka Přemysla Sobotky před časem řekla, že pokud by se stal skutečně prezidentem, rozvede se s ním. Znamená to tedy, že u Sobotků probíhají rozvodové přípravy?

„Je to virtuální pravda, která vznikla z odlehčeného povídání někde na chalupě. Nevěřte tomu, co se tedy v takovémto rozpoložení říká. Pravdou je, že si to ale žije už svým životem po celé zemi. Přesto se rozvádět opravdu nebudeme. Dokonce, vím, že i když půjde o tajnou volbu, tak mi žena svěřila, že mě bude volit,“ vyvrátil Sobotka fámy.

Tématem politické debaty bylo rovněžpak dále to, zda se senátor neobává, že by s prezidentskou funkcí ztratil ještě více soukromí, než byl v minulosti zvyklý. A také zda se neobává, že bude mít třeba ložnici prošpikovanou odposlechy. Přemysl Sobotka tak odhalil i to, jak moc ho odposlechy děsí - ovšem poněkud v jiném světle, než možná moderátor při položení otázky čekal.

Úniky informací mě děsí. Odposlechy by se měly dostat k médiím až v závěru kauz

„Ty úniky mě vážně děsí," přiznal Sobotka. "Média přinášejí informace z uzavřených jednání za pomoci úniku informací, který může být však dále předmětem rozporu celého případu u soudu. Ať soudy i policie konají, ale ať se ty odposlechy rozklíčují v médiích až poté, co je případ uzavřený. Mějme na paměti i to, že nejmenované zdroje, na kterých jsou mnohdy postavené kauzy, mohou i lhát a přitom na jejich svědectví řada těch kauz opravdu stojí. To se mně opravdu nelíbí,“ prozradil kandidát na prezidenta.

Celoplošnou stanici BTV, která pořad Narovinu vysílá, mohou diváci sledovat v síti kabelové UPC nebo O2tv. Politické špičky si do televizního studia zve každý týden někdejší tvář publicistiky TV Public Zdeněk Šarapatka. Spolu s ním ve studiu usedají i novináři z jiných médií, včetně ParlamentníchListů.cz. Pořad se vysílá v sobotu v poledne, reprízuje se po osmnácté hodině večerní, před dvaadvacátou hodinou a následně dvakrát v neděli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

14:30 To je psycho, tohle... Němcová odešla z místnosti. Ostatní hlasovali pro

Členové ústavněprávního výboru Senátu dali zelenou petici 15 tisíc zemědělců. Ti chtějí zrušit Fialo…